Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ !...


Πολλοί ήλπιζαν, λίγοι το πίστευαν. Και όμως, μετά τον ανασχηματισμό, κάτι άρχισε να κινείται με αποτελεσματικό τρόπο στην κυβερνητική «μηχανή» για την παραγωγή έργου με απτά αποτελέσματα. Κεντρικά πρόσωπα των εξελίξεων αυτών ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Παπακωνσταντίνου.

Πρώτον, εντατικοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να «ξεπαγώσουν» τα κονδύλια από τα ταμεία της Ε.Ε., ώστε να χρηματοδοτηθούν έργα υποδομών και να τονωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία στην Ελλάδα. Ο Ζ. Κ. Μπαρόζο μάλιστα δημιουργεί ειδική ομάδα στην Ε.Ε., η οποία θα συντονίζει την τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα για την επιτάχυνση των διαδικασιών εκταμίευσης των χρηματοδοτήσεων. Πρέπει να επισημανθεί ότι έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις, έχουμε φθάσει λίγο πριν από την οριστικοποίηση συμφωνίας για τη δραστική μείωση έως και το μηδενισμό της υποχρέωσης εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Δεύτερον, ο Ευάγγ. Βενιζέλος προωθεί με ταχύτατες διαδικασίες την εφαρμογή των μέτρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, αλλά επιμένει ταυτόχρονα στην προσπάθεια για την επίτευξη εθνικής συνεννόησης σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων και η φορολογική μεταρρύθμιση. Είναι συνεχείς και επίμονες οι προσκλήσεις που απευθύνει προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδίως προς τη ΝΔ, για να διοριστούν πρόσωπα κοινής αποδοχής στη διοίκηση του ταμείου που θα διαχειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ έχει καλέσει επίσης επανειλημμένα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συμμετάσχει με στελέχη του στην εκπόνηση της φορολογικής μεταρρύθμισης που σχεδιάζεται για το φθινόπωρο, με στόχο τη ριζική αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών και φοροελεγκτικών μηχανισμών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τόνωση των επενδύσεων και μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις αλλά και την αναδιάταξη του ΦΠΑ.

Τρίτο, από τροχοπέδη, καταλύτης θετικών εξελίξεων αναδεικνύεται και το ΥΠΕΚΑ. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου επίσης χωρίς χρονοτριβές και ατέρμονες διαδικαστικές διαβουλεύσεις εκπόνησε το σχέδιο δράσεων που πρέπει να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του έτους. Έτσι ξεμπλοκάρουν άμεσα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, ξεκαθαρίζει η θέση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τον τρόπο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ.

Παράλληλα, προωθούνται ρυθμίσεις που θα δώσουν βαθιά ανάσα στα έσοδα του Δημοσίου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο κατά την οποία παρατηρούνται σοβαρές αποκλίσεις από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο.
Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται επιτέλους οι ρυθμίσεις για την «περαίωση» των αυθαιρέτων, η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της πρωτεύουσας.

Τέταρτον, προωθείται η πραγματική απελευθέρωση επαγγελμάτων, χωρίς να βαφτίζεται το κρέας? ψάρι, με το Γ. Ραγκούση να ανοίγει τον κλάδο των ταξί χωρίς κανένα περιορισμό.
Η καλή αρχή δημιουργεί προσδοκίες για καλύτερη συνέχεια.

Από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: