Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

ΤΕΛΟΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗΣ !...

 
Η κοινωνία «βράζει» και ο κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης είναι ορατός. Οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες.
 
Η Κυβέρνηση εγκαταλείπει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις ακόμα και τις προγραμματικές θέσεις και στο πλαίσιο συνέχισης και έντασης των μνημονιακών πολιτικών προωθεί νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζόμενων-συνταξιούχων-ανέργων-μικρομεσαίων και γενικά της κοινωνίας που ήδη βρίσκονται σε πρωτοφανή απόγνωση.
 
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι τo νέο (2013-2014) πακέτο περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές πολιτικές, θα οδηγήσει την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, αποσύνθεση και κατάρρευση, το λαό και τη νεολαία στον σύγχρονο Καιάδα της ανεργίας, που αναμένεται σύντομα να σπάσει το φράγμα του 30%, και τη χώρα μας σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κοινωνική καταστροφή. Θα είναι το επισφράγισμα της κοινωνικής εξαθλίωσης.
 
Δυστυχώς όλα δείχνουν ότι οι θυσίες πάνε χαμένες αφού τα νέα μέτρα-σοκ θα επιτείνουν την ύφεση, τη φτώχεια και θα αυξήσουν την ανεργία. Τα παιδιά μας είναι καταδικασμένα. Η χώρα μας εξακολουθεί να έχει θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat τον περασμένο Ιούνιο, σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων, πρώτη έρχεται η Ελλάδα (55,4%) και ακολουθεί η Ισπανία (52,9%). Η λέξη φτώχεια είναι πλέον το ''σήμα κατατεθέν''.
 
Η ακρίβεια 'θερίζει' και δεν έχει τέλος. Χαράτσια, φοροεπιδρομή, μειώσεις μισθών-συντάξεων και εφάπαξ, απολύσεις, λουκέτα έρχονται να προστεθούν σε μια κοινωνία που ήδη αναστενάζει από τους διεθνείς κερδοσκόπους που κυβερνούν τη χώρα. Πλήρης διάλυση στις δημόσιες υπηρεσίες και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ξεπέρασε τα δυο χρόνια ο χρόνος απονομής των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση. Το ΙΚΑ - ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας - καταρρέει. Η κρατική επιχορήγηση προς το ίδρυμα το 2012 ανέρχεται στα 4,193,820 δις ευρώ. Μέχρι και τον Σεπτέμβρη του ΄12 έχει απορροφήσει το 87,9%! Η εισφοροδιαφυγή γιγαντώνεται και ξεπέρασε τα 6 δισ. ευρω ετησίως. Τα έσοδα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αυτό συνεπάγεται ότι θα χρειαστούν, εκτός από την κρατική επιχορήγηση, περίπου 1,4 δις για να πληρωθούν οι συντάξεις μέχρι τέλος του έτους.
 
Παράλληλα έρχονται αμοιβές-συντάξεις και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ινδίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου. Ιδιωτικός και δημόσιος τομέας θα έχουν σε λίγους μήνες μισθούς των 700-800 ευρώ. Η ύφεση φέρνει κι άλλη ύφεση και η φτώχεια περισσότερη φτώχεια. Όλοι έχουμε χρέος να εναντιωθούμε ενάντια στις νέες προκλητικές απαιτήσεις των Τροϊκανών που υιοθετεί η κυβέρνηση, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές που εξαθλιώνουν την ελληνική κοινωνία που οδηγούν σε δραματική αύξηση της ανεργίας και οδηγούν σε όλο και μεγαλύτερη ύφεση και αδιέξοδα την ελληνική οικονομία.
 
Κατά της κυβερνητικής παρέμβασης για νομοθετική ρύθμιση των μισθών και ημερομισθίων, της κατάργησης των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις προθέσεις κατ΄ εντολή των δανειστών για μείωση των αποζημιώσεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση στην ουσία κάθε εργατικού και κοινωνικού δικαιώματος που έχει απομείνει. Κατά γενική ομολογία η τρόικα απέτυχε παταγωδώς. Και το μόνο που «κατόρθωσε» είναι να οδηγήσει τη χώρα στην κοινωνική εξαθλίωση.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο 2010-2011 οι περικοπές των συντάξεων και οι μειώσεις των μισθών ανήλθαν αθροιστικά σε 16,2 δις ευρώ δηλ. 8% του ΑΕΠ χωρίς να έχει μειωθεί η ανεργία, το δημόσιο χρέος και η ύφεση.

Ηλίας Γεωργάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: