Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

ΑΛΛΟ ΛΙΣΤΕΣ ΚΙ ΑΛΛΟ ΛΗΣΤΕΣ !...



Στον αστερισμό της «λίστας Λαγκάρντ» κινείται τα τελευταία 24ωρα η πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας. Ποιος την είχε, πού την έδωσε, ποιοι την είδαν... και χιλιάδες άλλα ερωτήματα πέφτουν βροχή τις τελευταίες ώρες. Οι πολιτικοί σπεκουλάρουν πάνω σε αυτό το θέμα και προσπαθούν να κερδίσουν οφέλη από αυτή την υπόθεση.

Aλλοι πάλι, θέλοντας να δείξουν ότι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν, σπεύδουν να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της σχετικής λίστας των 1.991 ατόμων, προκειμένου όπως υποστηρίζουν να χυθεί άπλετο φως και να γνωρίζει ο καθένας πολίτης τα πάντα.
Δεν έχω ακούσει, όμως, κανείς να λέει το αυτονόητο. Να γίνει, επιτέλους, έρευνα γύρω από αυτά τα ονόματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα αυτά έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα. Αυτό είναι το μοναδικό ερώτημα που χρειάζεται απάντηση και έχει ουσία. Ολα τα υπόλοιπα είναι λόγια του αέρα και πολιτικά τερτίπια.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να εξηγήσουμε μερικά αυτονόητα ζητήματα
.
1. Καθένας Eλληνας πολίτης έχει το δικαίωμα να πάει τα χρήματά του οπουδήποτε στον κόσμο επιθυμεί. Στην Ελβετία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Μποτσουάνα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού κ.λπ. Δεν απαιτείται να ενημερώσει κανέναν και ούτε να πάρει την άδειά του.

2. Δεν είναι υποχρεωμένος να δημοσιοποιήσει την περιουσιακή του κατάσταση, διότι πρόκειται για προσωπικά δεδομένα.

3. Το ελληνικό κράτος έχει την υποχρέωση να ελέγξει τις καταθέσεις των Ελλήνων φορολογουμένων, οπουδήποτε και αν τις βρει, για ένα και μοναδικό πράγμα: για το αν προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες και αν βέβαια έχουν φορολογηθεί με βάση τους ισχύοντες νόμους της χώρας. Επίσης, θα πρέπει να καταγραφεί και να σημειωθεί με έμφαση ότι οι καταθέσεις, εφόσον δεν έχουν φορολογηθεί, είναι παράνομες, όπου και αν βρίσκονται, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Βέβαια, αν κάποιος βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό αυτή τη δύσκολη περίοδο για την χώρα, τώρα ελέγχεται, αλλά μόνο ηθικά και καμία δουλειά δεν έχει να παρέμβει ούτε το ΣΔΟΕ, ούτε ο εισαγγελέας.

Πάμε τώρα στη συγκεκριμένη λίστα, αλλά και σε αυτή με τους περίπου 53.000 Ελληνες που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό. Είναι υποχρέωση των Αρχών να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελέγξουν τη νομιμότητα. Το ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι: Το έπραξαν; Και, αν ναι, ποια είναι τα αποτελέσματα; Αν όχι, γιατί δεν το έκαναν και ποια σκοπιμότητα τούς ώθησε σε αυτή τους την απόφαση.

Η υπόθεση «Ελβετία» πλανάται πάνω από το πολιτικό σκηνικό της χώρας εδώ και τρία χρόνια. Εγινε σειρά επαφών προκειμένου να πάρουν επισήμως από την κυβέρνηση της Ελβετίας τη λίστα με τους Ελληνες καταθέτες. Τρία χρόνια μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε, ή για να μην είμαστε άδικοι, τα όποια βήματα έχουν ρυθμό χελώνας. Εχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, ικανός ώστε οι «παράνομοι» να λάβουν τα μέτρα τους και να χαθούν τα όποια ίχνη αφήνουν οι... καταθέσεις. Οπότε είναι πολύ πιθανό όταν φτάσουν αυτές οι λίστες στην Ελλάδα να αποδειχθεί «άνθρακες ο θησαυρός». Ισως πιαστούν κάποιοι αφελείς φοροφυγάδες.

Και τέλος να σημειώσουμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Οποιος είναι στη λίστα ή στην οποιαδήποτε λίστα δεν είναι κατ' ανάγκην και «ληστής» και όποιος είναι «ληστής» δεν είναι κατ' ανάγκην και σε κάποια λίστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: