Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΠΡΑΤΗΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ !...

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, όπως, δηλαδή, παρουσιάστηκαν μέσα από τα δελτία ειδήσεων των καναλιών και τις μαρτυρίες των εμπλεκομένων, τότε αυτή η υπόθεση με το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, κάπου πάσχει και μάλιστα σοβαρά.
Το Υπουργείο ζήτησε να τεθεί το πλαφόν και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε σε ποιο ύψος. Εννοείται πως οι λειτουργούντες στην ΡΑΕ, είναι άνθρωποι επιστήμονες, με γνώσεις και εμπειρία κι ότι οι αποφάσεις τους στηρίζονται σε αναλύσεις, μελέτες και υπολογισμούς.
Κι όμως ο πρατηριούχος που συνελήφθη στην Καλλιθέα, επειδή πουλούσε την βενζίνη πάνω από την τιμή του πλαφόν, παρουσίασε στους υπαλλήλους του κράτους τιμολόγια αγοράς σε τιμές 1.52 και 1.55 € το λίτρο !
Και αυτός και πολλοί άλλοι βενζινοπώλες, κραδαίνοντας τα τιμολόγια των εταιρειών προμήθειας των καυσίμων ρωτούσαν, αν θάπρεπε να πουλάνε το προϊόν χαμηλότερα απ΄ όσο το αγοράζουν, δηλαδή, με έκδηλη ζημιά !

Από την εξέλιξη της υπόθεσης, ο καθένας δικαιούται να συμπεράνει πως για το αρμόδιο Υπουργείο, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια στα καύσιμα προέρχεται από τους πρατηριούχους, γι αυτό κι έβαλε πλαφόν στις τιμές λιανικής, πλην όμως, τα στοιχεία που αποκαλύπτονται δείχνουν πως οι βενζίνη φτάνει στο πρατήριο ήδη πανάκριβη ! Κι εδώ είναι που χρειάζεται το ξεκαθάρισμα για να επισημανθεί ο κερδοσκόπος, όπου κι αν είναι σε οποιαδήποτε θέση της πυραμίδας και του κυκλώματος.
>>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Αν η απλή αμόλυβδη, κύριοι αρμόδιοι της κυβέρνησης, φτάνει στο πρατήριο με 1.55 €/λίτρο, τότε τι ψάχνετε εσείς και τι φωνάζουμε εμείς, γιατί παίζει στο ταμπλό 1.60 και 1.65 ; Τόσο πρέπει να είναι, μιας και ο πρατηριούχος θέλει και πρέπει να βγάλει τα έξοδά του και το κέρδος του.

Και ως επίλογο στο σημείωμα αυτό, με τα εύλογα ερωτήματα, ένα ακόμα ερώτημα : οι επιβαλλόμενοι και απαραίτητοι έλεγχοι στον τρόπο που οι εταιρείες κοστολογούν και τιμολογούν τα προϊόντα, γίνονται ή εκεί ισχύει άλλο καθεστώς, που όπως λένε οι «κακιές γλώσσες» μοιάζει, περίπου, με άβατο ?...

1 σχόλιο:

ακυβέρνητος είπε...

3 μήνες φυλάκιση με αναστολή επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο στον βενζινοπώλη από την Καλλιθέα που συνελήφθη να πουλάει τη βενζίνη σε υψηλότερη τιμή από το πλαφόν. Στην απολογία του υποστήριξε ότι είχε αγοράσει σε τιμή υψηλότερη από το πλαφόν και δεν μπορούσε να πουλήσει με χασούρα.
ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ !
Δεν κατάλαβα ΚΑΘΟΛΟΥ την τοποθέτηση του Εισαγγελέα ο οποίος είπε ότι «και άλλα πρατήρια είχαν αγοράσει σε υψηλότερες τιμές και επειδή δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν …έκλεισαν, κάτι που θα μπορούσε να κάνει και ο κατηγορούμενος»!!!

Ορίστε; Πλάκα μας κάνετε; Θα μας κάνεις κ. εισαγγελέα, χωρίς να έχουμε καμία όρεξη, να πάρουμε το μέρος των πρατηριούχων; Μια εντελώς αντιπαθητική κάστα που συχνά μας ταλαιπωρεί ή μας κατακλέβει, ή και τα δύο μαζί. Με τις εξαιρέσεις που υπάρχουν φυσικά. Ποιος λογικός άνθρωπος θα πούλαγε λιγότερο απ’ όσο αγοράζει; Εσύ κ. εισαγγελέα; Άνοιξε τότε κανα πρατήριο και θα σε προτιμήσουμε.

Αλλά εγώ αλλού θέλω να σταθώ. Όλο το καλοκαίρι, στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές ξεσκίστηκαν να πουλάνε όλοι όσο γούσταραν και όσο οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι τους ανέχονταν. Γιατί τόση καθυστέρηση λοιπόν στην επιβολή πλαφόν; Όταν μας τριβέλιζαν τα μυαλά πως η αγορά είναι ελεύθερη, πως θα υπάρχουν και στρεβλώσεις αλλά τελικά η αγορά από μόνη της θα αυτορυθμιστεί, μας δούλευαν;

Το γελοιότερο απ’ όσα ακούστηκαν το είπαν οι πρατηριούχοι, οι συνδικάλες τους δηλαδή: «πολλά είναι τα πρατήρια που έκλεισαν γιατί δεν «έβγαιναν» να πουλάνε στις τιμές του πλαφόν». Τι λέτε ρε μάγκες; Πότε πρόλαβαν να πέσουν τα μαγαζιά τους έξω; σε μια μέρα; Έπεσε, λέει, και η κατανάλωση. Φυσικά! Και όλοι αυτοί που σταμάτησαν να βάζουν βενζίνη, ψώνιζαν από τα ίδια 5-10 πρατήρια;

Η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει το πλαφόν από τα μεσάνυχτα, μετά τη δέσμευση των πρατηριούχων ότι στο εξής δεν θα βάζουν «καπέλο»!!!
Μάλιστα. Έχω να προτείνω μια συμφωνία μεταξύ ληστών και κράτους: Οι πρώτοι να κλέβουν χωρίς όπλα και η αστυνομία να τους αφήνει ήσυχους…