Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΥΘΥΝΗ !...

Η αποϊδεολογικοποίηση του υπαρξιακού, αλλά και των άλλων προβλημάτων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης είναι ό, τι το χειρότερο για την πορεία αυτού του μεγάλου οργανισμού κρατών και βέβαια, ενάντια στα συμφέροντα των λαών που συμμετέχουν και διαβιώνουν στα πλαίσιά του.
Την Ε.Ε. δεν την κυβερνάνε άχρωμοι και άοσμοι (ιδεολογικά και πολιτικά) πολιτικοί μηχανισμοί και πρόσωπα, τα όργανά της δεν συγκροτούνται με κριτήρια υπερπαραταξιακά, τις, δε, αποφάσεις της δεν τις προκαλούν και δεν τις καθοδηγούν σκέψεις, προθέσεις και επιδιώξεις αγνές και αμόλυντες.

Όλα τα ζητήματα έχουν ιδεολογικό στίγμα και πολιτικό χρώμα, όπως πρέπει νάχουν η προσέγγισή τους, η ανάλυσή τους και οι απόπειρες επίλυσής τους. Πρόκειται για το χαρακτηριστικό που (πρέπει να) ξεπερνάει τον υφιστάμενο συσχετισμό δυνάμεων σε εθνικό και κρατικό επίπεδο.
Η αντίθετη άποψη και θέση, αποδέχεται και καθιστά αναλλοίωτη και αναμφισβήτητη την παντοδυναμία των μεγάλων κεντρικών χωρών, των συμφερόντων τους και των πολιτικών τους και μετατρέπει την πορεία της Ε.Ε. στο μέλλον, σε μια προδιαγεγραμμένη και περίπου νομοτελειακή εξέλιξη.

Και τα προβλήματα, λοιπόν, της ΄Ενωσης, είναι ιδεολογικά και πολιτικά, και το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι, υπερ-ιδεολογικό και υπερ-πολιτικό.
Όπως πάντα, έτσι και σ΄ αυτή την περίπτωση η μεγαλύτερη ευθύνη βαρύνει τους …ερχόμενους, δηλαδή αυτούς που οφείλουν να αντιδράσουν στις πράξεις των εξουσιαζόντων και κυβερνώντων, ν΄ αποκαλύψουν τις συνέπειες των πολιτικών τους, να δώσουν τις σωστές αιτίες των γεγονότων και να προτείνουν αξιόπιστες ενέργειες για την ανατροπή τους.
Οι Σοσιαλιστές, σε επίπεδο Ευρώπης, έχουν μεγάλες ευθύνες και τεράστιες υποχρεώσεις παρέμβασης στις τραγικές καταστάσεις που δημιουργούνται και εξελίσσονται, η επεξεργασία και η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων και χάραξης μιας συγκεκριμένης πορείας για το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, είναι εκ των ουκ άνευ.
Η ευθύνη αυτή βαρύνει, εν πολλοίς, το Γιώργο Παπανδρέου, ως τον ηγέτη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και ως τον πολιτικό που με την εν γένει πολιτεία του έχει αποκτήσει την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αναγνώριση και αποδοχή.

Ο ρόλος του ΄Ελληνα πρωθυπουργού, δεν μπορεί να συνεχίσει στο υπερ-ιδεολογικό μοτίβο και στο χάϊδεμα κάθε άποψης ή κάθε πράξης των «μεγάλων», περιοριζόμενος στο ρόλο του εκπροσώπου ενός μικρού και, ταυτόχρονα, προβληματικού κράτους. Πρέπει να μετεξελιχθεί, να εμπλουτισθεί και, βέβαια, να ενισχυθεί στο ρόλο ενός παγκόσμιου πολιτικού ηγέτη, εκπροσώπου ενός ολόκληρου ιδεολογικοπολιτικού ρεύματος, που αμφισβητεί και απειλεί την παντοδυναμία της συντήρησης και των εγκληματικών πολιτικών της.

΄Ετσι, ακόμα και η υπόθεση της Ελλάδας, θα μπει σε άλλα επίπεδα και είναι σίγουρο πως θα βοηθηθεί πολύ περισσότερο.

Το γεγονός πως το τελευταίο χρονικό διάστημα αυτού του είδους η δραστηριότητα του Γ. Παπανδρέου, έχει αυξηθεί, δείχνει πως υπάρχει, ήδη, η σωστή επιλογή !...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

san na diabazeis tis skepseis mou !!! BPOREI kai elpizo o ellinikos laos na ton sturiksei !!!!tetoioi ygetes enas sta ekato xronia !!!!!

maria

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ μαζί σου, αλλά οι συγκυρίες είναι τόσο ατυχείς, που δεν έχει μεγάλη ευχέρεια ελιγμών και οι πιέσεις των δανειστών είναι αφόρητες. Σίγουρα θα προχωρούσε τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά σε βάθος χρόνου, για να μη γίνει κόλαση και παράλληλα θα έβγαζε την Ελλάδα στο προσκήνιο και από θέση ισχύος (όπως προσπαθεί και τώρα, αλλά είναι σε δυσχερή θέση). Πάντως είναι εντυπωσιακή η αναγνωρισιμότητα του στο εξωτερικό και μάλιστα με εξαιρετικά θετικό τρόπο. Ο μηχανισμός στήριξης οφείλεται εν πολλοίς στον Γιώργο, ενώ και στα επόμενα βήματα της επέκτασης του και της επιμήκυνσης έπαιξε βασικό ρόλο. Επιπλέον οι πρώτες φωνές κατά της Μέρκελ από άλλους αρχηγούς κρατών έγιναν μετά από δημόσια τοποθέτηση του. Ο άνθρωπος είναι πολύ μπροστά κι αν δεν υπήρχε αυτό το απίστευτο χάλι, που άφησε η ΝΔ, που μας αναγκάζει σε βίαιο υποβιβασμό του βιοτικόύ μας επιπέδου, θα μας είχε πραγματικά εντυπωσιάσει. Πάντως έστω κι έτσι θεωρώ, ότι αν παραμείνει, 6-7 έτη ακόμη, θα δούμε πολλά θετικά πράγματα στον τόπο (μεταξύ αυτών και αλλαγή κουλτούρας για την λαμογιά, την εργασία, τον δημόσιο τομέα κλπ)

the elf at bay είπε...

Για ποιον σοσιαλισμό μιλάμε; Δεν υπάρχει πλέον αυτό το φυτό. Όσο για τα προεδριλίκια της Διεθνούς, είναι κατ' επίφασιν. Το χρήμα κυβερνά, πάρτε το χαμπάρι.