Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ !...

Σε 15 μέρες ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης μετά το τέλος της επίσκεψής του στη Νορβηγία, όπου είχε επαφές με την κυβέρνηση και εταιρίες για θέματα τεχνογνωσίας στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός σε συζητήσεις με τους Νορβηγούς: Θα ξεκινήσουμε στο πρώτο 15θήμερο Μαίου τη διαδικασία ανάθεσης δραστηριοτήτων αναζήτησης με την εκτέλεση σεισμικών ερευνών «μη αποκλειστικών δεδομένων» (Non-exclusive seismic surveys), αναγνωρισμένη διεθνή πρακτική που εφαρμόζεται με επιτυχία από όλες σχεδόν τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου».
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εξειδικευμένες εταιρίες του κλάδου επενδύουν σε έρευνες και τα δεδομένα που προκύπτουν πωλούνται ως πακέτα πληροφοριών – προγραμμάτων Έρευνας και Παραγωγής (Ε-Π) στις περιοχές αυτές.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Η δαπάνη επιμερίζεται σε περισσότερους πελάτες (multi-client surveys). Η παραπάνω διαδικασία επιτρέπει στο ελληνικό Δημόσιο να εξερευνήσει ευρείες περιοχές του θαλάσσιου χώρου ανέξοδα αλλά και ταυτόχρονα προσποριζόμενο όφελος από τη συμμετοχή του στα κέρδη από τα έσοδα διανομής των ερευνητικών δεδομένων από τον αδειούχο.
«Τη διαδικασία αυτή πρόκειται να θέσουμε σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια διεθνή πρόσκληση, αξιοποιώντας και τη Νορβηγική εμπειρία αλλά και το ενδιαφέρον που έχει επίσημα εκφραστεί από σοβαρές εταιρίες του κλάδου για τη λεκάνη του Ιονίου πελάγους και νότια της Κρήτης», συνέχισε ο κ. Μανιάτης.

Εξάλλου, ο υφυπουργός είχε συζητήσεις με τον υφυπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας κ. Per Rune Henriksen, και εκπροσώπους εταιριών έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αλλά και με εταιρίες διεξαγωγής σεισμικών διασκοπήσεων.


Του Χρ. Κολώνα από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Διαβάστε το Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ, ΕΔΩ !...

Δεν υπάρχουν σχόλια: