Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΣΤΗ ΔΕΞΙΑ ΑΓΥΡΤΕΙΑ !...


Το κεφάλι που πήγαν να σηκώσουν οι δεξιούρες, τον τελευταίο καιρό, με αφορμή τις καταθέσεις των θλιβερών τους υποχείριων στην επιτροπή της βουλής, έφαγε χθες τρεις, αλλεπάλληλες, κατραπακιές από τα πιο επίσημα χέρια !
Στο υπόμνημά του προς την επιτροπή ο πρώην Επίτροπος Οικονομικών Χοακίν Αλμούνια αναφέρει πως τα δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία της Ελάδας ήταν προβληματικά πολύ πριν το 2009 και παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα από το 2010 επιδεχόμενη περαιτέρω βελτίωσης.

Ο Αλμούνια τονίζει πως όλοι οι υπουργοί Οικονομικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είχαν επίγνωση των κινδύνων από μία ενδεχόμενη κρίση το 2009, αν και είναι γενικά «εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να προβλεφθεί ανά πάσα στιγμή πόσο γρήγορα θα εκδηλωθεί μια κρίση σε κάθε χώρα».
Με βάση την εκτέλεση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση της ΝΔ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προειδοποιήσει από τον Ιούλιο του 2009, ότι το έλλειμμα της Ελλάδας ήταν ενδεχόμενο να υπερβεί το 10% του ΑΕΠ, παρά τον επίσημο ετήσιο στόχο του 5%, ενώ οι ανησυχίες της Επιτροπής για τα «ασθενή βασικά οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας που υφίστανται επί πολλά έτη», αποτυπώνονταν στις εκθέσεις της.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της EUROSTAT Β. Ράντεμάχερ στηρίζει, με το υπόμνημά του, τις προσεγγίσεις τού επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, περί υποχρεωτικότητας εφαρμογής του εγχειριδίου ESA 95 της Eurostat, βάσει του οποίου αναθεωρήθηκε το έλλειμμα του 2009 στο 15,8%. Σε κάθε περίπτωση, κατά τον Β. Ράντεμάχερ, «η μεθοδολογία που εφαρμόζεται για τις στατιστικές της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος, δημιουργείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τα τεχνικά ζητήματα κατάρτισης που συνδέονται με την εφαρμογή αυτής της μεθοδολογίας, δεν προβλέπεται να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και απόφασης στο ΔΣ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας».
Αναφορικά με την ένταξη των ΔΕΚΟ στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ο Β. Ράντεμάχερ αναφέρει πως η ταξινόμηση των ΔΕΚΟ είχε ζητηθεί απ' την Ελλάδα ήδη από το 2002.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ «ταξινομούν ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις στον τομέα της γενικής κυβέρνησης: άλλες έχουν ταξινομηθεί για πολλά χρόνια και σε άλλες υπήρξαν αλλαγές στην ταξινόμηση τα τελευταία χρόνια» πάντα υπό τον επιτόπιο έλεγχο της Eurostat, διευκρίνισε ο επικεφαλής της Eurostat.

Στο ερώτημα για το πώς ενημερώθηκε η υπηρεσία του για την ύπαρξη δύο διαφορετικών εκτιμήσεων των χρεών των νοσοκομείων (εκείνη των βεβαιωμένων χρεών 2,2 δισ. που ανακοίνωνε επίσημα η στατιστική υπηρεσία και η αναφορά του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή για χρέη 5,5 δισ.), ο Β. Ράντεμάχερ απαντά πως «η απάντηση του υπουργού στη Βουλή, ήταν ένα δημόσιο έγγραφο διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο του ελληνικού Κοινοβουλίου».

«Η Eurostat δημοσίευσε τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος για τρεις συνεχόμενες φορές από τον Νοέμβριο του 2010 χωρίς επιφυλάξεις -και αυτό αντανακλά τον βαθμό της σημαντικής βελτίωσης που σημειώθηκε στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Εκείνο που απασχολεί την Eurostat, είναι οι βελτιώσεις αυτές να εδραιωθούν και να επεκταθούν σε ένα ευρύτερο φάσμα στατιστικής πληροφόρησης, γεγονός που θα είναι μια σημαντική πρόκληση, με δεδομένο τις πολλές πιέσεις που αντιμετωπίζει η ΕΛΣΤΑΤ» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Β. Ράντεμάχερ

Το τρίτο, κατά σειρά χαστούκι, στους δεξιούς αγύρτες, τόδωσε ο τωρινός Επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, ο οποίος κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων και της επιτροπής απασχόλησης, με θέμα την οικονομική και κοινωνική κρίση στην Ελλάδα, δήλωσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, πως «η ελληνική κρίση αποτελεί τεράστια πρόκληση για την ελληνική κοινωνία και την ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα πολυετών ανεύθυνων πολιτικών».
Ως, περίπου, χαριστική βολή στις ηλιθιότητες των πολέμιων του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου, ο ΄ΟΛι Ρεν επεφύλασσε το σαφέστατο : «Δεν είναι δίκαιο να κατηγορούμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αυτούς που ήρθαν να βοηθήσουν, μετά τη ζημιά που έγινε».

2 σχόλια:

ακυβέρνητος είπε...

Μετά τα νέα δεδομένα, ούτε λίγο ούτε πολύ ο Παπαθανασίου εμφανίζεται από απατεώνας έως μαλάκας.
Το σίγουρο είναι πως όταν τους καλούν στα πάνελ υπάρχει προσυμφωνημένη ατζέντα για τις ερωτήσεις.Αν δεις να ρωτήσουν τον Παπαθανασίου να απαντήσει για τα συγκεκριμένα ...να μου γράψεις!

Ανώνυμος είπε...

Ενα μικρο αποσπασμα απο ενα αρθρο στο Φιμωτρο (τι σκα...τα ηθελα και μπηκα σε αυτο το μπλογκ???).
------
Ανομίες, σκάνδαλα, μίζες, απάτες που συγκλόνιζαν τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο δεν άγγιζαν το πολιτικό σύστημα για δεκαετίες. Ο αγρότης ζούσε από τις επιδοτήσεις «παράνομες» και μη, χωρίς να... καλλιεργεί τη γη του.
-------
Κατα τα αλλα σας εφταιγε ο ΓΑΠ ρε αγυρτες και ειναι αυτος που κατεστρεψε την Χωρα. Σας κακοφανηκε που ειπε στην Ευρωπη οτι κυβερνα μια διεφθαρμενη χωρα λες και οι Ευρωπαιοι δεν ξερανε με τι κουμασια εχουν να κανουνε. Ολοι απο τα συνεφα πευτετε λεχριτες ακουγοντας καθε μερα τα εκατομυρια που φευγανε σε μαιμου συνταξεις και επιδοματα. Καλα σας εκανε ο ΓΑΠ και σας εβαλε στο λουκι να φτυσετε μαζι με αιμα οτι εχετε φαει κλεφτρονια αλητες μεχρι τωρα απο τον ιδρωτα του Ελληνα φτωχου φορολογουμενου. Τερμα το παρτι λαμογια δεν μπορειτε πλεον να ξεφυγετε απο την δαγκανα που σας εχει στησει και αυτη ειναι η προσφορα του σε αυτο το αθλιο κρατος. Ολοι ξερατε αλλα κανεις δεν μιλουσε οποτε το τιμημα και βαρυ αλλα και δικαιο αφου κανεις δεν ηθελε να το σταματησει τοσα χρονια.