Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΛΟΞΟΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ...ΚΟΥΒΕΛΗ !...


Στο eurogroup της περασμένης εβδομάδας, ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών Χ. Ντε Γιάγκερ είχε τη φαεινή ιδέα να ζητήσει γραπτές δεσμεύσεις και από τα κόμματα της αριστεράς στην Ελλάδα, καθώς παρατήρησε την άνοδο του κόμματος του Φ. Κουβέλη στις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση.

Βεβαίως, το αίτημα απορρίφθηκε από τον Γιούνκερ, που είπε ότι θα ήταν καταστροφικό να μπει η Ε.Ε. σε διάλογο με τα κόμματα της αριστεράς.

Ο Ντε Γιάγκερ δεν ήξερε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής και επέμενε υπονοώντας (αλλά μη γνωρίζοντας στην πραγματικότητα) υπογραφές και από την Αλέκα Παπαρήγα και τον Αλέξη Τσίπρα, με την αιτιολογία ότι μπορεί να κληθούν να πάρουν μέρος σε μια κυβέρνηση συνεργασίας εάν δεν βγει αυτόνομο κόμμα στις επόμενες εκλογές.

Το θέμα της αλλαγής πολιτικού κλίματος τέθηκε εκ νέου χθες το βράδυ στην τηλεδιάσκεψη όταν οι Φινλανδοί, οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί ζήτησαν να μάθουν τι θα γίνει με τους διαγραφέντες βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που μαζί με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους είναι πλέον η δεύτερη δύναμη μέσα στην ελληνική βουλή.

Η νέα πρόφαση που έχει πλέον στα χέρια του ο Β. Σόιμπλε για να καθυστερήσει το δεύτερο δάνειο είναι ότι ακόμα και να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση τώρα, ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς δεσμευθεί για μετά τις εκλογές, είναι δύσκολο να περνούν μέτρα ανά τρίμηνο από τον Ιούλιο και μετά, εάν οι αντιμνημονιακές τάσεις εντός της βουλής αυξάνονται.

Κάτι τέτοιο βεβαίως δεν μπορεί να προβλεφθεί, ούτε να εξασφαλιστεί και εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης των ελληνικών θεμάτων από την πλευρά Σόιμπλε, ο οποίος δείχνει ότι δεν επιθυμεί να γίνουν γρήγορα εκλογές στην Ελλάδα.

Το γεγονός ότι η πολιτική ατζέντα ήταν ψηλά στην τηλεδιάσκεψη φαίνεται και από τις δηλώσεις Βενιζέλου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, σημείωσε : «Ετέθη και το ζήτημα της στάσης των άλλων κομμάτων και το ζήτημα γενικότερα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αλλά και του τρόπου λειτουργίας των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα. Γιατί συγκρίνουν πάντα τα δεδομένα της Ελλάδας με τα δεδομένα άλλων χωρών όπως είναι η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή η Ιταλία. Έχουν παραδείγματα πολύ νωπά μπροστά τους.

Τους εξήγησα ότι κάθε δημοκρατικό πολίτευμα έχει τις ιδιομορφίες του, ότι στο πλαίσιο της εθνικής και λαϊκής μας κυριαρχίας εμείς θα κάνουμε, ως Έλληνες πολίτες, τις επιλογές, όποιες κι αν είναι αυτές, αλλά εκείνοι από τη δική τους μεριά θέλουν να ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους μια χώρα η οποία είναι αξιόπιστη, όχι το ένα ή το άλλο κόμμα, τη μία ή την άλλη κυβέρνηση, αλλά μία χώρα που έχει συνέχεια και συνέπεια. Και αυτό είναι κάτι το οποίο, νομίζω, τους το εξηγήσαμε με πολύ μεγάλη, νομίζω, σαφήνεια.

Επίσης, είναι προφανές ότι τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που συνεργάζονται στην κυβέρνηση Παπαδήμου είναι οι δύο δυνάμεις πάνω στις οποίες μπορεί να βασιστεί ούτως ή άλλως αυτήν τη στιγμή η εφαρμογή του προγράμματος. Δεν υπάρχει και άλλη λύση». 
Αυτήν τη στιγμή, στο πλευρό της Ελλάδας είναι, εκτός από τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ, ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν και ο Κύπριος υπουργός οικονομικών Κίκης Καζαμίας. 
Στην άλλη πλευρά βρίσκονται πάντοτε ενωμένοι οι σκληροπυρηνικοί Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία, ενώ οι υπόλοιπες χώρες τηρούν στάση αναμονής εν όψει της Δευτέρας. 
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι στο eurogroup του Ιανουαρίου δέκα χώρες τάχθηκαν κατά της νέας δανειοδότησης της Ελλάδας, εάν πρώτα δεν υπάρξουν σαφείς διασφαλίσεις και αυξημένη εποπτεία.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δευτερο κομμα ειναι και τριτο ο ΣΥΝ επομενως να τους ζητησουν εγγραφες δεσμευσεις. Οχι αναγκαστικα για το ΝΑΙ αλλα εστω για το ΟΧΙ να ξερει ο Λαος οτι αυτα που λενε τα ενοουν οχι να το παιζουν παλλικαρια εκτος χορου???
Ετσι μπραβο να ξερουμε τι κανουμε και κυριως τα προβατα που τρεχουν απο το Πασοκ να στεγαστουν στους μεγαλους Αριστερους Πολιτικους του αερα. Γιατι ετσι μας το επεζε και ο αντιμνημονιακος του Ζαππειου και μολις τον μπασανε στο Γκουβερνο δεν προλαβαινει να υπογραφει οτι νανε. Δεν σας αρεσε το Δημοψηφισμα να αποφασισετε τι θελετε!! τωρα φατε Σοιμπλε στην μαπα. Θελατε τις αποφασεις να τις παιρνει μονος του ο ΓΑΠ και να τον πετροβολατε μετα γιατι αν στο δημοψηφισμα λεγατε ναι τοτε δεν θα υπηρχε καμια διαμαρτυρια.

χ.κ. είπε...

Παρ`ολα αυτα κανενας δεν ομολογει οτι το δημοψηφισμα ηταν η πιο σωστη λυση α ρε Γαπ ποσο διορατικος ησουν.Τωρα κανουν πως δεν καταλαβαινουν που το πανε οι Ε.Ε.Θελουν και απο τους αριστερους συνεναιση.

william είπε...

Ποσο πιο απλα θα ηταν τωρα τα πραγματα αν ειχαμε κανει το δημοψηφισμα..Θα ειχαμε αποφασισει που θελουμε να παμε και δεν θα υπηρχαν δικαιολογιες για κανεναν.Ενω τωρα καθε κομμα και πολιτικος παιζει το παιχνιδι του ερμηνευουν την θεληση του λαου κατα πως τους συμφερει,ο λαος ομως δεν μιλησε ,δεν αποφασισε.Προφανως ο ΓΑΠ ειχε δει που το πηγαιναν οι ΜΕΡΚΟΖΙ και γι'αυτο εκανε την μονη λογικη κινηση ,να στραφει στο λαο , ν' αποφασισει ο ιδιος για το μελον του,αλλα....
Ο εχθρος ειναι εντος...Τωρα οι επαναστατες αντιμνημονιακοι εχουν καταλαβει την μαλακεια τους για το δημοψηφισμα αλλα ειναι αργα πλεον , τι να πουν τωρα οταν ελεγαν τον ΓΑΠ προδοτη.Τωρα θα το πιουν το πικρο ποτηρι μεχρι το τελος... Κι αν μας επιτρεψουν ισως κανουμε και εκλογες.....