Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2009

ΕΡΝΤΟΓΑΝ : ΗΡΩΑΣ ΜΕ ...ΠΑΝΤΟΦΛΕΣ !...

Μια μεγάλη συζήτηση, γύρω από τη στάση του τούρκου Πρωθυπουργού Ερντογάν, στο συνέδριο του Νταβός, όπου συγκρούστηκε με τον ισραηλινό ομόλογό του Πέρεζ, αναπτύχθηκε στο ΑΝΤΙnews. Στη συζήτηση, (μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη ΕΔΩ : http://www.antinews.gr/?p=5084#comments), συμμετείχε και ο λογοπλόκος, καταθέτοντας τις απόψεις του για τις σχέσεις της Ελλάδος με τη γείτονα χώρα, την εξέλιξή τους, καθώς και τις προοπτικές.

Ως συμπλήρωμα στις σκέψεις, που διατυπώθηκαν στη συζήτηση του ΑΝΤΙ, καταγράφεται εδώ, και η γνώμη για τις επιδιώξεις του Ερντογάν και κυρίως για το που στοχεύει η κόντρα με το Ισραήλ.

Η σκληρή πολιτική της Τουρκίας απέναντι στο Ισραήλ η οποία εμφανίστηκε, ξαφνικά, με τα θλιβερά γεγονότα στη Γάζα, συνοδεύεται και με κάτι άλλο : με την μεγαλύτερη, από κάθε άλλη φορά, σύσφιξη των σχέσεων της κυβέρνησης του Ερντογάν, με τη Χαμάς.

Το μήνυμά του ο τούρκος Πρωθυπουργός δεν το στέλνει τόσο στον Πέρεζ, όσο σ΄ όλους τους δυτικούς, και στους αμερικανούς και – κυρίως – στους ευρωπαίους.
Προσπαθεί να δείξει μια στροφή προς τον ισλαμισμό κόσμο και ιδιαίτερα, (μέσω Χαμάς) προς το σκληρό πυρήνα του.

Η Τουρκία, πέρα από τα κορδελάκια που κάνει στο Αιγαίο και στα βραχονήσια του, γνωρίζει πως είναι με την πλάτη στον τοίχο, στο θέμα της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, καθώς ο δρόμος προς αυτήν, περνάει, όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά , πλέον και από την Λευκωσία !
Ο Ερντογάν ξέρει, πολύ καλά, πως άλλη πίεση προς τη Δύση, δεν μπορεί ν΄ ασκήσει, παρά μόνο απειλώντας με μια αλλαγή στον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας του : «δεν μας θέλετε στους κόλπους σας, πάμε προς τον Ισλαμισμό !...».

Δυστυχώς γι αυτόν κι αυτά τα βήματα δεν οδηγούν σε διέξοδο, καθώς είναι γνωστό πως τέτοιου είδους στρατηγικές αποκοτιές, οι πραγματικοί εξουσιάζοντες την Τουρκία, (οι στρατιωτικοί), δεν τις επιτρέπον, ούτε καν σαν μέσο πίεσης…

Εκείνο, που κάνει, συνεπώς, ο Ερντογάν, είναι να παίζει τον ήρωα στους οπαδούς του, οι οποίοι μαντρώνονται, κάθε τόσο, για να τον αποθεώσουν. Κατά βάθος όμως ξέρει, πολύ καλά, πως δεν είναι παρά ένας ήρωας με …παντόφλες, που μπορεί να κοκορεύεται μόνο στο χώρο που του δίνει το …κλουβί του !...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι κι αυτή μια οπτική γωνία

alzap είπε...

Σωστά με την συμπλήρωση πως η έντονη παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή είναι πρωτόγνωρη. Πάνω απο 200 χρόνια, ακριβολογώ, είχε να παρουσιαστεί τόσο έντονα το Τουρκικό κράτος στην περιοχή. Κι αυτό ας συνδυαστεί με την πρωτοφανή για τις τελευταίες δεκαετίες απουσία της Ελλάδας...
Αυτό το σκηνικό θα έχει σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις στην επιρροή της χώρας στον Αραβικό κόσμο.
Δυστυχώς

alzap είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.