Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ !...


Η άδεια της Αγροτικής ανακλήθηκε, το νομικό πρόσωπο ετέθη σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης και η διαπραγμάτευση των μετοχών της ανεστάλη.

Οι μέτοχοι της θα πρέπει να θεωρούν ως οριστικά χαμένα τα λεφτά που έβαλαν στην τράπεζα.

Και αυτό διότι είναι οι τελευταίοι, που δικαιούνται να πάρουν κάτι από το πλειστηρίασμα, το προιόν δηλαδή της εκκαθάρισης.

Θα πρέπει, δηλαδή, να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση, και από το καθαρό ποσό που θα συγκεντρώσει ώστε να πληρώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενδεχόμενες οφειλές προς Δημόσιο, Ταμεία και τρίτους, να περισσέψει κάτι ώστε να πάρουν και οι μέτοχοι.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι η εκκαθάριση της Αγροτικής θα πάρει χρόνια. Θυμίζουμε ότι η εκκαθάριση της Τράπεζας Κρήτης δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί!

Όπως είναι σχεδόν σίγουρο ότι λεφτά, για τους μετόχους, δεν θα περισσέψουν.

Μια εκκαθάριση που τραβάει ως και 23 χρόνια έχει τόσα πολλά έξοδα που περικόπτουν τα όποια έσοδα. Και όλα αυτά επειδή οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις επιμένουν να διατηρούν ένα αναχρονιστικό πλαίσιο για την εκκαθάριση.

Την ώρα που άλλες ευρωπαικές χώρες εφαρμόζουν πρακτικές απόσχισης και εισφοράς σε μια bad bank των προβληματικών στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών, εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο.

Σπάμε και πουλάμε τα υγιή στοιχεία του ενεργητικού και θέτουμε την τράπεζα σε ειδική εκκαθάριση.

Αποτέλεσμα, στην Γερμανία τα προβληματικά δάνεια τα διαχειρίζονται εξειδικευμένα στελέχη ενώ στην Ελλάδα ένας ορκωτός με τη βοήθεια κάποιων δικηγόρων.

Και επιπρόσθετα τα χέρια του ορκωτού είναι παντελώς δεμένα καθώς για κάθε του κίνηση θα πρέπει να παίρνει εγκρίσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Αλλά ως γνωστόν λεφτά στην Ελλάδα ΥΠΑΡΧΟΥΝ. Ειδικά αν είναι των άλλων...

                                                                                                                  Ο Χαμαιλέων της Αγοράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: