Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ ΤΗΣ Ε.Κ.Τ !...



Ο Αξελ Βέμπερ και ο Γιούργκεν Σταρκ, οι οποίοι παραιτήθηκαν γιατί δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν το Ζαν Κλοντ Τρισέ να συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα των χωρών που πιέζονται από τις αγορές -η τελευταία παρέμβασή του που ξεκίνησε τον Αύγουστο και συνεχίζεται έχει in extremis κρατήσει εντός αγορών την Ιταλία και την Ισπανία-, μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι.

Τον αγώνα συνεχίζει ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντεμαν, που φέρεται, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες -ενδεχόμενη διάψευση των οποίων δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να καθησυχάσει αγορές και οίκους αξιολόγησης- να οργάνωσε μία όχι και τόσο μυστική και περιφρουρημένη «Αντικάμαρα» σε κάποιο γραφικό χωριό.

Συνένοχοί του οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου για να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε όταν την 1η Νοεμβρίου ο Ντράγκι πάρει τη σκυτάλη της προεδρίας της ΕΚΤ από τον Τρισέ να δυσκολευθεί ή ακόμη καλύτερα να μην μπορεί να συνεχίσει την πυροσβεστική παρέμβαση του προκατόχου του με την αγορά «αμαρτωλών»(!) κρατικών ομολόγων...

Η κίνηση δίχως υπερβολή πλησιάζει τα όρια της προβοκάτσιας εναντίον του ευρώ, καθώς είδε το φως της δημοσιότητας την ώρα που η S&P υποβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας, μία απόφαση για την οποία οι αναλυτές της Bank of America -σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Monde της 21ης Σεπτεμβρίου- εκτιμούν ότι διογκώνει τα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της...

Το μήνυμα των ομοτράπεζων του γραφικού χωριού είναι σαφές: Παρόλο που η Ιταλία διολισθαίνει προς την κατάρρευση -με τους δύο διακεκριμένους οικονομολόγους καθηγητές Alesina και Giavazzi να κατηγορούν τον Μπερλουσκόνι για φορομπηχτικά μέτρα α λα ελληνικά που δεν μειώνουν το χρέος και εγκλωβίζουν τη χώρα στην ύφεση- θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε ο Ιταλός Ντράγκι να μην μπορεί να συνεχίσει τις αμαρτωλές και ανήθικες πρακτικές του Τρισέ.

Ολα τα παραπάνω την ώρα που οι Μέρκελ - Σόιμπλε ψέγουν τη δημαγωγική ρητορική των Φιλελευθέρων περί ελληνικής χρεοκοπίας και δίνουν μάχη για να περάσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου στην Ομοσπονδιακή Βουλή στις 29 Σεπτεμβρίου.

Ο Γενς Βάιντεμαν δεν είναι ο προδομένος Βέμπερ, ούτε ο γραφικός συνταξιούχος Ισιγκ. Είναι προσωπική επιλογή της Μέρκελ, της οποίας υπήρξε ο κυριότερος σύμβουλός της τα τελευταία χρόνια και κατά συνέπεια οι κινήσεις του έχουν τη ρητή ή την εξυπονοούμενη σιωπηλή συγκατάθεση της καγκελαρίου.
Τι θέλει ο κ. Βάιντεμαν και οι ομοϊδεάτες του; Ας δεχθούμε ότι το μικρό μέγεθος της Ελλάδας και η οριακή σημερινή της κατάσταση επιτρέπουν σε κάποιους να πιστεύουν ότι η επεξεργασία «σχεδίων Β» για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Αθήνας μπορούν να λειτουργήσουν σωφρονιστικά-σταθε-ροποιητικά στο πλαίσιο μιας επίδειξης αποφασιστικότητας του Βερολίνου προς τις αγορές.

Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να παίζει με πιθανή κρίση δανεισμού και ελεγχόμενη χρεοκοπία της τρίτης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Ιταλίας, και να πιστεύει ότι θα μείνει ο ίδιος στο απυρόβλητο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο;

Δυστυχώς, η Ιστορία διδάσκει ότι οι ιδεοληπτικές εμμονές έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν της Γερμανίας: Όταν ο Χέγκελ, σε προχωρημένη ηλικία, άκουσε τους μαθητές του να τον κατηγορούν ότι αυτά που λέει δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, αρκέσθηκε στην απάντηση «Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα»!

Ας δεχθούμε ότι το μικρό μέγεθος της Ελλάδας και η οριακή σημερινή της κατάσταση επιτρέπουν σε κάποιους να πιστεύουν ότι η επεξεργασία «σχεδίων Β» για ελεγχόμενη χρεοκοπία της Αθήνας μπορούν να λειτουργήσουν σωφρονιστικά-σταθεροποιητικά στο πλαίσιο μιας επίδειξης αποφασιστικότητας του Βερολίνου προς τις αγορές. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να παίζει με πιθανή κρίση δανεισμού και ελεγχόμενη χρεοκοπία της τρίτης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Ιταλίας, και να πιστεύει ότι θα μείνει ο ίδιος στο απυρόβλητο ενός ανεξέλεγκτου ντόμινο ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: