Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΑΘΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !

 
Μέσα από το δίκτυο του μεγαλύτερου διεθνούς μέσου ενημέρωσης, το CNN, ο Γιώργος Παπανδρέου, στέλνει το μήνυμα – μάθημα, για τη Δημοκρατία, που πηγάζει από την Ελλάδα μας, προς όλους τους πολίτες, σ΄ όλους τους λαούς του Κόσμου !
 
Ένα παγκόσμιο μάθημα Δημοκρατίας επικεντρωμένο στην καταγραφή των βασικών αιτιών της Κρίσης και στην απαρίθμηση των κύριων προϋποθέσεων, για το ξεπέρασμά της, με δημοκρατικές διαδικασίες και σε φιλολαϊκές κατευθύνσεις.
 
Δημοσιεύουμε, σε ελεύθερη μετάφραση – ολόκληρο το δημοσίευμα του CNN, το οποίο, σημειωτέον, περιλαμβάνει και 5 video, από την διάλεξη του  Γ. Παπανδρέου στο TED.
 
 
Ν΄ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ ΞΑΝΑ, ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !
 
Σημείωση συντάκτη : Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδα. Μίλησε στο TEDGlobal 2013 τον Ιούνιο. TED είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεια, αφιερωμένη στις "ιδέες που αξίζει να διαδοθούν", τις οποίες καθιστά διαθέσιμες μέσω των ομιλιών και των συνομιλιών, που αναρτώνται στην ιστοσελίδα της.
 
(CNN) - Οι δημοκρατίες μας αντιμετωπίζουν τη στιγμή της αλήθειας. Από την άνοδο του εξτρεμισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πολιτικό αδιέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ηγέτες αγωνίζονται να ανταποκριθούν, αποτελεσματικά, στις νέες και σύνθετες παγκόσμιες προκλήσεις. Οι πολίτες αισθάνονται αποξενωμένοι με τη συμβατική πολιτική και απογοητευμένοι από την απουσία αποτελεσματικών πολιτικών που να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κοινωνιών. Γι 'αυτό και είμαι πεπεισμένος ότι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι απλώς ο καθορισμός οικονομικών λύσεων, αλλά η επανεξέταση των δημοκρατικών θεσμών μας.
 
Σε κάθε υγιή Δημοκρατία, πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ της ισχυρής κυβέρνησης και της εξουσίας του εκλογικού σώματος που να ελέγχει την κυβέρνηση. Αλλά οι δημοκρατικοί μας θεσμοί έχουν αλωθεί από ειδικά συμφέροντα. Η Πολιτική καθοδηγείται από ισχυρά λόμπι. Παρά την άνοδο των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα ισχυρά μέσα ενημέρωσης συγκεντρώνονται, όλο και περισσότερο, στα χέρια των λίγων.
 
Η μεγάλη δύναμη που απέκτησαν οι χρηματοπιστωτικές αγορές, έκαναν, σχεδόν αδύνατη, οποιαδήποτε δημοκρατική συζήτηση και παρέμβαση - και η, κάθε, κυβέρνηση φαίνεται αδύναμη, όχι μόνο ν΄ αντιδράσει αλλά και να τις παρακολουθήσει ! Οι τράπεζες έχουν γίνει μεγαθήρια και στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει αδυναμία ελέγχου τους, πόσο μάλλον, εξαναγκασμός τους, να λειτουργήσουν με γνώμονα το κοινό καλό.
 
Το έχουμε δει αυτό στο παρελθόν. Όπως ο Franklin D. Roosevelt είπε κάποτε : "Γνωρίζουμε τώρα ότι η κυβέρνηση που ελέγχεται από το οργανωμένο χρήμα είναι εξίσου επικίνδυνη με μια κυβέρνηση που άγεται και φέρεται από τον οργανωμένο όχλο".
 
Η απουσία ενός παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης επιτρέπει ν΄ αλωνίζουν τέτοιου είδους συμφέροντα και να εδραιώνουν, ακόμη περισσότερο τη δύναμή τους, περιορίζοντας την ικανότητα, κυβερνήσεων και λαών, ν΄ ασκούν τη δημοκρατική εποπτεία.
 
Δεν είναι μόνο το κίνημα Occupy, που παίρνει θέση εναντίον αυτής της αυξανόμενης συγκέντρωσης του παγκόσμιου πλούτου και της εξουσίας. Πέρυσι, το φαινόμενο αυτό, αναφέρθηκε ως η Νο 1 πρόκληση και από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που, φυσικά, δεν είναι μια ριζοσπαστική αριστερή ομάδα.
 
Καθώς προσπαθούμε να ξαναχτίσουμε τις εύθραυστες οικονομίες μας, μετά την οικονομική κρίση, τα, όποια, οικονομικά μέτρα πρέπει να συνδυάζονται με τις πολιτικές που θα εξισορροπούν την ανισότητα και θα προωθούν την ανακατανομή της εξουσίας στους πολίτες.
 
Μια τέτοια περίπτωση είναι η Ελλάδα, όπου ένα δραστικό πρόγραμμα λιτότητας επιβλήθηκε ως αντάλλαγμα, στα δάνεια έκτακτης ανάγκης που πήραμε, για να αποφύγουμε την πτώχευση. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο κόστος πληρώθηκε από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας μας και από τους νέους, στις τάξεις των οποίων η ανεργία αγγίζει το 60% ! Και να τονιστεί, βέβαια, πως αυτοί, που θίχτηκαν σκληρότερα από τη λιτότητα, δεν έφταιξαν για την κρίση !
 
Η λιτότητα έχει δημιουργήσει το αίσθημα της αδικίας στο λαό και σε συνδυασμό με την έλλειψη προοπτικής και ευκαιριών, έχουμε την ενίσχυση του πολιτικού εξτρεμισμού στην Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέλεξαν να εξάψουν τα πάθη στην κοινή γνώμη και όχι να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση μιας κοινής ατζέντας μεταρρυθμίσεων. Αυτός ο πολιτικός καιροσκοπισμός είναι τοξικός ! Στην Ελλάδα, παρέτεινε την κρίση, καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις και το κόστος για τη χώρας μας και το λαό αυξήθηκε υπέρμετρα !
 
Γι' αυτό ζήτησα τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος, σχετικά με τους όρους των δανείων διάσωσης, που δόθηκαν στην Ελλάδα : για να πάει η όλη διαδικασία, στα χέρια και τον έλεγχο του ελληνικού λαού !
 
Παρόλο που το δημοψήφισμα δεν έγινε, η πρόταση και μόνο, προώθησε μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στη χώρα, οδήγησε σε μια κυβέρνηση συνασπισμού και έχει υπάρξει ένας καλύτερος επιμερισμός των ευθυνών, αλλά και των προοπτικών για τη χώρα μας.
 
Η προσωπική μου εμπειρία μ΄ έχει διδάξει ότι χρειάζονται υπερ-κομματικές πολιτικές για να οδηγηθούμε έξω από την κρίση και τα οικονομικά προβλήματα. Ένα, μόνο, κόμμα δεν μπορεί να προωθήσει τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία μας βιώσιμη. Οι προσπάθειες αυτές απαιτούν συναίνεση, χρειάζονται ο συμβιβασμός και το κοινό αίσθημα της ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές.
 
Ενώ η πόλωση είναι ένα πολύ προβληματικό σύμπτωμα της Δημοκρατίας, είναι επίσης αλήθεια ότι οι δημοκρατίες έχουν την ικανότητα να προφυλαχθούν από την ενδυνάμωση των εξτρεμιστικών μειονοτήτων.
 
Είναι αναμφισβήτητο, πως, αυτό που φαίνεται να είναι κίνδυνος και αδύναμο σημείο, για τις Δημοκρατίες μας, πρέπει να αντιμετωπίζεται, μόνο, με περισσότερη δημοκρατία : την εξασφάλιση των όρων και των προϋποθέσεων για τη λαϊκή συμμετοχή και την τεκμηριωμένη συζήτηση.
 
Γι ' αυτό έχω την πίστη ότι στις Δημοκρατίες πρέπει να υπάρχουν συμβιβασμοί και ανταγωνιστικά πολιτικά κόμματα μπορούν να συνεργαστούν για το κοινό καλό. Αλλά πρώτα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Δημοκρατίες μας θα αναγεννηθούν, θα λειτουργήσουν με διαφάνεια, (πολεμώντας τα σκοτεινά κέντρα) και θα είναι, ουσιαστικά, αντιπροσωπευτικές όλων των πολιτών μας.
 
Η πρόσφατη κρίση μας δίνει την αιτία για να επανεξετάσουμε τις πρώτες αρχές της Δημοκρατίας. Στην αρχαία Αθήνα, η Δημοκρατία υπήρξε μια καινοτομία για να διαταράξει τη συγκέντρωση της εξουσίας και να επιφέρει την ισότητα μεταξύ των πολιτών. Και τώρα εμείς, πρέπει να καινοτομήσουμε, για να διεκδικήσουμε και ν΄ αναβιώσουμε, ξανά αυτές τις βασικές αρχές της δημοκρατίας. On-line συζητήσεις, επιτροπές πολιτών, πρόκληση, συλλογή και επεξεργασία προτάσεων για πολιτικές λύσεις, και, φυσικά, τα Δημοψηφίσματα, είναι όλα χρήσιμα εργαλεία εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική εκδοχή της Άμεσης Δημοκρατίας.
 
Η πολιτική πρέπει να ξαναγίνει η τέχνη να φανταστούμε και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο και, συλλογικά, οφείλουμε να βρούμε τη δύναμη να το πράξουμε !
 
Γ. Α. Παπανδρέου

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην χωρα που γεννηθηκε η δημοκρατια χλευαζουν το δημοψηφησμα πολιτικοι τενεκεδες και δημοσιογραφοι της διαπλοκης,στην αναφορα δε του CNN δεν εκανε κανενας δημοσιοκαφρος σχολιο επι του θεματος.GAP KEEP WALKING.x.k.

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΔΕΚΑ ΛΕΠΤΑ ΑΝΟΙΓΑΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ;
ΚΑΙ ΣΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ;
ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΣ ΣΥΞΥΛΟΥΣ;
ΝΑ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,
ΝΑ ΑΝΑΨΕΙΣ ΤΑ ΦΩΤΑ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ;

Ανώνυμος είπε...

Φιλε 18.10, Να ενας απο τους τενεκεδες που αναφερεις, ο 18.46 που ειναι τοοοσο ασχετος που με κεφαλαια συμπεραινει οτι το εκανε για τις αγορες αποκρυπτονατς απο δολο (εγω πιστευω απο αγνοια και αμαθεια) οτι θα χρεωκοπουσε η Χωρα γιατι σε αυτο τον κοσμο που ζει ο ιδιος και τρωει, ακομη και η Αμερικη θα χρεωκοπουσε σε 12 ωρες αν δεν υπεγραφαν οι Ρεπουμπλικανοι. Ασχετος ο ανθρωπος και επικινδυνος οπως και οι ομοιοι του οι νυν και οι τοτε. Πες λοιπον στα σαϊνια που μας κυβερνουν πανσοφε και στον Τσιπρα οταν ελθει, να μην παρει την δοση ουτε αλλο δανειο και να μην πληρωσει και να δεις τι θα γινει στα ΑΤΜ των Τραπεζων. Αρκετα ασχοληθηκα μαζι σου αν και θα ηθελα να σε ρωτησω ασχετε γιατι υπεγραωε η Ιρλανδια η Πορτογαλια η Κυπρος και ατυπα η Ισπανια κ.ο.κ !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Άκουσε ρε μεσάνυχτα, εκτός απο κεφαλαία γράφω και με μικρά, για να καταλαβαίνουν οι..μικροί σαν και σένα.
Αν αυτός ο κύριος δεν πήγαινε στον Παπούλια τον Μάρτιο του 2009,
να του πέι: ΄΄Πρόεδρε σε ψηφίζουμε για νά θητεία ,αλλά μετά τίς εκλογές",
εκβιάζοντας πρόωρες,
φαντάζεσαι ποπυ θα ήταν τα πράγματα σήμερα;
Φαντάζεσαι να εξαντλούσε 4ετία Ο Καραμανλής;
-θα ειέπραττε ολάκερο το τίμημα των πράξεών του[25 δις έλλειμμα/έτος]
-Θ καταστρέφονταν η Δεξιά
-Και το ΠΑΣΟΚ θα μεσουρανούσε..
Αντίθετα η αδημονία του να γίνει πρωθυπουργός και να κυβερνήσει με την παρέα του μόνο[η οποία τον εγκατέλειψε εν μία νυκτί],
να καταστρέψει το ..οποιο οργανωμένο ΠΑΣΟΚ και να αρχίσει να ..επιμορφώνει με το ΙΣΤΙΤΟΥΤΟ του[τ'οοοση επιμόρφωση που να μην μπαίνει στη βουλή στίς επόμενες εκλογές, άσε τις δαπάνες..]]

κ α τ ά φ ε ρ ε

Να πτωχέυσει τη χώρα,
Να αναστήσει τη δεξιά[ΝΔ,ΧΑ,Καμμένος,ζώης Νικολόπουλος=55%]
και
Κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ.Ο σημερινός απλά το αποτελειώνει...

Κατάλαβες ;;;;

Ανώνυμος είπε...

Ωραια αναλυση εκανες ωστε ο Γαπ πτωχευσε την χωρα και κατεστρεψε το κομμα με τις επιλογες του ε εισαι πραγματι βαθεια νυχτωμενος και ψεκασμενος επισης,19.52'

Ανώνυμος είπε...

κ.Μεσανυχτακια,
Φαντάζεσαι να εξαντλούσε 4ετία Ο Καραμανλής;
-θα ειέπραττε ολάκερο το τίμημα των πράξεών του[25 δις έλλειμμα/έτος]

Δηλαδη να παιξει την χωρα στα ζαρια για να δουμε τι θα εκανε ο καραμανλης και που θα ητανε η παραταξη του ενω ο Λαος θα ετρωγε σανο και σκουπιδια με τα ΑΤΜ αδεια
(Βλεπε Κυπρο). Ε! λυπαμε αλλα εισαι τρεις φορες ασχετος και αν καποτε γινεις Προθυπουργος να παρεις την αποφαση να πτωχευσεις την Χωρα σου να δεις ποσα Γουδια θα σου στησουν. Δεν εχει νοημα να συνεχισω μαζι σου εια ασκοπο. Δες 2 χρονια μετα την αποχωρηση του αν αποφασιζει κανεις εξυπνακιας πρωην αντιμνημονιακος να το παιξει μαγκας. Συμπερασμα,, Να αφηνε τον Καραμανλη να παει το ελλειμμα 30% για να ικανοποιησει την περιεργεια σου. Μακαρι να το εκανε λοιπον.

Ανώνυμος είπε...

19.52 Πάρε κανένα ενέσιμο ,διαπιστώνω με την νέα γραφή/εξέταση ότι τα χάπια δεν έχουν θεαματικό αποτέλεσμα. Έλα επίσκεψη μετά 15 ημέρες.Μην ξεχάσεις ΜΟΝΟ ΕΝΕΣΙΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

21.52, Χωρις να θελω να μπω πολυ στην κουεντα σου κανω μια μονο παρατηρηση.
Πολυ ωραια απαντησες στον 19.52 να κανει δηλαδη μια ενεση και θα λυθει το προβλημα της Ελλαδας και θα δικαιωθει ο δικος σου που μας εφερε εδω που ειμαστε και που την κοπανησε νυχτα ενω ειχε μπροστα του αλλα 2 χρονια κυβερνητικης θητειας. Μαλλον τα μετρα που σου εβαλαν και αυτα που σου βαζουν τωρα λογω success strory ειναι ποιο αποτελεσματικα απο τα ενεσιμα που συστηνεις στον 19.52
Στο θεμα της γραφης συμφωνω και εγω μαζι σου δεν ξερει να γραφει ο 19.52 και φοβαμαι το ιδιο θα κρινεις και εμενα αλλα αν θελεις σου τα λεω στα Γαλλικα που θα τα καταλαβεις.