Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ !...

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις των κομμάτων σχετικά με τη συγκρότηση των εκλογικών συνδυασμών στις επερ-χόμενες εκλογές της περιφερεια-κής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή των γυναικών ως επικεφαλής συνδυασμών είναι πολύ περιορισμένη.

Το γεγονός έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες των περισσότερων πολιτικών κομμάτων περί προώθησης των γυναικών στα κέντρα λήψης απο-φάσεων, στόχου που ανταποκρί-νεται στο αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση και εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής της χώρας.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη απέστειλε επιστολή στους Γενικούς Γραμματείς και υπεύθυνους των κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων με την οποία τους καλεί να περιλάβουν στα κριτήρια επιλογής των επικεφαλής των συνδυασμών τους την παράμετρο του φύλου προκειμένου να γίνει πράξη η ενεργή προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

«Λαμβάνοντας ως δεδομένο», τονίζεται στην επιστολή, «ότι η κοινωνική ευημερία και η αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών, αποτελούν κοινό στόχο όλων των πολιτικών φορέων θεωρούμε απαραίτητη την εφαρμογή νέου τρόπου επιλογής των επικεφαλής των εκλογικών συνδυασμών με στόχο η πολιτική διαδικασία να ενεργοποιήσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις προς όφελος της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

«Η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων δεν αποτελεί πλέον ευκαιριακή ή απλώς επικοινωνιακή προτεραιότητα, αλλά συνιστά κοινωνική επιταγή που θα πρέπει να διέπεται από το κριτήριο της κοινωνικής προσφοράς και της αξιοκρατίας».

«Στον πρόσφατο νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στον οποίο συμπεριλαμβάνεται η συγκρότηση των Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας με διευρυμένη σύνθεση και αρμοδιότητες, αποτυπώνεται ρητά και η εισήγηση μέτρων για την προώθηση των γυναικών στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή, καθώς επίσης και η υποχρέωση των Δήμων να συμπεριλάβουν στους οργανισμούς τους υπηρεσιακή μονάδα, για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και πολιτικών Ισότητας των Φύλων».

Και η επιστολή καταλήγει : «Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, σας καλούμε να περιλάβετε στα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων σας τη παράμετρο του φύλου των υποψηφίων των επικεφαλής προκειμένου να γίνει πράξη η ενεργή προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, στόχος που ανταποκρίνεται στο αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση με δημιουργική προοπτική της πολιτικής ζωής της χώρας».

«Θα ήταν ευχής έργον στις επικείμενες εκλογές να ανατραπεί το ιδιαίτερα ισχνό αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών (2006) κατά τις οποίες σε σύνολο 1033 εκλεγμένων δημάρχων μόνο 32 ήταν γυναίκες- ποσοστό που δεν ξεπερνά το 3,1%».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων...???????

Πληρώνεται να φανταστώ για την θέση αυτή!!

Φίλε δεν είμαι καθόλου κατά των γυναικών γενικά..αλλά κατά βάση τις γυναίκες δεν τις ενδιαφέρει η πολιτική και δεν ασχολούνται..
Γιατί να τις προωθήσουμε με το ζόρι..??

Για αυτό τον λόγο τα κόμματα τα συμφέρει κιόλας να έχουν γυναίκες στην πολιτική..γιατί είναι κατά βάση παντελώς άσχετες και καταλήγουν μαριονέτες..κάνουν ότι τους λένε!

Όχι άλλη Ράπτη, Καϊλή και το κακό συναπάντημα επιτέλους!!!Ας βάψουν κάνα νύχι καλύτερα!!!

Αυτός είναι ο κανόνας πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Παπαρήγα, Διαμαντοπούλου, Ξενογιανακοπούλου κτλπ..
(Αντρογυναίκες δηλαδή!!!:P)

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Φίλε Σωτήρη, διαφωνώ με το "κατά βάση τις γυναίκες δεν τις ενδιαφέρει η πολιτική και δεν ασχολούνται...". Υπάρχουν γυναίκες που ενδιαφέρονται κι άλλες που δεν... ΄Οπως συμβαίνει και στους άνδρες.
Τραβηγμένο, επίσης βλέπω και τον αφορισμό, πως όσες ασχολούνται πετυχημένα, είναι γιατί έχουν κάτι από τους ...άνδρες ! ("αντρογύναικες"). Μήπως έχουμε μεγάλη και λαθεμένη ιδεά για το φύλο μας ;
Τέλος, όταν ένα ζήτημα υπαρκτό τίθεται, λίγη σημασία έχει ποιος το θέτει...

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά δεν έχω ακούσει ποτέ να θέλει μια γυναίκα να εμπλακεί με την πολιτική και να μην την αφήνουν..
Οι περισσότεροι την βοηθάνε με κάθε τρόπο..
Και κάθε κόμμα ψάχνει παντού να βρει γυναίκες υποψήφιες για τα ψηφοδέλτιά του..
Λόγο δημογραφικής σύνθεσης είναι περιζήτητες..Από προσωπική εμπειρία γνωρίζω ότι αν μπορούσε να καλύψει κάθε κόμμα το 50%-60% των ψηφοδελτίων του με γυναίκες θα το έκανε..

Δεν νομίζω ότι υπάρχουν εμπόδια στο γυναικείο φύλλο..το αντίθετο μάλιστα..

Και το βασικότερο..δεν φταίει πάντα κάποιος "άλλος" για όλα!

Αν θέλουν οι γυναίκες να έχουν μεγάλη εκπροσώπηση ας ασχοληθούν μαζικά με τα κοινά!
Αυτή θα πρέπει να είναι η στόχευση και όχι οι ανούσιες ανακοινώσεις-παρακάλια..