Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ HAIRCUT ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ?...



Η κάποτε αποκρουστική και τρομακτική ιδέα έχει πλέον ωριμάσει κι όλο και περισσότεροι την παρουσιάζουν, σαν τη μοναδική ασφαλή λύση – διέξοδο : το κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% !

Ο μεγάλος οικονομολόγος (κι όχι μόνο…), Δομήνικος Στρος Καν, ανάμεσα στις τηλεοπτικές επεξηγήσεις των σεξουαλικών του επιδόσεων, βρήκε την ευκαιρία, προχθές, να πει τη μεγάλη κουβέντα : «…το μισό χρέος της Ελλάδας πρέπει να διαγραφεί και να το μοιραστούμε οι άλλοι εταίροι !...».

Η Fitch, ξεπερνώντας κάθε άλλη αβανταδόρικη άποψη για το ζήτημα, γνωστοποίησε πως «…ένα haircut ων ελληνικών ομολόγων της τάξης του 50%, θα οδηγήσει σε …αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, καθώς θα βελτιωθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας !...».

Κι όμως, μια τέτοια εξέλιξη παραμένει «ταμπού», καθώς έχει συνδυαστεί με την, ούτως ή άλλως, κακόηχη λέξη «χρεοκοπία»…

Η παρούσα κυβέρνηση και ειδικά ο πρωθυπουργός έχει τονίσει, επανειλημμένα, ως κεντρική επιδίωξή του, τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία. Μήπως όμως παίζουμε με τις λέξεις κι αφήνουμε απ΄ έξω τις πραγματικές έννοιες ;

Το κούρεμα, κατά 50% του ελληνικού χρέους έχει μελετηθεί, έχει κοστολογηθεί κι έχει ονοματιστεί : συντεταγμένη χρεοκοπία. Μήπως πρόκειται για κάτι, εντελώς, διαφορετικό, από την «πραγματική χρεοκοπία» και (πρέπει να) είναι, όχι μόνο ανεπιθύμητο, αλλά επιδιωκόμενο ;

Η πολιτική της σκληρής λιτότητας, όπως επιβλήθηκε, εφαρμόστηκε και εξελίσσεται, δεν προδικάζει τίποτα, παρά μόνο την εξόντωση των ελλήνων !

Ένα πλήθος παραγόντων και φορέων του οικονομικού γίγνεσθαι, υποστηρίζουν, πως με το κούρεμα του χρέους στο μισό, αυτό γίνεται διαχειρίσιμο και – κυρίως – οι ανάγκες «προσαρμογών» της χώρας και του λαού, μειώνονται, επίσης στο μισό, δημιουργούμενης, έτσι, μιας κατάστασης, λιγότερο ασφυκτικής και λιγότερο εξολοθρευτικής !

Το να το παίζει η κυβέρνηση αδιάφορα και να σνομπάρει το παραπάνω ενδεχόμενο, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ας βγει, τουλάχιστον, να ενημερώσει το λαό για το φλέγον και καίριο αυτό ζήτημα, έστω και παρουσιάζοντας, τυχόν, δυσκολίες, αντινομίες ή παρενέργειες, που καθιστούν, πιθανά, μη εφαρμόσιμο το μέτρο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι θέμα στρατηγικής της ελληνικής πλευράς.΄Οπως κι εσύ έχεις αναγνωρίσει ο Παπανδρέου κι η κυβέρνσηή του ξεκίνησαν "τη σχέση τους" με τους εταίρους δίχνοντας καλοπιστία, δηλαδή πλήρη ευθυγράμμιση και υποταγή! Τώρα απολαμβάνουν τους καρπούς των επιλογών τους μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς. Δεν μπορούν να αντιδράσουν σε τίποτα!

ακυβέρνητος είπε...

Συντεταγμένη ή επιλεκτική χρεωκοπία, ή αναδιάρθρωση του χρέους ή κούρεμα ή περμανάντ ή όπως στο διάολο θέλουν να το λένε η ουσία είναι μία: το καράβι δεν πρόλαβε να το σώσει ο ΓΑΠ.
Κατ’ άλλους το έριξε ο ίδιος στα βράχια, αλλά αυτή δεν είναι αυτή η ώρα για απόδοση ευθυνών. Υπάρχουν σοβαρότερα πράγματα που επείγουν.
Σε περίπτωση που μας οδηγήσουν στην επιλεκτική χρεοκοπία μας πετάνε και από την ευρωζώνη; Ή θα αποδέχονται μια πτωχευμένη χώρα σαν ισότιμο μέλος; Γιατί αν αυτό συμβεί, τότε είναι υποχρεωμένοι να αποδεχτούν και τις επόμενες (που δεν είναι και λίγες).
Το σενάριο να βγούμε από το ευρώ και να γυρίσουμε στη δραχμή (με ταυτόχρονη μεγάλη υποτίμηση) αλλά να παραμείνουμε στην Ε.Ε. πόσο ρεαλιστικό μπορεί να είναι;

Πάντως βρε παιδί μου πολύ σταθεροί αυτοί οι ευρωπαίοι ηγέτες. Με άλλο σχέδιο κοιμούνται και με άλλο ξυπνάνε.

Υ.Γ. 16,1τρις δολαρίων πήγαν σε τράπεζες και ιδρύματα μέσα σε 3 χρόνια (http://logioshermes.blogspot.com/2011/08/161-3.html)