Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ «ΣΠΑΣΙΜΟ» ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ !...


Η κόντρα με τους τεχνοκράτες, επικεφαλής του κλιμακίου της τρόϊκας ήταν ένα επουσιώδες επεισόδιο, που μόνο ως η πάνω – πάνω κορυφή του «παγόβουνου» μπορεί να χαρακτηριστεί. Αυτό είναι κάτι που το αντιλαμβάνονται, πολύ καλά, οι πρωταγωνιστές του, γι αυτό και οι σχετικά χαμηλοί τόνοι ή οι απόπειρες υποβάθμισής του.

Ο Κόσμος γύρω καίγεται και το …έλλειμμα χτενίζεται, για το αν θα κάτσει στο 7,5% ή στο 8,5%, ήτοι επί το ελληνικότερο και θεριακλίδικο «χέστηκε η φοράδα στ΄ αλώνι» !

Σε μια ευρωπαϊκή συγκυρία γκαστρωμένη σε …ακρότατη υπερημερία, με συνεχείς δυνατούς πόνους και με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, (ακόμα και στην αποβολή ή και την τερατογέννεση…), το να τσακώνονται ένας μακρινός φτωχοσυγγενής με κάποιους από το βοηθητικό προσωπικό του «Νοσοκομείου», μοιάζει, αν μη τι άλλο, με συμπεριφορά ανισόρροπη.

΄Ισως γι αυτό, στην ουσία, προχθές το βράδυ οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν και οι τσακωμοί σταμάτησαν, φυσικά, προς το παρόν και για τα συγκεκριμένα θέματα !...

Οι πολιτικοί φωστήρες της Ευρωζώνης, αποδεχόμενοι τη γερμανική άποψη - ντιρεκτίβα, έβαλαν στο παιχνίδι της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τους ιδιώτες, δηλαδή τις τράπεζες. Σύμφωνα με τους – μάλλον προχειρότατους – υπολογισμούς τους, θα πρέπει να υπάρξει μια συγκεκριμένη εθελοντική συμμετοχή, (για γύρω στα 135 δισ. €), προκειμένου η επιλογή αυτή να δώσει κάτι ωφέλιμο και βιώσιμο. Αλλιώς το project , ναυαγεί και μαζί του καταρρέει όλο το πακέτο των αποφάσεων της 21ης, του πρόσφατου Ιουλίου !

Ε, λοιπόν, αυτός ο στόχος, δηλαδή των 135 δισ. €, δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται και η Ελλάδα (όχι από μόνη της…), έχει προειδοποιήσει, πως αν αυτό συμβεί, τότε το rollover ματαιώνεται και πάμε γι΄ άλλα. Μόνο που αυτά τα άλλα, μόνο μια μορφή μπορεί να πάρουν : το haircut των ελληνικών κρατικών ομολόγων κατά 50 και 60%, γενικά και ισοπεδωτικά !

Το τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη είναι ανατριχιαστικό στην ψηλάφησή του, όχι, όμως – τόσο – για την Ελλάδα, ( ο μουλιασμένος, ποια βροχή να φοβηθεί ?...), όσο για το ευρωπαϊκό, ακόμα και το παγκόσμιο, τραπεζικό σύστημα, άρα για την ίδια την Ε.Ε. και δη το οικοδόμημα της Ευρωζώνης και το νόμισμά του !...

΄Όταν ο Βενιζέλος, φτάνοντας στο «αμήν», τάρριξε όλ΄ αυτά στο τραπέζι του Τόμσεν και των ομοτροϊκανών του, οι τύποι δήλωσαν αναρμόδιοι κι αποχώρησαν, μουρμουρίζοντας το γνωστό «εμείς για τα χαλιά ήρθαμε… η αναστύλωση του κτιρίου είναι άλλων «παπάδων» Ευαγγέλιο !...».

Αυτοί οι άλλοι «παπάδες», οι πολιτικοί ταγοί της Ευρώπης, καλούνται, για μια ακόμα φορά, να «λειτουργήσουν» έχοντας την υποχρέωση ν΄ ασχοληθούν, όχι απλά και επουσιωδώς, με το ελληνικό έλλειμμα του 2011, αλλά με την μεγάλο δράμα της γκαστρωμένης - σε υπερημερία - Ευρώπης.

Το κεντρικό και βασανιστικό ερωτηματικό είναι ένα και μοναδικό : θα «λειτουργήσουν» πραγματοποιώντας βαπτίσια ή κηδεία ?...

Δεν υπάρχουν σχόλια: