Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΠΡΟΣ ΣΚΗΝΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ !...

Κι όμως οι πρόωρες εκλογές δεν έσβη-σαν ως ενδεχόμενο, παρά την κατηγορη-ματική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετρα-ετία.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις πολιτικές λειτουργίες, μία, είναι στενά συνδεδεμένη με τ΄ αποτελέσματα της επικείμενης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. κι όχι λόγω αποφάσεων αρνητικών για τη χώρα.


Την ερχόμενη Παρασκευή, 25/3, οι αρχηγοί των χωρών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να πάνε πίσω από τις προκαταρκτικές αποφάσεις που έλαβαν πριν δέκα μέρες και οι οποίες, ήδη, κρίθηκαν θετικές για την Ελλάδα. Με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ενίσχυσή τους προς το ευνοϊκότερο για τις ελληνικές θέσεις, ο Παπανδρέου μπορεί να γυρίσει, περίπου, θριαμβευτής, με μια συμφωνία για το χρέος, η οποία, όμως, εκτός από τις «παροχές» θα περιλαμβάνει όρους και δεσμεύσεις.

Το συνολικό πακέτο, αλλά κυρίως το μέρος των όρων και των δεσμεύσεων ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να το φέρει στη Βουλή για συζήτηση και έγκριση κι εκεί έχει διαρρεύσει, πως θα ζητήσει υπερψήφισή του από, τουλάχιστον, 180 βουλευτές. Για να συγκεντρωθεί ο αριθμός αυτός, μπορεί να μη φτάσει ή να μη δοθεί ( λόγω και διαρροών…), το ΝΑΙ των βουλευτών των κομμάτων που ψήφισαν το Μνημόνιο, (ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ) ή διάκεινται θετικά προς την ακολουθούμενη πορεία των πραγμάτων, (Δημοκρατική Συμμαχία, Δημοκρατική Αριστερά). Στην περίπτωση αυτή η υπερψήφιση (με την ευρύτερη πλειοψηφία των 180 βουλευτών), εξαρτάται από τη Νέα Δημοκρατία, είτε από τη θέση της, είτε από διαρροές της…

Από την ανάλυση των γεγονότων του τελευταίου χρονικού διαστήματος, προκύπτουν αλληλοσυγκρουόμενες εκτιμήσεις, καθώς δεν φαίνεται να είχαμε ροή θέσεων, στάσεων και δηλώσεων, που να δημιουργούν συνθήκες σύγκλισης.
Μετά την ημέρα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και το, κάπως, ήπιο κλίμα, επακολούθησε μια, νέα, σκληρή αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τη Ν.Δ. και μια σφοδρότατη σύγκρουση Παπανδρέου – Σαμαρά, στη Βουλή. Την προκαταρκτική συμφωνία της 12/3 στις Βρυξέλλες, η αξιωματική αντιπολίτευση την υποδέχτηκε και την αντιμετώπισε με επιφύλαξη, στάση που προκάλεσε νέες κόντρες και κυβερνητικές κατηγορίες για «φθηνή μεμψιμοιρία».

Το δίλλημα για τον Α. Σαμαρά, (αν θα ψηφίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ), θα προκύψει αμείλικτο, με χαρακτηριστικά του «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…», κι όλα δείχνουν πως το σκηνικό που θα διαμορφωθεί θάναι συναρπαστικό. Από τη μια θα βρίσκεται η αποκαθήλωση της αντιμνημονιακής πολιτικής και από την άλλη η κατηγορία, πως προκάλεσε, (τις ανεπιθύμητες από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού), πρόωρες εκλογές !

Αλλά και για το Γ. Παπανδρέου το δίλλημα θάναι μεγάλο και σκληρό, καθώς θα βρεθούν πολλές κατηγορίες για εκ προθέσεως στήσιμο πρόωρων καλπών, μεταξύ των άλλων και το γιατί επιλέγει τώρα την πλειοψηφία των 180 βουλευτών, όταν το Μνημόνιο
το πέρασε με 151 !...

1 σχόλιο:

ακυβέρνητος είπε...

Μην τρέφεις αυταπάτες για τη στάση της αντιπολίτευσης. Από έναν Σαμαρά που ευκαιριακά, συγκυριακά, μικροκομματικά αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση. Που πετάει τη μια ασυναρτησία μετά την άλλη, υπαναχωρεί από τις θέσεις του και παλινωδεί αδιάκοπα, μη θέλοντας να εκτεθεί στους ψηφοφόρους του ως «μνημονιακός», αλλά πρωτίστως μην αφήσει ακάλυπτη την προηγούμενη ηγεσία και τις μαλακισμένες επιλογές της.
Μη στηρίζεσαι στους εγχώριους κομουνιστές και αριστερούς της πλάκας, που μονίμως πάνε κόντρα σε όλα, από κεκτημένη ταχύτητα. Αν ο ΓΑΠ είχε αρνηθεί την τρόικα και το μνημόνιο, αυτοί θα το υποστήριζαν ένθερμα, έτσι, για αντίδραση.
Μην εμπιστεύεσαι τη κόρη του δράκουλα που συντάσσεται με την κυβέρνηση, μόνο και μόνο για να κοντράρει στην τωρινή ηγεσία της δεξιάς. Αν ήταν αυτή αρχηγός τους, φαντάζεσαι θα τηρούσε την ίδια στάση;
Και φυσικά μην αποδέχεσαι την τυχοδιωκτική πολιτική του ΛΑ(Θ)ΟΣ. Ο καναλάρχης- bodybuilder-ιδιοκτήτης πρακτορείου μοντέλων και –κατά δήλωση του- εν αναμονή πρωθυπουργός, που σέρνεται αδιάκοπα και γλύφει τους πάντες, μας έχει συνηθίσει στις κωλοτούμπες. Δεν είναι να τον παίρνεις στα σοβαρά.
Να’σαι σίγουρος ότι αν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν δραματική ανατροπή του σκηνικού, δεξιά και ψευτοαριστερά θα είχαν κατεβάσει τον κόσμο στους δρόμους. Φοβούνται περαιτέρω ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πάντως, προσωπικά, δεν πιστεύω ότι με την προ ολίγων ημερών επιμήκυνση του χρέους και μείωση του επιτοκίου δανεισμού «κερδίσαμε» κάτι που δεν είχαν προαποφασίσει.
Πέσ’το απαισιοδοξία. Εγώ πάλι πιστεύω πως αν δεν έχεις γερό χαρτί, όσο και αν μπλοφάρεις, κάποια στιγμή τα χάνεις όλα.