Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΝΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ !...


Με διάθεση αλληλεγγύης και υποστήριξης της προσπάθειας της Ελλάδας να διεκδικήσει την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης υποδέχθηκαν οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές την πρόταση των έξι σημείων που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες ο Ευάγγ. Βενιζέλος. Ωστόσο, εισέπραξε από τους συνομιλητές του ως καθαρή προϋπόθεση για την περαιτέρω υποστήριξη το σεβασμό των συμφωνιών που η χώρα έχει συνυπογράψει με τους εταίρους, με το Φρανσουά Ολάντ να θυμίζει «τις απαιτήσεις που έχουν τεθεί από τις δεσμεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» και να σημειώνει με νόημα πως «δεν θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ούτε για τις προθέσεις της Ευρώπης αλλά ούτε και για τις προθέσεις της Ελλάδας».

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκου Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και στις κατ' ιδίαν επαφές που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να δώσει την πλήρη εικόνα -οικονομική, κοινωνική και πολιτική- που επικρατεί στη χώρα επισημαίνοντας με έμφαση την ανάγκη να στηριχθεί με συγκεκριμένα μέτρα η ανάπτυξη.

«Οι συζητήσεις που έχω με τους ηγέτες πολλών κομμάτων είναι φιλικές, είναι πρακτικές. Το αυτί τους είναι ανοικτό σε αυτά που λέμε», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με το νέο Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό, και τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Χοσέ Σεγκούρο. Με τον κ. Σεγκούρο υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων για την «κοινή» πορεία των δύο χωρών και για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται τα προγράμματα προσαρμογής της ελληνικής και πορτογαλικής οικονομίας.

Αναθεώρηση

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επέμεινε στις συζητήσεις του στις Βρυξέλλες ότι η πρότασή του για την αναθεώρηση όρων της νέας δανειακής σύμβασης πρέπει να γίνει με έναν απολύτως συμφωνημένο με τους εταίρους τρόπο, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας. Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε στους συνομιλητές του ότι τα σημεία που απορρίφθηκαν απο την τρόικα στην αρχική σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση μπορούν να επανέλθουν διότι «τώρα ξέρουμε πώς μπορούν να πειστούν οι Ευρωπαίοι».
Εκτίμησε μάλιστα ότι οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δημιουργούν ένα πιο ορθολογικό πλαίσιο στην Ε.Ε. για να ακουστούν οι θέσεις της Ελλάδας και «να συναποφασίσουν μαζί μας ένα ασφαλές μέλλον, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη». Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ φρόντισε πριν από τη Σσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών αλλά και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής δημοσίως να επισημάνει «δεν μπορούμε να αφήσουμε τους Έλληνες να νομίζουν ότι δεν θα υπάρξει συνοδευτική υποστήριξη». Ωστόσο, συνέδεσε ευθέως όλη τη στάση της Ευρώπης με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, λέγοντας: «Η υποστήριξη θα υπάρξει, από τη στιγμή που θα έχουν επιλέξει να δώσουν στη παρουσία τους στην Ευρωζώνη μια συνέπεια και μια δύναμη που θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων».

Υποστήριξη

Ο Γάλλος πρόεδρος με τις δηλώσεις του φάνηκε να διεκδικεί το ρόλο του «κρίσιμου και χρήσιμου» διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ε.Ε. λέγοντας «θα κάνω ό,τι μπορώ από τη θέση μου για να πείσω τους Έλληνες να επιλέξουν την παραμονή τους στην Ευρωζώνη, σεβόμενοι τις δεσμεύσεις τους. Θα κάνω επίσης τα πάντα για να πείσω τους Ευρωπαίους που θα μπορούσαν να έχουν αμφιβολίες για την αναγκαιότητα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Δίνοντας ευρύτερη διάσταση στο θέμα της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ, ο Φ. Ολάντ παρατήρησε «δεν είναι ένα σημαντικό ζήτημα μόνο για τους Έλληνες, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την Ευρωζώνη, για την Ευρώπη και για τις συνθήκες ανάπτυξης στον κόσμο». Και προειδοποίησε πως μια νέα κρίση στην Ελλάδα που μπορεί να προκληθεί απο τις εκλογές της 17ης Ιουνίου μπορεί να φαίνεται «δυσανάλογο», αλλά θα επηρεάσει «αναγκαστικά την ανάπτυξη στην Ευρώπη και επομένως στον υπόλοιπο κόσμο».

«Δεν θέλω να υπερεκτιμήσω το γεγονός, δεν θέλω όμως ούτε να το υποτιμήσω», συμπλήρωσε. Αρνούμενος ότι έχει οποιαδήποτε πληροφορία για σχέδιο προετοιμασίας της Εευρωζώνης για πιθανή έξοδο της Ελλάδας, αποκήρυξε εκ νέου ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Δεν έχω καμία πληροφορία επ' αυτού, αλλά και δεν επιδιώκω να έχω, γιατί κάτι τέτοιο θα έδινε την εντύπωση ότι προετοιμάζομαι για μια τέτοια κατάληξη και αυτό το αρνούμαι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συναντήσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει νέο κύκλο συναντήσεων με τα αδελφά σοσιαλιστικά κόμματα αλλά και άλλους πολιτικούς παράγοντες της Ευρωζώνης και τη Ε.Ε., προκειμένου να ενημερώσει και να προωθήσει αποτελεσματικά και πειστικά την πρόταση που καταθέτει για την υπέρβαση του Μνημονίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: