Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ?...

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση από τα μηνύματα της τρόικας ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αλλαγές στο νόμο για τα εργασιακά. Η επιμονή κυρίως της ευρωπαϊκής πλευράς των δανειστών να αρθούν και οι όποιες τυπικές δικλείδες υπάρχουν στο νέο πλαίσιο, το οποίο ούτως ή άλλως αποδομεί τις εργασιακές σχέσεις, προκαλεί πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς κατανοεί ότι δεν υπάρχουν πολιτικά περιθώρια για μεταβολές του νόμου επί τα χείρω.

Η τρόικα πιέζει ώστε να μην υπάρχει αυτόματη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν υπογραφεί επιχειρησιακές συμβάσεις και επιφυλάσσεται να επανέρθει, εντός του Ιανουαρίου, με αυτή και άλλες υποδείξει ς για αλλαγές στο νόμο, υποστηρίζοντας ότι με την παρούσα μορφή του είναι εκτός των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο και απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα «παγώσει» την 4η δόση.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει προς την τρόικα ότι έχουν εξαντληθεί οι κοινωνικές αντοχές και επαπειλείται έκρηξη. Κατ’ επέκταση και η ίδια η κυβέρνηση έχει φθάσει στα πολιτικά όρια της και αδυνατεί να προωθήσει νέες επώδυνες παρεμβάσεις στα εργασιακά, υπενθυμίζοντας ότι ήδη υπήρξε μία απώλεια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Πολύ περισσότερο που με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων το οποίο προωθείται άμεσα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, φαρμακοποιοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, ορκωτοί λογιστές)ετοιμάζεται για ταυτόχρονη σύγκρουση σε πολλαπλά μέτωπα, η οποία αναμένεται να πυροδοτήσει κινητοποιήσεις και κοινωνικές εντάσεις, θέτοντας υπό πίεση την κυβερνητική σταθερότητα. Αυτά ενώ το ΠΑΣΟΚ ήδη «βράζει» και οι βουλευτές έχουν πρόβλημα ακόμα και να εμφανιστούν στις περιφέρειές τους όπου γίνονται αποδέκτες της δυσαρέσκειας του κόσμου.
Τα δύσκολα εν τω μεταξύ δεν σταματούν εδώ, καθώς τον Μάρτιο η κυβέρνηση οφείλει, με βάση το Μνημόνιο 3, να ανακοινώσει νέα μέτρα για την περίοδο 2012-2014, ύψους 5% του ΑΕΠ ή περίπου 13 δισ. ευρώ, σε ένα ήδη επιβαρυμένο οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά κλίμα. Ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις στην Κ.Ο. συναντήθηκε χθες με εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας και αναμένεται να συνεχίσει τις επαφές σήμερα και αύριο.

Η τρόικα πάντως δεν φαίνεται να κάμπτεται από τη επιχειρηματολογία περί εξάντλησης των πολιτικών και κοινωνικών ορίων και αναμένεται να συνεχίσει την πίεση εκτιμώντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση τώρα που το πρόγραμμα μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του.
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως, αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί από τους δανειστές σε παρεμβάσεις πέραν των αντοχών της, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος των πρόωρων εκλογών.

Από τα ΕΠΙΚΑΙΡΑ

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως θα πρέπει οι bloggers των χωρών του Ευρωπαικού νότου,
δημιουργώντας ένα διεθνιστικό κίνημα,
να ευαισθητοποιήσουν τους λαούς τους,
και να πρωτοστατήσουν σε ένα πολυεθνικό μπουκοτάζ των προιόντων του Ευρωπαικού Βορρά,
και ειδικώτερα της Γερμανίας,
η οποία αντικατέστησε την Ευρωπαική Αλληλεγγύη,
με τον Γερμανικό ηγεμονισμό ?

Οι κυβερνήσεις δέν μπορούν να προβούν σε μία τέτοια οδηγία.
Γιατί όχι οι bloggers ?

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή την ομιλία της Λιάνας Κανέλλη στη βουλή, κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό, για το θέμα της παράδοσης του μισού Ελληνικού Αιγαίου από την Ελληνική Κυβέρνηση στους Τούρκους θα ήθελα να τονίσω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία Εφιαλτική Εξέλιξη για τα Εθνικά μας θέματα. Ο κ Παπανδρέου παραδίδει το μισό Ελληνικό Αιγαίο στους Τούρκους χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αντίδραση ούτε από την ΝΔ ούτε από το υποτίθεται Εθνικιστικό ΛΑΟΣ, ούτε φυσικά από τον κατ’ εξοχήν άνθρωπο των Αμερικάνων στην Ελλάδα την Ντόρα Μητσοτάκη. Εξυφαίνεται μια συνωμοσία μέσα στη σιωπή και είναι προς τιμή του ΚΚΕ και της κας Κανέλλη που αναγάγουν το θέμα σε πρώτη προτεραιότητα. Φοβάμαι βέβαια ότι με μόνη την αντίδραση του ΚΚΕ (δεν ξέρω για την υπόλοιπη αριστερά (ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ) γιατί μας έχει συνηθίσει όταν μιλούμε για Εθνικά Θέματα να μας λέει Εθνικιστές) δεν έχουμε πολλές πιθανότητες για θετική εξέλιξη. Εξ άλλου ο Ελληνικός λαός πνιγμένος μέσα στα οικονομικά προβλήματα της κρίσης λίγη προσοχή θα δώσει στο θέμα. Επίσης ο τύπος και η τηλεόραση έχει μηδενίσει το θέμα με εξαίρεση την εφημερίδα Ελευθεροτυπία που με αρκετά άρθρα (Κύρα Αδάμ κλπ) θέτει το θέμα συνεχώς. Δεν ξέρω πως μπορεί να αντιδράσουμε σε αυτή την συνωμοσία. Εύχομαι το θέμα να γίνει πρώτης προτεραιότητας στα δημοκρατικά μπλογκς τα μόνα σχεδόν που βρίσκονται έξω από την συνωμοσία αυτή.

Ανώνυμος είπε...

21/12/10 16:31


Σιγα τους υπερπατριωτες του ΚΚΕ και τις αληθειες της Κανελλη.