Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ...ΕΛ ΠΑΣΟ !...

 
Κυριακή βράδυ λίγο πριν από τις 9 στο δρόμο για τη Βουλή. Οι δρόμοι, έρημοι. Ψυχή (ούτε βαθιά ούτε άλλη...).

Πρώτη εντύπωση: Η αστυνόμευση, χαλαρή. Το ρεύμα της Βασ. Σοφίας προς Πανεπιστημίου ανοιχτό. Μια βόλτα από τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Συντάγματος και...λίγα πράγματα. Μουσική στη διαπασών, συνθήματα κάθε λογής, ο κόσμος περιορισμένος. Είσοδος στη Βουλή από την είσοδο της Βασ. Σοφίας. Διπλός έλεγχος. Δεξιά, στη γωνία, κινητικότητα στα γραφεία της ΝΔ. Ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός για τη... μονομαχία με τον Αλ. Τσίπρα.

Στο καφενείο της Βουλής, συνωστισμός – και κάπνα από τα τσιγάρα, ειδικά στο τμήμα του καφενείου για τους καπνιστές, σκέτος «τεκές». Βουλευτές, συνεργάτες, συνεργάτες συνεργατών, σύμβουλοι και παρατρεχάμενοι συνθέτουν το κοινό. Ενδιαφέρουσες δια-κομματικές συναντήσεις. Η Ντόρα Μπακογιάννη με τον Γιάννη Στουρνάρα, για παράδειγμα, τα λένε για τους πλειστηριασμούς. Άφαντοι, όπως πάντα, οι Χρυσαυγίτες βουλευτές. Στο ΣΥΡΙΖΑ η... ενδοεπικοινωνία των τάσεων στο αποκορύφωμά της. Ο Θ. Παφίλης αναδεικνύεται ο πιο «κοινωνικός» βουλευτής του ΚΚΕ. Έξω καρδιά, κουβέντα και με τους αντιπάλους... Η Ραχήλ Μακρή, καμία σχέση με το τζιν συνολάκι στα κάγκελα της ΕΡΤ, το βράδυ του Σαββάτου. Σικ ταγιέρ, σε μπεζάκι... Η Θεοδώρα Τζάκρη, άφαντη. Ζώνουν τα φίδια τους επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που οσμίζονται το αναπόφευκτο.

Στο εντευκτήριο των βουλευτών, η είδηση επιβεβαιώνεται: οι βουλευτές δεν μπορούν πλέον να απολαμβάνουν τα ντέρμπι από τις TV, καθώς επιβλήθηκε απαγόρευση από τον Πρόεδρο της Βουλής.
 
Ωστόσο, αυτό που δεν αλλάζει είναι η «χωροταξία» των βουλευτών. Κάθονται εδώ και καιρό στους ίδιους καναπέδες. Στην είσοδο αμέσως δεξιά, οι του ΠΑΣΟΚ- Μανιάτης, Σκανδαλίδης, Καρύδης και λοιποί. Απέναντι οι νεοδημοκράτες υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ ακούν τον Δάνη Τζαμτζή να αγορεύει για τα ακίνητα. Στην άλλη άκρη, οι ΑΝΕΛ ακούν με προσοχή τα επιχειρήματα του Βασ. Καπερνάρου, που αγορεύει όπου βρεθεί για τα περί φοροδιαφυγής... Όλα σε ένα (εντευκτήριο), νοικοκυρεμένα.
 
Λίγο μετά τις 11, καφενείο και εντευκτήριο αδειάζουν. Όλοι οι βουλευτές σπεύδουν στην αίθουσα του κοινοβουλίου όπου αρχίζουν οι...μονομαχίες. Οι συνεργάτες, μόνοι, πίνουν το ποτάκι τους ακούγοντας τις αγορεύσεις από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
 
Μιάμιση ώρα μετά, η παράσταση παίρνει τέλος. Έχει προηγηθεί η επίσκεψη της Θ. Τζάκρη στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, όπου τους παραδίδει τη δήλωση αποσκίρτισης από τα αποτρόπαια μνημόνια. Ήδη πάντως οι περισσότεροι βουλευτές, μετά την ψήφο τους, έχουν αποχωρήσει.
 
Μία και μισή. Η Βουλή ερημώνει. Η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προ πολλού αποτελέσει παρελθόν. Στους δρόμους κυκλοφορούν ελάχιστα αυτοκίνητα. Και τώρα, αναμονή για τις επόμενες μονομαχίες. Τις προανήγγειλαν εξάλλου οι πολιτικοί αρχηγοί. Όσο για τους βουλευτές όλων των αποχρώσεων, ένα έχω να πω. Αν έλεγαν δημόσια αυτά που ακούμε στους διαδρόμους της Βουλής, η αποχώρηση της Τζάκρη θα έμοιαζε με σύντομο ανέκδοτο...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: