Η Ελλάδα θα κληθεί να λάβει περισσότερα μέτρα για να πάρει τη δόση του 1 δισ. ευρώ και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014, ασκώντας εντονότερη πίεση στις τιμές. Δεν είναι ό,τι το καλύτερο για μια υπερχρεωμένη χώρα, αν και η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρυσώσει το χάπι.
Η τρόικα προειδοποιεί ότι δεν θα έλθει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αν δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε διάφορα θέματα που σχετίζονται τόσο με τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ όσο και με το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2014.
Δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα εξελιχθεί η διαπραγμάτευση.
Όμως, θεωρούμε αδιανόητο να μην επέλθει συμφωνία στο ακανθώδες θέμα των ΕΑΣ (προήλθε από συγχώνευση των Πυρκάλ και ΕΒΟ) και ΕΛΒΟ, που κοστίζουν στους φορολογούμενους δεκάδες εκατ. ευρώ ετησίως, απασχολώντας πάνω από 1.300 άτομα στα τέλη του 2012.
Επίσης, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι τι θα απογίνει με το ύψος των περιοριστικών μέτρων που θα ληφθούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,8 δισ. ευρώ περίπου το 2014, όμως η επίπτωση είναι προφανής.
Το ίδιο ισχύει μετά το τέλος της μετενέργειας και τις πιθανές μειώσεις μισθών σε εκατοντάδες χιλιάδες εμποροϋπαλλήλους.
Κοινή συνισταμένη είναι η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος και λογικά της κατανάλωσης.
Η εσωτερική υποτίμηση θα ασκήσει μεγαλύτερες πιέσεις στις τιμές καταναλωτή τα επόμενα τρίμηνα.
Τα σημάδια του αποπληθωρισμού είναι ήδη ορατά με αρκετή καθυστέρηση.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 1,1% τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα να βρεθεί σε αρνητικό έδαφος το 12μηνο Οκτωβρίου 2012 - Σεπτεμβρίου 2013.
Παρόμοιες, αν και πιο ήπιες, τάσεις παρατηρούνται στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Αν αφαιρεθούν οι επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στις τιμές, ο πληθωρισμός στις δύο χώρες ήταν ελαφρώς πάνω από το 0% τον Σεπτέμβριο.
Τα χθεσινά νέα από το μέτωπο των τιμών στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο δεν ήταν ενθαρρυντικά. H αρχική εκτίμηση για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό στην ευρωζώνη έδειξε ταχεία αποκλιμάκωση τον Οκτώβριο στο 0,7% σε ετήσια βάση από 1,1% τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2011. Παρόμοια τάση εμφάνισε ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, υποχωρώντας στο 0,8% τον Οκτώβριο από 1,1% τον Σεπτέμβριο. Κι εδώ έχουμε τη χαμηλότερη επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2010.
Είναι προφανές ότι το περιβάλλον, ιδίως στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωπεριφέρειας, είναι αποπληθωριστικό. Υπό μία έννοια, αυτό θα μπορούσε να είναι καλό νέο γιατί ίσως πείσει την ΕΚΤ να κάνει κάτι περισσότερο προς την κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων παρέμβασης και της αποδυνάμωσης του ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, η τάση αποπληθωρισμού στην Ελλάδα και γενικότερα στις υπερχρεωμένες χώρες της περιφέρειας δεν είναι καλό νέο. Ο αποπληθωρισμός συμβάλλει αφενός στην αύξηση του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ, επιδεινώνοντας τη δυναμική του, και αφετέρου αυξάνει τα πραγματικά επιτόκια δανεισμού του κράτους, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αν το ονομαστικό επιτόκιο είναι 6% και ο πληθωρισμός 2%, το πραγματικό επιτόκιο είναι ίσο με 4%. Αν το ονομαστικό επιτόκιο είναι 6% και η μέση μείωση τιμών 1%, το πραγματικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 7%.
Επομένως, αυξάνει το κόστος δανεισμού του κράτους, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, βάζοντας μεγαλύτερα εμπόδια στις επενδύσεις και στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Δεν θα πρέπει λοιπόν να μας διαφεύγει ότι ο αποπληθωρισμός είναι ο μεγάλος κίνδυνος σε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου