Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΠΥΡΩΝ ΚΑΤΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ !...

Προχθές το βράδυ, λίγες ώρες αφού έσβησαν οι μολότοφ, που πλησίασαν σε πολύ κοντινή απόσταση το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στο Σύνταγμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωνε επίσημα σε ευρεία υπουργική σύσκεψη την αλλαγή του αρχικού σχεδίου για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Αντί των 3 δις. ευρώ που αρχικά προγραμματιζόταν να αντληθούν μέσα στην τριετία εφαρμογής του μνημονίου, στην τελευταία αναθεωρημένη εκδοχή της συμφωνίας με τους πιστωτές της χώρας, περιλαμβάνεται δέσμευση για υπερδιπλασιασμό των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις, με νέο στόχο την άντληση 7 δις. ευρώ.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πρέπει να έχει ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά από τη χθεσινή σύσκεψη έγινε φανερό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο κύριος όγκος των πρόσθετων εσόδων θα προέλθει από τη «θυσία» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και από το πρόγραμμα αξιοποίησης των μεγαλύτερων «φιλέτων» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Οι ιδιωτικοποιήσεις αναμένεται να γίνουν το επόμενο πεδίο εσωκομματικής «μάχης» στο ΠΑΣΟΚ. Ήδη, κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη επικρίνουν δριμύτατα τον κ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς του, τονίζοντας ότι αιφνιδίασε τους πάντες με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση του μνημονίου και σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.
«Ουδείς είχε ενημερωθεί για τη συμφωνία με την τρόικα να εγκαταλειφθεί το σχέδιο για δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ή για την αλλαγή του εισπρακτικού στόχου», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δημοσιοποίηση του αναθεωρημένου μνημονίου, σε κλοιό διαμαρτυριών και πιέσεων από την κομματική βάση και τους συνδικαλιστές του υπό κρατικό έλεγχο τραπεζικού τομέα...
Κομματικό στέλεχος θύμιζε τη φράση του Πρωθυπουργού «θα μας πάρουν με τις πέτρες», σε μια προσπάθεια να αποδώσει το κλίμα αναβρασμού που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα για την ξαφνική εγκατάλειψη του σχεδίου για το τραπεζικό σύστημα και τις δεσμεύσεις για αποκρατικοποιήσεις τέτοιας έκτασης, που θα εγείρουν εύλογα επικρίσεις για «γενικό ξεπούλημα» υπό την πίεση των πιστωτών.

Αυτό που προσάπτουν τα περισσότερα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη στον υπουργό Οικονομικών είναι ότι διαπραγματεύεται μόνος τις αναθεωρήσεις του μνημονίου, με τη σχετική εξουσιοδότηση που έχει από τη Βουλή, αλλά το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων οδηγεί σε αλλαγές της οικονομικής πολιτικής που ουδέποτε συζητήθηκαν, ή πολύ περισσότερο εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση, τους βουλευτές και το κόμμα.
«Μάλιστα…», επισημαίνουν οι εσωκομματικοί επικριτές του υπουργού Οικονομικών, «η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε από ασθενή θέση και υποχρεώθηκε σε πρόσθετα μέτρα, κυρίως εξαιτίας της αδυναμίας του κ. Παπακωνσταντίνου να κινητοποιήσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με αποτέλεσμα να εμφανισθεί υστέρηση εσόδων 2,5 δις. ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό..».
Από το SOFOKLEOUS 10

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπακωνσταντίνου είναι το εύκολο θύμα για όλους και μέσα στους επικριτές είναι και οι αριβίστες του ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να αναγκάσουν τον Παπανδρέου μέσω αυτού, να αλλάξει πορεία. Προσωπικά τον θεωρώ εκ των καλυτέρων υπουργών Οικονομικών για πολλούς λόγους.
Τώρα όσον αφορά το ΤΤ και την Αγροτική Τράπεζα, παρά τα όσα λέγονται για πώληση τους, θεωρώ, ότι είναι εκ του πονηρού. Πιστεύω δηλ. ότι δεν υπάρχει σκέψη απεμπόλησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κράτους σε ΤΤ και ΑΤΕ από τον Παπακωνσταντίνου, πλην ίσως μίας μερικής πώλησης μετοχών.
Ελπίζω να βγω αληθινός.