Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΑΠΟΣΤΟΜΩΤΙΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ !...


Σοκ για την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και για όλους τους Γερμανούς θα αποτελέσει σίγουρα η έκθεση της επίσημης υπηρεσίας της ΕΕ που αποκαλείται Ευρωπαϊκό Ιδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound), την οποία παρουσίασε χθες με θεαματικό τρόπο, στην πρώτη σελίδα του οικονομικού της τμήματος, η δεξιά γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ».

«Πρωταθλήτρια του ελεύθερου χρόνου η Γερμανία» ήταν ο τίτλος. «Μελέτη της ΕΕ: πουθενά στην Ευρώπη δεν έχουν οι εργαζόμενοι περισσότερη άδεια» τόνιζε ο υπότιτλος. Τα συμπεράσματα της έκθεσης για το 2010 ήταν καταλυτικά. Με βάση τα πραγματικά επεξεργασμένα στοιχεία για πέρυσι, οι Γερμανοί και οι Δανοί είχαν κατά μέσο όρο 30 μέρες άδεια, σαφώς περισσότερες δηλαδή από τον μέσο όρο της ΕΕ που πέρυσι ήταν 25,4 ημέρες και πολύ περισσότερες από τους Ελληνες που είχαν μόνο 23 μέρες!

Ποιος δεν θυμάται όμως την καγκελάριο Μέρκελ, στα μέσα Μαΐου φέτος, να ωρύεται σε εκδήλωση του κόμματός της κατά των Ελλήνων και Πορτογάλων εργαζομένων που δήθεν έπαιρναν πολύ μεγαλύτερες διακοπές από τους Γερμανούς την ώρα που οι χώρες τους ζητούσαν οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία; «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα κοινό νόμισμα και ο ένας να παίρνει πάρα πολύ μεγάλες διακοπές και ο άλλος πάρα πολύ λίγες. Αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει» είχε πει η Γερμανίδα καγκελάριος. Τώρα τι θα πει;

Τα στοιχεία πάντως είναι συντριπτικά. Η διαφορά διατηρείται και όταν προστεθούν οι αργίες - γιατί αποδεικνύεται ότι αυτές είναι ίσες τον αριθμό στη Γερμανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Ακόμη και στις αργίες είναι η Γερμανία κορυφαία» γράφει η «Βελτ» και αναλύει: «Οι εργαζόμενοι εδώ, μαζί με δέκα αργίες, έχουν 40 πληρωμένες ελεύθερες ημέρες, ενώ στην ΕΕ 35,3 ημέρες. Οι συχνά επικρινόμενοι Ελληνες εργαζόμενοι έχουν μόνο 23 μέρες άδειας και 10 μέρες αργίας - αυτό είναι 17% λιγότερες μέρες από τους συναδέλφους τους στη Γερμανία»!

Η συντηρητική γερμανική εφημερίδα «ξεσκονίζει» μεθοδικά τα στοιχεία της έκθεσης και υπογραμμίζει: «Βάσει των συλλογικών συμβάσεων, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία δουλεύουν 1.659 ώρες τον χρόνο - δηλαδή 48,9 ώρες ή περισσότερο από μία εβδομάδα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 1.708 ώρες».

Οι πίνακες της ίδιας έκθεσης αποκαλύπτουν ότι οι Ελληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί δουλεύουν όχι μόνο περισσότερο από τους Γερμανούς, αλλά και από τον μέσο όρο της ΕΕ. Παρά τους περί του αντιθέτου μύθους, οι Ελληνες δουλεύουν κάθε χρόνο περισσότερες ώρες από όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους των χωρών της «παλιάς» ΕΕ των 15! Δουλεύουν 1.816 ώρες ετησίως - δηλαδή... 157 ώρες παραπάνω από τους Γερμανούς! Αυτό σημαίνει ότι δουλεύουμε 4 ολόκληρες εργάσιμες εβδομάδες, δηλαδή έναν... μήνα περισσότερο κάθε χρόνο από τους Γερμανούς!!! Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως αναδύεται από τα στοιχεία της ΕΕ και όχι οι διάφοροι μύθοι και ισχυρισμοί σκοπιμότητας που συχνά αναμασούν και πολλοί Ελληνες πολιτικοί και δημοσιογράφοι εντελώς άκριτα επειδή αυτό βολεύει την εκάστοτε κυβερνητική προπαγάνδα.

Η «Ντι Βελτ» πάντως, προς τιμήν της, συνοδεύει την εκτενέστατη παρουσίαση των στοιχείων με το κύριο σχόλιο των οικονομικών σελίδων της, το οποίο είναι όντως ειλικρινές, καθώς τονίζει μεταξύ άλλων:

«Οι Γερμανοί δουλεύουν περίπου μια εβδομάδα λιγότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και αξιοσημείωτα λιγότερο από τους Ισπανούς, τους Ελληνες και τους Πορτογάλους. Αυτό πρέπει να είναι ένα μικρό σοκ. Μια εικόνα που έχουμε φτιάξει για τον εαυτό μας κλονίζεται - εμείς φανταζόμασταν τη Γερμανία ως τον κολοφώνα της εργατικότητας. Αντιθέτως στον Νότο, στην ηλιόλουστη Μεσόγειο που είναι η πατρίδα της ντόλτσε βίτα και της σιέστας θεωρούσαμε ότι είναι το σπίτι της αργίας... Σύμφωνα όμως με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ φαίνεται πού πραγματικά κατοικούν οι εργατικοί και οι τεμπέληδες της Ευρώπης. Δεν πρόκειται για τον Βορρά και τον Νότο, αλλά για πλούσιους και φτωχούς. Στις εύπορες χώρες δουλεύουν λιγότερο από όσο στις φτωχές» υπογραμμίζει, καταρρίπτοντας έναν μύθο που οι ίδιοι οι Γερμανοί προωθούσαν με πάθος.

Σε καμιά από τις 15 χώρες της «παλιάς» ΕΕ της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, δεν υπήρχε πλέον το 2010 κατά μέσο όρο βάσει των συλλογικών συμβάσεων η 40ωρη εργασία την εβδομάδα. Ολοι δούλευαν λιγότερο, με τους Γερμανούς να δουλεύουν 37,7 ώρες και κορυφαίους τους Γάλλους με 35,6 ώρες εβδομαδιαίως. Μόνο 8 χώρες της Ανατολικής Ευρώπης δουλεύουν σαν κι εμάς! Σε ετήσια βάση, είναι χαρακτηριστικό ότι στα 12 νέα κράτη-μέλη της ΕΕ δουλεύουν κατά μέσο όρο 103,4 ώρες περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ των 27, ενώ οι Ελληνες ξεπερνούν ακόμη και αυτό το όριο δουλεύοντας 108 ώρες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έπρεπε όμως να γίνει και μια έρευνα για το πόσο αποδοτικοί στην έργασία τους είναι οι έργαζόμενοι της ευρώπης.Άν στην εργασία μας πάμε για καφέ τί σημασία έχει πόσες ώρες είμαστε εκεί;

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Κι αυτό σωστό, αν και γνωστό !

Ανώνυμος είπε...

Για να μετρήσουμε τις 23 μέρες άδειας στο δημόσιο όπου και εργάζομαι. 24 μέρες κανονική άδεια που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι + 5 μέρες παραμεθορίου που παίρνω εγώ πχ που εργάζομαι στην Κομοτηνή + 4 μέρες υπεύθυνων δηλώσεων για ασθένεια καθιερωμένες και προγραμματισμένες + 2 μέρες βασιλόπιτας = 35 μέρες σίγουρες. Για να υπολογίσουμε και τις εξτρά που παίρνουν συνήθως οι όμορφες συνάδελφοι που έχουν μέσον. 5-10 μέρες αναρρωτική + 20 μέρες εξετάσεων αν σπουδάζουν, ανεξάρτητα αν τις χρειάζονται + 6 μέρες αιμοδοτικές, γιατί αυτές δίνουν και το αίμα τους για να μην δουλέψουν + 30 μέρες «άνευ αποδοχών»... + μερικές μέρες που προκύπτουν από το ελαστικό ωράριο για ανάγκες που έχουν μόνο αυτές. ΣΥΝΟΛΟ = 100+ Που είσαι Μέρκεεεεελ!

Ανώνυμος είπε...

Μην βιαστείτε κάποιοι να με χαρακτηρίσετε ρατσιστή από το παραπάνω σχόλιο. Είναι δυστυχώς γεγονός και πιστεύω γνωστό στους περισσότερους, ότι οι ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι (διευθυντές, διοικητές κλπ) στις δημόσιες υπηρεσίες, που συνήθως είναι άνδρες, δείχνουν ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση και σχεδόν αποκλειστικά σε υπαλλήλους γυναίκες που είναι εμφανίσιμες και φυσικά «καλοί αποδέκτες» μιας τέτοιας αντιμετώπισης.