Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

ΕΚΤΟΣ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΥ !...


Ο κ. Α. Σαμαράς φαίνεται πως ζει σε άλλη εποχή. Το πολυαναμενό-μενο «Ζάππειο 2» δεν ήταν τίποτα άλλα παρά ένα προεκλογικό πρόγραμμα το οποίο θα ακουγόταν ωραία στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ή στα τέλη της δεκαετίας του '90. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί πρόταση για την αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος που ταλανίζει σήμερα τη χώρα και το οποίο δεν είναι άλλο από τη διαχείριση του τεράστιου δημόσιου χρέους.

Σίγουρα για να γίνει βιώσιμο το χρέος απαιτείται ανάπτυξη. Όμως πρωτίστως απαιτούνται πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή τα έξοδα του κράτους να είναι λιγότερα από τα έσοδά του, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες για τόκους. Και ο κ. Σαμαράς δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για το πως θα το πετύχει αυτό, γιατί τότε θα στενοχωρούσε το ακροατήριό του και τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του.

Αντιθέτως είπε μόνο πράγματα που ακούγονται ευχάριστα. Είπε πως στόχος είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και προς την κατεύθυνση αυτή θα μειώσει τη φορολογία για να προσελκύσει επενδύσεις. Μα η φορολογία ήταν χαμηλή στην τελευταία (καταστροφική) διακυβέρνηση της χώρας από τη ΝΔ και επενδύσεις δεν ήλθαν.
Και δεν ήλθαν γιατί το βασικό πρόβλημα των επενδυτών με την Ελλάδα δεν είναι η φορολογία αλλά η γραφειοκρατία και το εν γένει αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον.
Τα ζητήματα αυτά δεν μπόρεσε να τα επιλύσει η ΝΔ όταν ήταν στην εξουσία γιατί έπρεπε να συγκρουστεί με συμφέροντα και «κεκτημένα» διαφόρων ομάδων, συντεχνιών και «λαμόγιων» που εξέθρεψε το πολιτικό σύστημα και τα οποία λυμαίνονται το δημόσιο.

Όλοι αυτοί σήμερα αντιδρούν στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για το νοικοκύρεμα του κράτους. Και ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί στρεφόμενος κατά του μνημονίου να τους φέρει κοντά του. Λειτουργεί δηλαδή ως ένας παραδοσιακός πολιτικός ηγέτης της μεταπολίτευσης. Μόνο που οι καιροί έχουν αλλάξει...

Του Γιώργου Παπαϊωάννου από ΤΟ ΒΗΜΑ...

4 σχόλια:

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Από χθες το βράδυ ήταν αδύνατη η επικοινωνία με το blogger, για αναρτήσεις και άλλες ενέργειες. Κατά τη διάρκεια της βλάβης αφιαρέθηκαν οι αναρτήσεις της Πέμπτης 12/5/2011 και δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμα...

ακυβέρνητος είπε...

Και πάνω που έχω ετοιμάσει το κουστουμάκι του Σαμαρά …ουπς, bloggάραμε!
Δάκτυλος δικός του για να γλιτώσει το στόλισμα.
Λες να εξελίσσεται σε γκαντεμόσαυρο;

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Θα το αναρτήσω αύριο, μετά από το δικό μου "η απήχηση του προγράμματος Σαμαρά !...".

Ανώνυμος είπε...

Χάρισμα ΟΛΑ στους επιχειρηματίες : φόροι, εισφορές, απολύσεις, δημόσια περιουσία, κλεμμένα, μαύρο χρήμα κλπ.
Αυτό είναι το πρόγραμμα του Σαμαρά !!!