Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ !...


Λογικό είναι να υπάρχουν σε κάθε μέσο ενημέρωσης ρεπόρτερ που ενημερώνουν για τη δραστηριότητα στα διάφορα κόμματα. Και ανθρώπινο είναι ο κάθε ρεπόρτερ να πρόσκειται πολιτικά προς το κόμμα που του έχει ανατεθεί να καλύπτει. Δεν παύει, όμως, να είναι δημοσιογράφος. Και η δουλειά του δημοσιογράφου δεν είναι να μεταφέρει ασχολίαστα την κομματική γραμμή ή να διαβάζει το non paper που διανέμεται από το γραφείο Τύπου του ενός ή του άλλου κόμματος. Γιατί αυτό δεν είναι ρεπορτάζ. Είναι προπαγάνδα.

Ακουγα χθες το πρωί ρεπόρτερ της δημόσιας τηλεόρασης να πληροφορεί το τηλεοπτικό κοινό πως «εδώ στη Συγγρού λένε ότι η ΝΔ είναι το μόνο συμπαγές κόμμα, ενώ τα άλλα είναι κατακερματισμένα». Αυταπόδεικτα μετέδιδε ως είδηση έναν ψευδή ισχυρισμό. Και τον μετέδιδε χωρίς καμιά επιφύλαξη, χωρίς ένα «ισχυρίζονται» ή «διατείνονται εδώ στη Συγγρού». Χωρίς καμιά προσπάθεια αποστασιοποίησης έστω του ρεπόρτερ από μια πληροφορία που προφανέστατα επιχειρεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις στον τηλεθεατή.

Φυσικά, τον ίδιο ή ανάλογο κομματικό πατριωτισμό επιδεικνύουν και οι επιφορτισμένοι με την κάλυψη και άλλων κομμάτων. Και όσοι εμπιστεύονται την ενημέρωσή τους στα κανάλια γνωρίζουν ότι, λίγο ή πολύ, είναι γενικό το φαινόμενο. Με πρόφαση την αντικειμενικότητα, η ενημέρωση υποκαθίσταται από κομματική προπαγάνδα και ο ρεπόρτερ μεταβάλλεται σε άβουλο ιμάντα μεταφοράς της μιας ή της άλλης κομματικής γραμμής.

Μόνο που η δημοσιογραφία γεννήθηκε για να υπηρετεί άλλες ανάγκες. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι ν' αναζητεί την αλήθεια πίσω από την επιφάνεια γεγονότων και καταστάσεων και αυτήν να παρουσιάζει στον πολίτη. Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό ή μόνο τηλεοπτικό το πρόβλημα. Οταν μια θέση ή μια άποψη μεταφέρεται ασχολίαστη ή χωρίς αντίλογο, τότε ελάχιστα απέχει από την ενσυνείδητη ή μη παραπληροφόρηση του τηλεθεατή ή και του αναγνώστη.

Θυμηθείτε τα περίφημα όπλα του Σαντάμ Χουσεΐν. Δεν υπήρξαν ποτέ τέτοια όπλα. Αλλά η παγκόσμια κοινή γνώμη πίστεψε το αντίθετο. Και η ευθύνη γι' αυτό ανήκε στα εγκυρότερα μέσα ενημέρωσης. Που το μόνο που είχαν κάνει ήταν να δημοσιεύουν ή να μεταδίδουν (ασχολίαστα και χωρίς αντίλογο) δηλώσεις και πρες κόνφερενς αρχηγών κρατών και κορυφαίων στρατιωτικών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχετε δίκιο.Τους ακούμε και θέλουν να πιστέψουμε ότι είναι ..δημοσιογράφοι.Κουτσομπόλες γυναικούλες ειναι.
Και μάλιστα όλοι ,συμπληρώνουν αυτό το ανόητο 'ΚΑΙ ΟΠΩς ΛΕΝΕ ΕΔΏ...στο τάδε κομμα.....''
Ντροπή στις διοικήσεις των ΜΜΕ και πολύ περισσότερο στην Δημοσια τηλεόραση,που το επιτρέπει.
Σαν τι,παρουσιάζονται αυτοί?
Σαν εκπρόσωποι των κομμάτων?
Αντικειμενικοί δεν πρέπει να ειναι οι δημοσιογράφοι?
ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙ να σας λυπούνται πρέπει.
ΑΞΙΟΠΡΈΠΕΙΑ δεν έχετε?

Ανώνυμος είπε...

ουφ