Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΤΟ "ΔΑΙΜΟΝΙΟ" ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ !...

 
Μισό δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο είναι, κατά τους μετριότε-ρους υπολογισμούς, η ζημιά από το διαρκές πάρτι των φαντασμάτων, που ροκάνιζαν παράνομα συντάξεις και επιδόματα. Κι αυτά μόνο στο ΙΚΑ. Βλέπετε, το δαιμόνιο της φυλής δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε... Ταμεία.
 
Πρόσωπα που έχουν πλήρη γνώση των οικονομικών του πολύπαθου Ασφαλιστικού της χώρας μιλούν για απώλειες σε ετήσια βάση που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η κοινή γνώμη πληροφορείται από επίσημα υπουργικά χείλη ότι το έτερο μεγάλο πάρτι, η φάμπρικα με τις υπερσυνταγογραφήσεις φαρμάκων, κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο -ούτε λίγο ούτε πολύ- άλλα 2,5 με 3 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Προσθέστε και όσα χάνονται από την εισφοροδιαφυγή στο ΙΚΑ -6 δισ. την υπολογίζουν οι υπηρεσίες του Ιδρύματος- και θα καταλάβετε γιατί... μπήκαμε τζάμπα στα Μνημόνια.
 
Και όλα αυτά, χωρίς να έχουν συνυπολογισθεί τα διαφυγόντα έσοδα από την αδυναμία του κράτους να ασκήσει τον εποπτικό του ρόλο, όπως συμβαίνει με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, που υπολογίζεται γύρω στο 1 με 1,5 δισ. τον χρόνο, ή με το παραεμπόριο που αλέθει πόρους γύρω στα 5 δισεκατομμύρια. Αν πάρετε μολύβι και χαρτί, η συνολική απώλεια που επιφέρει αυτό το «μαύρο πακέτο» στα δημόσια οικονομικά -άνευ, φυσικά, φοροδιαφυγής- κυμαίνεται από 15,5 έως 17 δισεκατομμύρια τον χρόνο.
 
Για να το πούμε με άλλα λόγια, αν το κράτος έκανε τη δουλειά του και οι πολίτες δεν έβαζαν με τόση ευκολία το χέρι στο μέλι, δεν θα χρειαζόταν ούτε να περικοπούν οι μισθοί ούτε να γίνουν χαρτοπόλεμος οι συντάξεις ούτε να οδηγηθεί ο ιδιωτικός τομέας σε συνθήκες ασφυξίας.
 
Το παράδοξο είναι, ωστόσο, ότι η Αριστερά, αντί να πρωταγωνιστεί στο μέτωπο για την αντιμετώπιση αυτής της προφανούς κοινωνικής αδικίας, δείχνει να την υποτιμά, υπάγοντας κάθε παραβατική συμπεριφορά στις παθογένειες του καπιταλισμού και της παγκοσμιοποίησης, λες και ο ξύπνιος που βάζει στην τσέπη τη σύνταξη του νεκρού, επηρεάζεται από την πάλη των τάξεων και τον διεθνή καταμερισμό. Μνημόνια, τρόικες και τα συναφή φταίνε για πολλά. Δεν φταίνε για όλα... Στο κάτω κάτω της γραφής, υπάρχουν και οι καθρέφτες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: