Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΣΕ ΑΝΑΚΡΙΣΗ Η ΤΡΟΪΚΑ !...


Από τον έλεγχο των ευρωβουλευτών θα περάσουν τα στελέχη της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ στα τέλη του μήνα, μετά από πρωτοβουλία που πήρε η ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία πέτυχε την κλήση της τρόικας στην Επιτροπή Οικονομικών του οργάνου, όπου η τριάδα θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη συνταγή λιτότητας που ακολουθείται στην Ελλάδα.

Την είδηση ανακοίνωσε χθες η επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά, συνοδεία των στελεχών  της «εναλλακτι-κής»  τρόικας των ευρωσοσιαλιστών που βρίσκεται στην Αθήνα και πραγματοποιεί επαφές. «Στις 27 Μαρτίου καλείται η πραγματική τρόικα να δώσει απαντήσεις για το πώς είναι δυνατόν να επιβάλλονται τέτοια μέτρα και άνθρωποι χωρίς νομιμοποίηση να επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά απέναντι στον ελληνικό λαό», υπογράμμισε η Μ. Κοππά. Σημειώνεται ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά που στελέχη της τρόικας καλούνται σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Η απαίτηση για την εμφάνιση της τρόικας προήλθε από την ευρωομάδα των Σοσιαλιστών, σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης που άνοιξε με αφορμή την επιστολή που είχε στείλει ο επικεφαλής της ομάδας Χάνες Σβόμποντα στους Ολι Ρεν και Ζοζέ Μπαρόζο καταγγέλλοντας την τρόικα για «αλαζονική και αποικιοκρατική» συμπεριφορά στην Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο Ρόμπερτ Γκέμπελς, πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της «εναλλακτικής» τρόικας. «Το δεύτερο Μνημόνιο και ο τρόπος που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό μάς έχει επιεικώς αναστατώσει.

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αλλά διαβάζει κανείς το κείμενο και συνειδητοποιεί ότι από πίσω υπάρχει ιδεολογικό κίνητρο. Αυτό μας ανησυχεί. Ρώτησα, για παράδειγμα, ποιος αποφάσισε τη μείωση του κατώτατου μισθού και μου απάντησαν το Eurogroup. Υπάρχει ένα πρόβλημα δημοκρατικής λογοδοσίας στην ΕΕ. Και για πρώτη φορά θα γίνει δημοκρατικός έλεγχος των μελών της τρόικας», είπε. Στόχος, πάντως, των ευρωσοσιαλιστών είναι να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος της τρόικας από το Ευρωκοινοβούλιο, για παράδειγμα, ανά τρίμηνο, αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ισχύσει μόνο για τον Ματίας Μορς, ο οποίος εκπροσωπεί την ΕΕ.

Στη χθεσινή τους συνάντηση με έλληνες δημοσιογράφους, τα τρία στελέχη της «εναλλακτικής» τρόικας (εκτός από τον Γκέμπελς απαρτίζεται από την Πορτογαλίδα Ελίσα Φερέιρα, πρώην υπουργό Σχεδιασμού και καθηγήτρια Οικονομικών και τον Βούλγαρο Ιβάιλο Καλφίν, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό με αρμοδιότητα θέματα οικονομίας) ξεκαθάρισαν ότι δεν ήρθαν στην Ελλάδα για να βρουν μαγικές λύσεις, αλλά για να δουν από κοντά τι συμβαίνει. Μάλιστα, τον Μάιο θα συντάξουν και σχετική έκθεση που θα παρουσιαστεί σε σχετική συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

1 σχόλιο:

ακυβέρνητος είπε...

Άντε και να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την «αλαζονική και αποικιοκρατική συμπεριφορά» προς την Ελλάδα. Αλλά να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις και για τη συνταγή λιτότητας προς τη χώρα μας;
Πλάκα μας κάνουν;
Θα τους καλέσει επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να τους ρωτήσει γιατί εφάρμοσαν τη πολιτική λιτότητας που οι ΙΔΙΟΙ τους έστειλαν να εφαρμόσουν;;; Μήπως αυτές οι τρεις σκατόφατσες έκαναν του κεφαλιού τους; Μήπως δεν εκτελούσαν εντολές των εταίρων-δανειστών;
Το ότι εκ των υστέρων βγαίνουν διάφοροι με …επιθέσεις φιλίας προς τη χώρα μας, δεν με αφήνει απλά αδιάφορο, μου προξενεί και χιλιάδες υποψίες για τα κίνητρά τους.
Αναρωτιέμαι, γιατί δεν φώναξαν αυτά τα δύο χρόνια που βιάζεται παρά φύση και κατ’ εξακολούθηση η πατρίδα μας;
Αναρωτιέμαι, γιατί επέτρεψαν στα κοινοβούλια των χωρών τους να υπερψηφίσουν τους δυσβάστακτους όρους για την αποστολή «βοήθειας» προς τη χώρα μας;
Μήπως διαθέτουν κι αυτοί τίποτα σκουριασμένα οπλικά συστήματα να μας φορτώσουν και στηρίζονται στην απέχθεια του ελληνικού λαού προς Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Φιλανδία;
Αποφάσισε η εναλλακτική τρόικα να έρθει στην Ελλάδα για να δουν από κοντά τι συμβαίνει.
Τώρα;;;;;;;
Πολύ αργά για δάκρυα να τους πείτε!