Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ !...


Τυφλοί που οδηγούν, ''ανάπηροι'' σε οικοδομές, περιοχές με ανάπη-ρους-μαϊμούδες. Το μεγάλο φαγοπότι. Χωρίς τέλος είναι οι αποκαλύψεις για τα «κυκλώματα» που λυμαίνονταν όλα αυτά τα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα. Σχεδόν καθημερινά έρχεται στη δημοσιότητα και ενα σκάνδαλο σε βάρος των ασφαλιστικών ταμειων και κυρίως του ΙΚΑ που ειναι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας. Παράνομες συντάξεις σε πεθαμένους, ανάπηροι-"μαϊμού", επιδόματα ασθενείας σε υγιείς, διπλό ΕΚΑΣ, εικονική ασφάλιση σε επιχειρήσεις -σφραγίδα είναι κάποιες από τις συνήθεις παρανομίες που προκαλούσαν για χρόνια (και εξακολουθούν να προκαλούν)οικονομική αιμορραγία στo ΙΚΑ. Εκτιμάται ότι οι απώλειες για το ίδρυμα από πλαστές συντάξεις και επιδόματα φτάνουν τα 250 εκατ. ευρώ το χρόνο όταν η εισφοροδιαφυγή ''κοστίζει'' 6 δισ. ευρω ετησίως.

Ορισμένα απο τα σκάνδαλα που εχουν ανακαλυφθεί(εκτός απο τις περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής) ειναι και τα εξής:

--Μέχρι τώρα εχουν εντοπιστεί 10.000 περιπτώσεις οπου ενω οι συνταξιούχοι ειχαν αποβιώσει οι συντάξεις καταβάλλονται κανονικά!!. Ηδη εχουν ταυτοποιηθεί 2.500 τέτοιες περιπτώσεις στις οποίες οι συνδικαιουχοι των τραπεζικών λογαριασμών ειχαν εισπράξει τα χρήματα της σύνταξης, το ΙΚΑ υποβάλλει μηνύσεις. Χαρακτηριστική ειναι η περίπτωση με γιο συνταξιούχων που ενω είχαν αποβιώσει οι γονείς του αυτός εισέπραττε για χρόνια τις δυο συντάξεις τους με πληρεξούσιο των νεκρών γονέων του!

-Έλεγχος διατάχθηκε για 4.000 συντάξεις που φαίνεται να χορηγήθηκαν μετά το 2002 με πλαστά δικαιολογητικά εργοδοτών που αφορούσαν σε αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας.

--- Τα στοιχεία του ΙΚΑ για τις αιτήσεις των αναπηρικών συντάξεων δείχνουν ότι από τον Απρίλιο του 2011 μεχρι σήμερα περίπου 4 στις 10 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Συγκεκριμένα, κατατέθηκαν 123.900 αιτήσεις για αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα, από τις οποίες ελέγχθηκαν οι 45.254 και απορρίφθηκαν 17.000, δηλαδή το 37,5%, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις, είτε για αναπηρικές συντάξεις, είτε για τα πάσης φύσεως αναπηρικά επιδόματα. Στο στόχαστρο του ΙΚΑ θα βρεθούν εντός του καλοκαιριού οι νομοί Ηρακλείου και Χανίων, όπου το ποσοστό αναπηρικών συντάξεων φτάνει το 20%. Αξίζει να σημειωθεί πως στην Αττική το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 8.9%. Υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων- με βάση τα στοιχεία του ΙΚΑ- έχουν τα Γρεβενά (19.2%), η Πρέβεζα (19.1%) και ο Έβρος (18.8%).


--Περίπου 460 τυφλοί στη Χίο θα επανακριθουν απο το ΚΕΠΑ το επόμενο διάστημα αφου εκφράζονται υπόνοιες για καταβολή επιδομάτων-μαιμού. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την ολοκλήρωση της απογραφής, σε αναπήρους-μαϊμού δίνονταν ένα στα έξι προνοιακά επιδόματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το 2011 δικαιούχοι επιδομάτων ήταν 240.292 και στην απογραφή του 2012 καταγράφηκαν 203.998 δικαιούχοι, δεν προσήλθαν δηλαδή να απογραφούν 36.294. Στη Ζάκυνθο, από τους 700 που έπαιρναν επίδομα τυφλότητας εμφανίστηκαν να απογραφούν μόνον οι 180. Στην Πιερία το 2011 οι δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας ήταν 590 και απογράφηκαν μόνο 270 άτομα. Βρέθηκαν 55 άτομα που είχαν δίπλωμα οδήγησης και ταυτόχρονα έπαιρναν επίδομα τυφλότητας! Σημειώνεται πως για τα επιδόματα έλεγχοι γίνονται και σε άλλες περιοχές. Για παράδειγμα στη Λιβαδειά δεκάδες άτομα είχαν καταφέρει να πάρουν επίδομα λόγω χρόνιου βρογχικού άσθματος!! 

--Τελευταία ανακαλύφθηκε στο ΙΚΑ νεο σκάνδαλο, αυτή τη φορά με χήρους που ενω ξαναπαντρεύτηκαν συνεχίζουν να εισπράττουν παράνομα τις συντάξεις των νεκρών γυναικών τους. Όλα ξεκίνησαν πριν απο ενα μήνα όταν η οικονομική αστυνομία συνέλαβε 76χρονο ο οποίος επί 11 χρόνια εισέπραττε παράνομα την σύνταξη της νεκρής γυναίκας του! Ο 76χρονος είχε και πάλι παντρευτεί αλλά δεν δήλωσε ποτέ τον γάμο του για να εισπράξει τελικά όλα αυτά τα χρόνια πάνω από 130.000 ευρώ. Τώρα το ΙΚΑ ζητά τα χρήματα αυτά πίσω με τόκο 5%. Με αφορμή αυτό το περιστατικό το ΙΚΑ ξεκίνησε ελέγχους μεσω ληξιαρχείων αλλά και της Στατιστικής Υπηρεσίας( οπου δηλώνονται τα σχετικά στατιστικά στοιχεία) και ήδη εχει εντοπίσει και άλλες παρόμοιες απάτες. Η εκτίμηση της διοίκησης του ΙΚΑ ειναι οτι οι περιπτώσεις αυτές ειναι εκατοντάδες. 

---Κυκλώματα εντόπιζαν ανασφάλιστους αλλοδαπούς και μέσω εικονικών εταιρειών τους «ασφάλιζαν» χωρίς να αποδίδουν εισφορές στο ΙΚΑ. Ειδικότερα, δήλωναν είτε εικονικά, είτε πραγματικά με πιστωμένα ένσημα, εργαζόμενους ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων, αλλοδαπούς και ημεδαπούς, καθώς και ημέρες απασχόλησης, που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Οι ψευδώς δηλωμένοι εργαζόμενοι λάμβαναν τα σχετικά ένσημα ασφάλισης και τις λοιπές παροχές (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας, κάρτες παραμονής και εργασίας στη χώρα, κ.λ.π.), χωρίς όμως να καταβάλλονται ποτέ οι αντίστοιχες εργοδοτικές. 

-Περιπτώσεις καταστρατήγησης & εκμετάλλευσης του συστήματος απονομής συντάξεων από πολίτες της Ε. Ε και ειδικότερα χωρών που προσχώρησαν τελευταία στην Ε.Ε. (βαλκανικές χώρες) εντοπίστηκαν στο ΙΚΑ το οποίο προχώρησε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης στην επανεξέταση του τρόπου απονομής αυτών των συντάξεων. Σηµειώνεται ότι ηλικιωµένοι, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουµανία, που έρχονται στην Ελλάδα µε µόλις ενάµιση χρόνο δουλειά, παίρνουν σύνταξη και επιπλέον συµπληρωµατικές παροχές από τα ασφαλιστικά ταµεία (κυρίως το ΙΚΑ). Οπως αποκάλυψαν οι έλεγχοι στα ασφαλιστικά ταµεία, σηµαντικός αριθµός αλλοδαπών δηλώνει ότι διαµένει µόνιµα στην Ελλάδα και παίρνει το σύνολο της σύνταξης, ενώ στην ουσία περνάει το µεγαλύτερο διάστηµα στη χώρα του. Επίσης, οι αλλοδαποί που παίρνουν σύνταξη µπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν τα χαρτιά τους και για το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ)! Ετσι, αν και έχουν καταβάλει ελάχιστες εισφορές στα ασφαλιστικά ταµεία της Ελλάδας, η κύρια σύνταξή τους µαζί µε το ΕΚΑΣ µπορεί να φτάσει τα 720 ευρώ. Επισηµαίνεται ότι στη Βουλγαρία, τη Ρουµανία, την Αλβανία και τη Γεωργία ο µέσος όρος σύνταξης δεν ξεπερνά τα 100 ευρώ. Με ένσηµα ενός έως τριών ετών στην Ελλάδα λαµβάνουν σύνταξη µέχρι και 600 ευρώ. Μάλιστα, οι περισσότεροι δεν διαµένουν πλέον εδώ, αφού έχουν επιστρέψει στη χώρα τους και λαµβάνουν τραπεζικώς τη σύνταξη. Πάντως οπως τονίζουν στελέχη του ΙΚΑ το σκάνδαλο με τους αλλοδαπούς εχει αντιμετωπιστεί με σειρά μέτρων που έλαβε το υπουργείο Εργασίας. 

Σημειώνεται οτι από τις 2 Ιουλίου αρχίσε η νέα απογραφή συνταξιούχων του ΙΚΑ, με στόχο να επαναβεβαιωθούν και 30.000 δικαιούχοι που έχουν παραχωρήσει πληρεξούσια είσπραξης συντάξεων. Ήδη έχει διακοπεί η καταβολή σύνταξης σε 5000 άτομα που δεν έχουν απογραφεί. Η φυσική απογραφή των συνταξιούχων και επιδοματούχων εξωϊδρυματικού επιδόματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΕΤΕΑΜ καθώς και των ενταχθέντων ταμείων ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΤΑΠΙΛΤ, ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου 2012. Οπως τονίζουν στελέχη του Ιδρύματος, όσοι δεν απογραφούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη διακοπή της συνταξιοδότησής τους. 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Πάγκαλος δικαιώνετε!
Χωρίς τον ΓΑΠ ακόμα πάρτυ θα έκαναν!
Ένας κούκος, έφερε την Άνοιξη, τελικά!

Τι γίνετε ο νόμος ότι δεν κατάσχετε η πρώτη κατοικία εως 750.000 Ευρώ είναι μέσα; γιατι ακουω κάι περιεργα φοβίζουν ή οχι τον κόσμο;

χ.κ. είπε...

Δικαιωνεται συνεχεια ο Γαπ ο κοσμος αρχιζει και βλεπει την διαφορα του πολιτικου απο τον πολιτικαντη.