Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΕΥΧΩΝ !...


Αυτές τις άγιες μέρες καλό είναι να διευκρινίσουμε για ποιο λόγο χτυπάνε οι καμπάνες. Για ποιο λόγο φωταγωγούνται δέντρα σε πλατείες. Για ποιον λόγο οι ουρανοί αγάλλονται και χαίρεται η φύσις όλη.

Όχι, δεν είναι για τον Υιό του Κυρίου που εγεννήθη ημίν. Δεν είναι για το άστρο της ελπίδας που ανέτειλε από τη Βηθλεέμ. Ούτε για τον Άγιο Βασίλειο από την Καισαρεία, ούτε καν για τον Σάντα Κλάους από τη Φιλανδία. Δεν είναι για το γύρισμα του χρόνου, ευτυχές του 2014 και τα τοιαύτα.

 Είναι γιατί η χώρα επέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα !

Το πόσο είναι αυτό το πλεόνασμα είναι αλήθεια ότι δεν το ξέρουμε επακριβώς. Δεν είναι ότι δεν θέλουν να μας το πουν, να χαρούμε κι εμείς λίγο, είναι γιατί τα νούμερα έχουν κάποιον τζόγο και ανεβοκατεβαίνουν κατά περίσταση, και ως γνωστόν έχει λείψει και η εμπιστοσύνη -η πίστις, καλό χρόνο να ’χουμε-, οπότε είναι καλύτερα να κάνουμε λίγο κράτει και να περιμένουμε να μας έρθουν τα καλά μαντάτα εκεί κατά τον Απρίλιο από τη Eurostat, η οποία, βλέπεις, είναι αξιόπιστη, αποστρέφεται τη δημιουργική λογιστική και τα σχετικά παιχνίδια, αυτά τα κάνουν οι επιμέρους χώρες – η Eurostat ποτέ. 

 Όσο λοιπόν εσείς θα περιμένετε να μάθετε το ύψος του πλεονάσματος και να το χαρείτε, αφήστε με εμένα να σας εξηγήσω περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Είναι εκείνη η επιστροφή φόρου που περιμένεις να πάρεις από το 2011 κι όλο κάπου κολλάει και δεν σου την αποδίδουν. 

Είναι εκείνο το δώρο Χριστουγέννων που σου έκοψαν, εκείνες οι υπερωρίες που δεν σου έγραψαν, η συνταξούλα σου που την κλαις γιατί είσαι μικρός ακόμα αλλά μη σε νοιάζει, όταν μεγαλώσεις θα την (ξανα)πάρεις. Είναι τα λεφτά που σου χρωστάει για εκείνες τις εργολαβίες που έκανες προ τετραετίας ο δήμος, το υπουργείο, η ΔΕΚΟ και δεν τα έχεις δει ούτε από μακριά. Είναι ο ΦΠΑ που πλήρωσες χωρίς να τον έχεις πληρωθεί, επειδή είχες εμπιστοσύνη και τους έκοψες τιμολόγιο. Είναι κι ο άλλος ο ΦΠΑ που σου χρωστάει το Δημόσιο και δεν σου τον αποδίδει. 

Είναι η έκτακτη εισφορά που σου κότσαραν, και ο φόρος πολυτελείας για το 8ετές αυτοκίνητό σου, και το τεκμήριο διαβίωσης που σου καταλόγισαν επειδή ζεις κι επειδή έχεις το θράσος να έχεις και παιδιά παιδιά, που αν το είχες υποψιαστεί εγκαίρως όχι παιδιά δεν θα ’κανες αλλά ούτε και κατοικίδιο θα αποκτούσες, γιατί οσονούπω θα σου το φορολογήσουν κι αυτό. Είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας που πλήρωσες, αλλά και το ειδικό τέλος ακινήτων που σου έβαλαν για πανωπροίκι.

 Όλ’ αυτά είναι το πλεόνασμα, κι αυτά κι εκείνα, και κάτι που ’χουμε μες στην καρδιά, και λάμπει αθώρητο σαν ήλιου ακτίνα και που σίγουρα θα σου το φορολογήσουν κι αυτό – τέλος πατριωτισμού θα λέγεται, αν θες να ξέρεις. Τέλος, με τη διπλή έννοια. 

 Αυτό λοιπόν είναι το πλεόνασμα, θέλεις το πιστεύεις θέλεις όχι. Ένα εικονικό υπόλοιπο στο κάτω μέρος του ισολογισμού, για να μπορέσει να πει η Μέρκελ στις Ευρωεκλογές ότι το πείραμα στην Ελλάδα πάει καλά και πρέπει οι συντηρητικοί (περιλαμβανομένων και των σοσιαλδημοκρατών) να υπερψηφιστούν για να πάνε τα πράγματα ακόμα καλύτερα. 

 Αυτά για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας του έτους 2013, για το δικό σου υστέρημα, δηλαδή. Ας χτυπούν λοιπόν οι καμπάνες και ας φωταγωγηθούμε... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: