Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ !...

Το ερώτημα που θέτω είναι : μήπως μπορούμε να εκμεταλλευθούμε προς όφελός μας τους ίδιους νόμους της αγοράς που μας χαντάκωσαν ;

Σήμερα με κίνδυνο κοινωνικής ανατα-ραχής, προχωρούμε σε μία εσωτερική υποτίμηση για να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Αν πρέπει ο Έλληνας εργάτης να ανταγωνιστεί τον Βούλγαρο και τον Αλβανό, τον Κινέζο και τον Ινδό, ενώ ταυτόχρονα συντηρεί το δημόσιο και εξυπηρετεί το χρέος καήκαμε....

Χρειαζόμαστε μια πολύ ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση για να περάσουμε από την καθοδική πορεία σε ανοδική. Μετά αυτή, αν δεν κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, ανατροφοδοτείται. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο όγκο ιδιωτικών επενδύσεων χωρίς επιδοτήσεις.

Το ερώτημα είναι σε ποιους κλάδους μπορούν να γίνουν επενδύσεις υπό τις παρούσες συνθήκες. Δεν μπορούν φυσικά να γίνουν σε κλάδους που οι υφιστάμενες επιχειρήσεις κλείνουν ούτε να αποβλέπουν στην ζήτηση του εσωτερικού που φθίνει. Πρέπει να γίνουν σε νέους κλάδους που αποβλέπουν στην ζήτηση του εξωτερικού και εκεί που δεν μπορούν να μας ανταγωνιστούν ούτε οι Βούλγαροι ούτε οι Αλβανοί ούτε οι Κινέζοι ούτε οι Ινδοί.

Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί τέτοιοι κλάδοι. Ενδεικτικά αναφέρω :

Στον θαλάσσιο τουρισμό σήμερα πρωταγωνιστεί η γειτονική Ιταλία κυρίως στη Αδριατική. Η Ελλάδα λόγω κλίματος, παραλιών και νησιών σε μικρές αποστάσεις, πλεονεκτεί. Να χωροθετηθεί δίκτυο με μαρίνες από Αδριατική μέχρι Τουρκία.
Κάθε μία, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό, να δοθεί για κατασκευή και εκμετάλλευσή για συγκεκριμένα χρόνια σε ιδιώτες (όπως η γέφυρα Ρίου Αντίρριου). Γύρω από κάθε μαρίνα αναπτύσσεται πλήθος δραστηριοτήτων συντήρησης, ανεφοδιασμού, ψυχαγωγίας, διαμονής και όχι μόνο.

Να δοθούν με μακροχρόνια μίσθωση ακατοίκητες και ανεκμετάλλευτες δημόσιες εκτάσεις και νησιά για τουριστικά χωριά. Ενδεικτικά αναφέρω την λωρίδα Σαγιάδας δίπλα στην Αλβανία και την Ρήνεια δίπλα στην Μύκονο.

Να γίνουμε διαμετακομιστικό κέντρο. Να νοικιαστούν σε ιδιώτες θέσεις για λιμενικές εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση της Βαλκανικής ενδοχώρας. Καλοχώρι δίπλα στη Θεσσαλονίκη, Οφρύνιο στις εκβολές του Στρυμόνα, περιοχή Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα εφάπτονται της Εγνατίας και ενδείκνυνται.

Ιαματικός Τουρισμός (από ιδιώτες, όχι ΟΤΑ), ορυκτός πλούτος, χρηματοοικονομικό και ναυτιλιακό κέντρο και πολλά ακόμη.

Να επισημάνω μόνο ότι στον τουρισμό σε αντίθεση με τις εξαγωγές οι φόροι κατανάλωσης και το ΦΠΑ εισπράττονται στην ημεδαπή. Επίσης ότι λόγω της ευαισθησίας του τουρισμού στις κρίσεις, ισχυρά ξένα συμφέροντα επενδεδυμένα στον Τουρισμό του Αιγαίου προστατεύουν την ειρήνη καλύτερα από το γνωστό υποβρύχιο.
Ακόμη ο τουρισμός στον βαθμό που πουλάει "φυσικό περιβάλλον" είναι η λιγότερο επιβλαβής στο φυσικό περιβάλλον οικονομική δραστηριότητα.(και εκεί που φτάσαμε με τις καταπατήσεις και τις χωματερές μάλλον θα ωφελήσει).
Πέρα από τα άμεσα έσοδα του δημοσίου από ενοίκια και άδειες, η αύξηση της απασχόλησης θα δώσει ασφαλιστικές εισφορές, φόρους και κατανάλωση. Η κατανάλωση θα δώσει φόρους, κέρδη, εξυπηρέτηση των δανείων στις τράπεζες και καταθέσεις. Θα ξεκινήσουν νέες επενδύσεις σε νέους τομείς που το κράτος πρέπει να επιτρέψει αξιοποιώντας ακόμα και δημόσιες εκτάσεις (εκτροφεία θηραμάτων, θέσεις αναψυχής στις αντιπυρικές ζώνες, κα). Το αυξημένο τουριστικό ρεύμα και η ανάγκη παράτασης της τουριστικής περιόδου θα τις ενισχύσουν. Οι κατασκευές που έχουν και μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία θα ξαναπάρουν μπρος. Τα κεφάλαια που φύγαν θα εισρεύσουν πολλαπλάσια για να τοποθετηθούν σε ακίνητα και κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Η οικονομία είναι ψυχολογία. Με την πρώτη αναπτυξιακή ώθηση τα spreads θα πέσουν. Με τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό, στηριγμένο σε σταθερά έσοδα και ισχυρή ανάπτυξη, θα μηδενιστούν δίνοντας περιθώρια για μείωση φόρων που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα. Σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα θα ανεβούν και ακόμα και η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο θα μπορεί γίνει με λιγότερες αντιδράσεις.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι κυβερνώντες πέρα από την σωστή διαχείριση πρέπει να καταλάβουν ότι οι νόμοι της αγοράς υπερισχύουν των δικών τους νόμων, να καταργήσουν τους μισούς και να εκμεταλλευτούν τους νόμους της αγοράς προς όφελος της χώρας.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Τόγραψε ο σχολιογράφος με το ψευδώνυμο ΚΑΝΕΝΑΣ
στο
CAPITAL.GR


Δεν υπάρχουν σχόλια: