Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ...

Αμφίρροπες αναμετρήσεις που θα κριθούν στο νήμα, καταγράφουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, αφού από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησαν οι «περιβόητες» κυλιόμενες -ανά δεκαήμερο επί του παρόντος- μετρήσεις που διενεργούνται. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις καταγράφουν, όπως όλοι επισημαίνουν, τις τάσεις του εκλογικού σώματος και τη διεισδυτικότητα των υποψηφίων, αλλά άπαντες συμφωνούν ότι στις 40 ημέρες που απομένουν έως τις εκλογές μπορούν να υπάρξουν ακόμη και μεγάλες ανατροπές προς πάσα κατεύθυνση.

Ενδεικτική η περίπτωση της Περιφέρειας Αττικής, όπου τα έως σήμερα δεδομένα φέρουν τον Γ. Σγουρό να προηγείται με 3 έως 4,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον δεύτερο Γ. Δημαρά, ενώ ο Β. Κικίλιας εμφανίζεται να απέχει από την «κορυφή» περίπου 7 μονάδες. Με δεδομένο ότι και οι τρεις κινούνται σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα από αυτά που τελικά θα πάρουν, αλλά και οι υπόλοιποι υποψήφιοι (Αλ. Μητρόπουλος, Αδ. Γεωργιάδης, Αλ. Αλαβάνος, Δ. Παφίλης και Γρ. Ψαριανός) κινούνται σε ποσοστά από 2,5% έως 6%, εκτιμάται ότι τα πάντα είναι ρευστά και κανείς δημοσκόπος δεν στοιχηματίζει -επί του παρόντος- για το δίδυμο του δεύτερου γύρου.

Αν σε αυτόν βρεθούν οι Γ. Σγουρός και Β. Κικίλιας, ο πρώτος εμφανίζεται με μια υπεροχή της τάξεως των 11 έως 13 μονάδων, αν όμως καταφέρει και παραμείνει στη δεύτερη θέση, ο Γ. Δημαράς δείχνει να κερδίζει σχεδόν ολόκληρο το μέτωπο κατά του Μνημονίου και να προηγείται του Γ. Σγουρού με περισσότερες από 10 μονάδες.

Στον δήμο της Αθήνας η πρωτιά του Ν. Κακλαμάνη είναι μάλλον δεδομένη, αλλά η διαφορά του με τον Γ. Καμίνη κυμαίνεται από 4,5% έως 12% (σε διαφορετικές φυσικά μετρήσεις), αλλά σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά του νυν δημάρχου μετά βίας φτάνουν το 32%- 33%, γεγονός που επιβεβαιώνει την ρευστότητα της περιόδου, αλλά δείχνει πως η Αθήνα θα κριθεί σε δεύτερο γύρο. >>>Διαβάστε τη συνέχεια...

Δεύτερος γύρος είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει και στη Θεσσαλονίκη, όπου οι Γ. Μπουτάρης και Κ. Γκιουλέκας κινούνται και οι δύο πέριξ του 30%, με τον πρώτο να έχει ένα μικρό προβάδισμα σε όλες σχεδόν τις μετρήσεις και την μεγαλύτερη διαφορά να φτάνει το 4,5%. Στις προβλέψεις, όμως, για τον δεύτερο γύρο ο Γ. Μπουτάρης ανοίγει τη διαφορά και δείχνει ότι μπορεί να κερδίσει την πόλη.

Στον Πειραιά, ο Γ. Μίχας έχει εξασφαλίσει από τώρα μια μεγάλη διαφορά από τους δύο «γαλάζιους» υποψήφιους που θα δώσουν τη μάχη για την δεύτερη θέση. Ο κ. Μίχας προηγείται επί του παρόντος με 17 έως 21 μονάδες από τον δεύτερο Π. Μαντούβαλο, ο οποίος, όμως, βλέπει τον Β. Μιχαλολιάκο να τον πλησιάζει, καθώς η μεταξύ τους διαφορά δεν είναι μεγαλύτερη των 2 έως 2,5 μονάδων.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Π. Ψωμιάδης παραμένει το μεγάλο φαβορί με τις τελευταίες, όμως, μετρήσεις να δείχνουν μια ανοδική τάση του Μ. Μπόλαρη εξέλιξη που δείχνει να οδηγεί σε δεύτερο γύρο, ενώ μέχρι και την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ψωμιάδης έδειχνε να «καθαρίζει» τη νίκη από την πρώτη Κυριακή. Στη Δυτική Μακεδονία ο «γαλάζιος» Γ. Δακής διατηρεί ένα διακριτό προβάδισμα από τον νέο και άφθαρτο Γ. Παπαϊορδανίδη, ο οποίος αποκτά δυναμική και δείχνει ικανός να οδηγήσει την εκλογή σε δεύτερο γύρο.

Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Αρ. Γιαννακίδης, που διατηρεί υψηλά ποσοστά διείσδυσης και στη μουσουλμανική μειονότητα, εμφανίζεται να έχει μια μεγάλη διαφορά από τον Γ. Παυλίδη και όλες οι μετρήσεις δείχνουν μια εύκολη επικράτηση του πρώτου, πολύ πιθανόν και από την πρώτη Κυριακή.

«Περίπατο» δείχνει ότι θα κάνει και ο Απ. Κατσιφάρας στη Δυτική Ελλάδα καθώς τα ποσοστά του ξεπερνούν ήδη το 50%, ενώ η «έκπληξη» της Ρηγίλλης, Γ. Παπαναστασίου, δείχνει να μην έχει δυναμική και μόλις μετά βίας φτάνει το 15%. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Π. Τατούλης εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά ποσοστά αποδοχής και προηγείται του Δ. Δράκου με περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες. Η υπεροχή του κ. Τατούλη καταγράφεται ακόμη και στις «γαλάζιες» μετρήσεις στις οποίες η διαφορά «πέφτει» στις 8 έως 9 μονάδες.

Στη Θεσσαλία οι Απ. Παπατόλιας (ΠΑΣΟΚ) και Κ. Αγοραστός (ΝΔ) βρίσκονται πολύ κοντά, με τον πρώτο να διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα, εξαιτίας των πολύ υψηλών ποσοστών που έχει στη Μαγνησία. Η «μάχη» θα κριθεί σε κάθε περίπτωση στον δεύτερο γύρο και όλα θα κριθούν από τη στάση του υποψήφιου του ΚΚΕ Β. Μπούτα, που θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεπεράσει το 10%. Μάχη στήθος με στήθος φαίνεται ότι θα δώσουν ο βουλευτής Β. Αργύρης και ο νυν νομάρχης Ιωαννίνων Αλ. Καχριμάνης για την Περιφέρεια Ηπείρου, αφού καμία δημοσκόπηση δεν δίνει, ακόμη, ασφαλή πρόβλεψη για την πρωτιά στο πρώτο γύρο.

Στην Κρήτη το ενδιαφέρον περιορίζεται στο ποιος εκ των «γαλάζιων» θα καταλάβει την δεύτερη θέση, αφού ο Στ. Αρναουτάκης προηγείται με μεγάλη διαφορά και όλα δείχνουν ότι εξασφαλίζει την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή. Η υπόθεση «δεύτερη» θέση δεν είναι καθόλου τυπική υπόθεση, αφού η επιλογή του Αντ. Σαμαρά, ο Γ. Πλακιωτάκης, συγκρούεται με τον «εκλεκτό» της Ντ. Μπακογιάνη, Δ. Γιαννουλάκη, με τον πρώτο να διατηρεί επί του παρόντος ένα μικρό προβάδισμα, αλλά ευκόλως ανατρέψιμο.

Εύκολη αναμένεται και η επικράτηση -ίσως και από τον πρώτο γύρο- του «πράσινου» Γ. Μαχαιρίδη στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, ενώ στο Β. Αιγαίο ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Ν. Γιακαλής, δείχνει να έχει ένα μικρό προβάδισμα από τον γαλάζιο νομάρχη Λέσβου Π. Βογιατζή. Η μάχη του δεύτερου γύρου θα κριθεί, κυρίως από τη στάση του Στρ. Κόρακα που είναι ο υποψήφιος του ΚΚΕ.
Του Δημήτρη Τσιούφου από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: