Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΤΑ ΜΗ ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ !...


Ευρώ ή δραχμή; Χιλιοειπωμένο ερώτημα και εκβιαστικό το δίλημμα, ιδιαίτερα ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Οι υποστηρικτές της κάθε πλευράς έχουν τα επιχειρήματά τους, αλλά δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η δραχμή αποτελεί μέγιστη οπισθοδρόμηση.

Δεν υπάρχει, όμως, μόνο η οπτική της οικονομίας, που αξιοποιείται για να αντιπαρατεθούν οι δύο πλευρές, αλλά χρειάζεται το όλο ζήτημα να εξετάζεται και υπό το πρίσμα της εξωτερικής πολιτικής και των μεγάλων εθνικών θεμάτων. Αυτή η παράμετρος είναι αρκετά παραγνωρισμένη και αποσιωπάται σε μεγάλο βαθμό.

Η είσοδος της Ελλάδας και της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση προσέφερε ένα μεγάλο και αποτελεσματικό «ανάχωμα» στην επεκτατική διάθεση της Τουρκίας, η οποία, τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία, συντέλεσε στο γεγονός πως η χώρα μας δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει οικονομικά το Αιγαίο, κυρίως όσον αφορά στην ανεύρεση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων.

Η ευρωπαϊκή διάσταση της Ελλάδας την έφερε σε πλεονεκτική πολιτικά θέση έναντι της Τουρκίας και βέβαια η είσοδος στην Ευρωζώνη τόσο της χώρας μας όσο και της Κύπρου αποτέλεσε ένα ακόμη πλήγμα στον μεγαλοϊδεατισμό του γειτονικού κράτους.

Η Ελλάδα με το ευρώ ενίσχυσε τον «ηγεμονικό» ρόλο της στα Βαλκάνια, αποτελώντας έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία και τα Σκόπια.

Ειδικά όσον αφορά στην ΠΓΔΜ, τόσο η επενδυτική εξάπλωση των ελληνικών επιχειρήσεων όσο και το πολιτικό «βάρος» της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ευρωζώνη οδήγησαν το προκλητικό κρατίδιο σχεδόν σε απομόνωση.

Την τελευταία διετία, όμως, η ΠΓΔΜ, βρίσκοντας αφορμή και από τα μεγάλα εσωτερικά μας προβλήματα, άρχισε να προκαλεί και πάλι, και μάλιστα με τον πλέον αήθη και επονείδιστο τρόπο. Η ηγεσία της ενέτεινε την καπηλεία της ιστορίας μας, γεμίζοντας λ.χ. την πρωτεύουσα των Σκοπίων με «κιτς» αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φίλιππου του Β΄, με αποτέλεσμα να καταστεί ο περίγελος όσων ξέρουν τα βασικά της ιστορίας πανευρωπαϊκά.

Γιατί, όμως, οι Σκοπιανοί αναθάρρησαν και μάλιστα διευρύνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία; Είναι η αδυναμία μας, που τους δίνει θάρρος να διατυπώνουν πιο σθεναρά τα ανύπαρκτα, ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματά τους.

Είναι η περιορισμένη μας δυνατότητα να ανταπαντήσουμε που τους παρέχει απύθμενο θράσος για να υποστηρίζουν τα ψεύδη περί της ιστορίας τους, η οποία έχει τόση σχέση με το Μέγα Αλέξανδρο όση πιθανότητα έχει ο άνθρωπος να κατοικήσει μέσα στους επόμενους έξι μήνες έναν νέο πλανήτη στον αστερισμό του Ωρίωνα.

Ωστόσο, και ευρύτερα, σε επίπεδο ΝΑ Ευρώπης και λεκάνης της Μεσογείου, η Ελλάδα με το ευρώ απέκτησε ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να μην είναι άμεσα απτό, αλλά υφίσταται και μας καθιστά επίκεντρο της περιοχής μας.

Οι αποφάσεις όποιων εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές απαιτείται να υπαγορευτούν και από τα παραπάνω δεδομένα. Τα εθνικά ζητήματα είναι σημαντικότερα από τα οικονομικά, τόσο πρόσκαιρα όσο και μακροπρόθεσμα.

Οι οικονομικές απώλειες αργά ή γρήγορα μπορούν να διορθωθούν, οι εθνικές «ζημιές», όμως, αφορούν στη στρατηγική μελλοντική υπόσταση ενός λαού, ο οποίος «παράγει» ιστορία και επιτεύγματα σ' αυτό το κομμάτι του πλανήτη τα τελευταία 4.000 χρόνια τουλάχιστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: