Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ : ΕΝΟΤΗΤΑ Ή ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ ?...


Όποιος πιστεύει, πως είναι ιστορική αναγκαιότητα η ύπαρξη, η λειτουργία και η δράση μιας αξιόλογης και αξιόπιστης πολιτικής έκφρασης του μεσαίου χώρου, του προσδιοριζόμενου ως «δημοκρατική παράταξη» ή ως «κεντροαριστερά», δεν μπορεί παρά να είναι, κατ΄ αρχήν, θετικός απέναντι σε πρωτοβουλίες, προωθητικές αυτού του στόχου.
 
Ο χώρος είναι σε μαρασμό, αναξιόπιστος, τεμαχισμένος, προδομένος, χωρίς δυνατότητες έκφρασης των προβλημάτων των κοινωνικών δυνάμεων που περιλαμβάνει και, αξιόλογης, παρέμβασης στις εξελίξεις. Η «κεντροαριστερά» έπαυσε να είναι και να μετράει ως «πόλος» του πολιτικού συστήματος κι από πρωταγωνιστής έγινε κομπάρσος, με τον διαχρονικό, σημαντικότερο φορέα της να έχει καταντήσει κολαούζος της Δεξιάς !
 
Μπροστά στο διακύβευμα και μπροστά στο στρατηγικό στόχο της ενότητας και της κοινής έκφρασης των όποιων κομματιών της «κεντροαριστεράς», οι επί μέρους δισταγμοί, γκρίνιες, διαμάχες, αποκλεισμοί, πατερναλισμοί και αφορισμοί, φαντάζουν γραφικοί και έξω από την ιστορική πραγματικότητα και αναγκαιότητα.
 
Τίποτα δεν είναι σήμερα, όπως ήταν χθες, ούτε στην κοινωνία, ούτε στην οικονομία, ούτε στην πολιτική, τελείως διαφορετικό θάναι και το πολιτικό σκηνικό, που θα επιχειρήσει να εκφράσει τη νέα πραγματικότητα.
 
Χρειάζονται σοβαρές καταγραφές, διεισδυτικές αναλύσεις, τεκμηριωμένες εκτιμήσεις και ρεαλιστικές προτάσεις, για τη νέα εποχή κι αυτό το έργο ή θα γίνει ενωτικά και συνεργατικά ή δεν θα γίνει καθόλου, οπότε η «κεντροαριστερά» θα παραμείνει στην ανυποληψία, για ένα, απροσδιόριστα, μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχίζοντας να είναι ένας περιορισμένος χώρος ανούσιων, ανιστόρητων και αδιάφορων για το λαό αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων, κάποιων «κατ΄ όνομα» …μονομάχων, σύγχρονων πολιτικών ενσαρκωτών του Δελαπατρίδη !...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν ο Παπανδρέου ζήτησε να επιλέξει ο λαός με δημοψήφισμα όλοι αυτοί που τώρα ψάχνουν για κεντροαριστερά πέσαν πάνω του να τον φάνε. Όταν ο Παπανδρέου ζήτησε στήριξη, θυμάμαι τη φράση του "ελάτε να πάμε ΟΛΟΙ μαζί να διαπραγματευτούμε" τον έγραψαν όλοι κανονικά. Ο δε κυρ Φώτης μόνο με τη δεξιά έχει εμπειρία στις συνεργασίες τώρα ψάχνει για κεντροαριστερά και αντιφασιστικό μέτωπο!
Μόνο πίκρα και τίποτα άλλο.
Από μένα δεν κολατσίζουν δεν πα να ηγείται και ο ΓΑΠ.

Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Μονον αν ηγειται ο ΓΑΠ ,διαφορετικα δεν προκειται να πετυχει . Χωρις τον ΓΑΠ επικεφαλης , δεν αξιζει να τους στηριξουμε.

Νίκος Αντωνατος .. είπε...

Μονο με τον ΓΑΠ και την κινηση75 νομιζω οτι θα εχει επιτυχια.

Ανώνυμος είπε...

Γιαννη, εγω θα μπορουσα να κολατσισω με ενα νεο σχημα που θα ηγειται ο ΓΑΠ ευχαριστως αλλα με ενα και μοναδικο ορο. Ολοι οι γνωστοι (Πασοκοι, να μην τους επαναλαβουμε??) που εκαναν ακεινη την πολιτικη ατιμια, θα εχουν εξαφανιστει τελειως απο ενα τετοιο σχημα.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 15/10/13 16:58 το ότι τον έριξαν το συμπεραίνουμε οι φίλοι του, ο ίδιος δεν τό' πε ποτέ. Βιάστηκε να γίνει πρωθυπουργός και δεν τους πέταξε έξω από την ώρα που τον αμφισβήτησαν σαν αρχηγό και ας έπαιρνε 13 %. Μπορούσε να κάνει ένα κόμμα ανάλογο της πολιτικής του κουλτούρας και να είσαι σίγουρος πως θα τα κατάφερνε, απλά ήθελε λίγο χρόνο. Τώρα είναι αργά για μένα που κοντεύω τα 70 αλλά δεν είναι αργά για τον τόπο και για τους νεώτερους.

Γιάννης

Ευάγγελος είπε...

Από το τίποτα κι αυτό είναι κάτι, παρά τις όποιες επιφυλάξεις ή αμφιβολίες μπορεί να έχει καθένας.

Αν περιμένουμε να επανεμφανιστεί ένας Παπανδρέου για να ενωθεί και πάλι ο κεντρώος προοδευτικός χώρος θα περιμένουμε πολύ, νομίζω.

Ανώνυμος είπε...

Γιαννη, δεν ειναι συμπερασμα οτι τον εριξαν, ειναι αποδεδειγμενο και υπαρχουν αποδειξεις καταγεγραμμενες και με ηχο και με εικονα και με γραπτα. κανε μια αναδρομη στο ΤΟΤΕ και μαζεψε ολα αυτα που σου λεω με χρονολογικη σειρα και θα καταλαβεις και εσυ οτι δεν ειν αι μονο δικο μας συμπερασμα. Το οτι δεν μιλησε ειναι αλλης ταξεως κουβεντα και καλα εκανε, νομιζω θα το κανει στο μελλον και μαλιστα με πτυχες αγνωστες στον πολυ κοσμο.