Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ !...


Η λήψη του τελευταίου εισπρακτικού μέτρου, του έκτακτου φόρου επί της ακίνητης περιουσίας ήταν μια αναγκαία κίνηση της κυβέρνησης, προκειμένου ν΄ αφαιρέσει από τους γερμαναράδες - νοσταλγούς ενός ακόμα Ράϊχ, το βρωμερό πρόσχημα για να πλήξουν ανεπανόρθωτα τη χώρα. Είν΄ αλήθεια πως με το μέτρο αυτό, (θεωρητικά κι εφόσον εφαρμοστούν κι όλα τα υπόλοιπα του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος...), όχι μόνο υπερκαλύπτονται οι όποιες αποκλίσεις στα έσοδα για το 2011, αλλά δημιουργείται κι ένα μαξιλάρι για το 2012, αρκετά μεγάλο, οπότε οι στόχοι, τόσο οι φετινοί, όσο και του επόμενου χρόνου, φαίνεται να κλειδώνουν !

Οι "Λογοπλοκίες" τάγραψαν από το περασμένο Σάββατο το πρωί και ο Βενιζέλος τα επανέλαβε, σχεδόν κατά λέξη, χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, τα συμβαίνοντα στο γερμανικό άξονα, τις στρωμούρες της Μέρκελ και τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές των αντιδραστικών, (εθνικιστικών) κύκλων του συνασπισμού της, εν όψει της 29ης Σεπτεμβρίου, ημέρα που ψηφίζεται στη γερμανική Βουλή το πακέτο των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Πέρα από τις ιδεολογικοπολιτικές απόψεις που καθοδηγούν αυτές τις πρακτικές, που εμφανίζονται ενάντιες στην Ελλάδα, αλλά, στην ουσία, στρέφονται κατά της ύπαρξης της Ευρωζώνης, με την παρούσα μορφή της, υπάρχουν και δύο, ακόμα, γεγονότα που έχουν οδηγήσει στα ύψη το θυμό και τη μανία των γερμαναράδων της δεξιού συρφετού.

Πρόκειται για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει στη Δίκη της Χάγης για το Δίστομο, όπου ξαναπαίζεται το θέμα των αποζημιώσεων, για το έγκλημα των γερμαναράδων, (η Δίκη ξεκίνησε σήμερα...), ενώ, παράλληλα, οι όλο και εντεινόμενες σχέσεις μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησής του, με τους Σοσιαλδημοκράτες και η πλήρης ευθυγράμμιση μαζί τους στα στρατηγικά, αλλά και στα τακτικά ζητήματα της Ευρωζώνης και των πολιτικών αντιμετώπισης των προβλημάτων της, έχουν δημιουργήσει σοβαρό θέμα, με μια ψυχρότητα, που τείνει να πάρει τα χαρακτηριστικά της εχθρότητας των Μερκελέδων απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Η ψυχρότητα αυτή κατευθύνεται, κύρια, κατά του αντιπροέδρου και υπουργού των οικονομικών, στον οποίο οι Γερμανοί χρεώνουν την απόπειρα "επαναδιαπραγμάτευσης" των στόχων του μεσοπρόθεσμου, για το 11 και το 12, καθώς και την ενίσχυση των πάρε - δώσε με τους σοσιαλδημοκράτες, κάτι το οποίο διαμήνυσαν ως παράπονο - καταγγελία στο Γ. Παπανδρέου, προειδοποιώντας τον κατάλληλα. Τα όσα ακολούθησαν, εκ μέρους τους, την αποχώρηση της τρόϊκας από την Αθήνα, είναι ενδεικτικά, τόσο της τσαντίλας τους, όσο και του περιεχομένου των προειδοποιήσεών τους.

Όλα αυτά συζητήθηκαν σε στενή κυβερνητική σύσκεψη, όπου και αποφασίστηκε η μορφή της παρουσίας στη ΔΕΘ και βέβαια, το νέο έκτακτο μέτρο του χαρατσιού στα ακίνητα.

Παρ΄ όλο που η διαδικασία αποκατάστασης των σχέσεων με τους γερμαναράδεςε, θα κρατήσει πολύ και θα χρειαστούν πολλές συζητήσεις και επαφές γι αυτό, το πρόσχημα της μη εφαρμογής των συμφωνημένων στο Μεσοπρόθεσμο μέτρων, έχει πια εκλείψει. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την υποχρέωση της Μέρκελ να υπερασπιστεί τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, (και, γιατί ήταν εισηγήσεις της, και, γιατί αν δεν ψηφιστούν απ΄ όλους τους βουλευτές του συνασπισμού της πέφτει από την κυβέρνηση, και, γιατί πήρε σαφείς διαταγές από το υπερατλαντικό αφεντικό...), οδηγούν στη βεβαιότητα, πως στις 29 Σεπτεμβρίου το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει το πακέτο και θα τεθεί, έτσι, τέλος σε μια μεγάλη και ουσιαστική εκκρεμότητα, ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα !...

6 σχόλια:

ακυβέρνητος είπε...

Δεν είναι που για μια ακόμη φορά πληρώνεις νοίκι για το ίδιο σου το σπίτι, δεν είναι που την ιδιοκτησία ενός σπιτιού (μιλάμε για την κύρια και μοναδική κατοικία) τη μοιράζεσαι με το κράτος που τη θεωρεί ιερή αγελάδα και την αρμέγει όσο και όποτε θέλει, είναι που το «τελευταίο εισπρακτικό μέτρο» αποκλείεται να είναι το τελευταίο. Αυτό στο υπογράφω !
Δεν θα ήταν προτιμότερο να φορολογηθεί η ακίνητη «περιουσία» με κοινωνικά κριτήρια; Τα σπίτια εκείνα που δεν αποτελούν κύρια κατοικία, αλλά νοικιάζονται και αποφέρουν στους ιδιοκτήτες τους έσοδα; Μήπως δεν θα ξεφύγουν και πάλι οι αυθαίρετες βίλες που φυτρώνουν σε νησιά και ανάμεσα στα έλατα και που ποτέ δεν έβαλαν ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά χρησιμοποιούν ηλεκτρογεννήτριες;
Πιστεύεις ότι έχει το ηθικό δικαίωμα στη φορολόγηση ενός σπιτιού 90 τ.μ. που διαμένουν 5 άτομα και δουλεύει ο ένας; Πιστεύεις ότι έχει το δικαίωμα να φορολογεί τα σπίτια των ανέργων και των απολυμένων; Και μη μου πεις ότι θα εξαιρεθούν οι άνεργοι, γιατί και ένα μεροκάματο την εβδομάδα αν κάνεις, δεν θεωρείσαι άνεργος και δεν συγκαταλέγεσαι στις λίστες του ΟΑΕΔ.
Αν η αντίρρηση στα παραπάνω είναι ότι το ποσό θα είναι μικρό (0,5-10 € ανά τ.μ.) και για δύο (;;;;;) μόνο χρόνια, τότε να μου απαντήσει ποιο θα είναι το όφελος !

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Φίλε Πέτρο, ούτε ηθικό, ούτε δίκαιο είναι το νέο χαράτσι, αλλά η προσέγγισή σου φέρνει προς τη σκηνή του οδηγούμενου στην κρεμάλα που απαιτεί να μην του χάλάσουν το μαλλί, περνώντας του τη θηλιά !

boom είπε...

Τους επιβουλείς απ΄το εξωτερικό να τους καταλάβω έχουν τα συμφέροντά τους να προστατέψουν.΄Αντε να κατανοήσω και τους ντόπιους κερδοσκόπους που μύρισαν παιχνίδι και κέρδη στην υπόθεση της Ελλάδας.
Οι άλλοι οι απλοί τι νομίζουμε πως αυτοί που μας εξωθούν στη χρεοκοπία μπλοφάρουν;

Ανώνυμος είπε...

Έχετε καταλάβει ότι δημιουργήθκε κατάσταση απελπισίας;Ο λαός έχει οδηγηθή σε αδιεξοδο!Σαυτές τις περιπτωσεις ισχυη το γη μαδιαμ!

ακυβέρνητος είπε...

Μου αρκεί που συμφωνείς που δεν είναι ούτε ηθικό ούτε δίκαιο, άρα ανήθικο και άδικο.
Η δική μου εντύπωση είναι πως η κυβερνητική προσέγγιση στο ποια μέτρα χρειάζονται τούτες τις ώρες και - πάνω απ’ όλα - ποια μπορούν πραγματικά να αποδώσουν και να στείλουν μηνύματα σοβαρής πολιτικής και προσπάθειας οικονομικής εξυγίανσης, θυμίζει το σφαχτό που τινάζει τα πόδια λίγο πριν ξεψυχήσει.
Όταν κάνεις συνέχεια περικοπές σε μισθούς, όταν γιγαντώνεις την ανεργία και μαζί με την ανεξέλεγκτη του ιδιωτικού τομέα υπόσχεσαι και τις «εφεδρειακές» απολύσεις του δημοσίου, όταν ελαχιστοποιείς την καταναλωτική δύναμη των πολιτών αφαιρώντας τεράστια ποσά από την αγορά, πιστεύεις ότι μπορείς να ισοφαρίσεις τις απώλειες με τα χαμηλότοκα δάνεια των επιχειρήσεων;
Ούτε οι γελοιότητες της δεξιάς και του Σαμαρά αποτελούν λύση (άσε που αλλάζουν κάθε εβδομάδα), ούτε οι περισπούδαστες αρλούμπες του ΚΚΕ περί άρνησης του χρέους μπορούν να ληφθούν ως σοβαρές. Ο ένας δεν θέλει καθόλου κράτος, ο άλλος θέλει μόνο τέτοιο. Τώρα πως γίνεται να συμφωνούν, μόνο αυτοί ξέρουν.
Το ότι υπάρχει όμως αναποτελεσματικότητα σε πολλά από τα μέχρι τώρα εφαρμοζόμενα μέτρα, φαίνεται από το γεγονός ότι συνέχεια επιβάλλονται νέα. Ρώτησε οποιονδήποτε να σου πει, όχι αν συμφωνεί με τα μέτρα (κανένας δεν θα πει ναι) αλλά εάν θεωρεί ότι έχει μπει μια τάξη, ότι σταμάτησε η φοροδιαφυγή, ότι επιτέλους πληρώνουν τα λαμόγια, ότι τα βάρη κατανέμονται εξίσου.

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Η άποψη πως για τη συμπεριφορά και τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού φταίει, αποκλειστικά, η εκάστοτε κυβέρνηση και κυρίως ο αρμόδιος υπουργός, είναι υπεραπλουστευμένη και έωλη. Οι νοοτροπίες, οι αγκυλώσεις και οι αντιλήψεις που ρίζωσαν διαχρονικά (με πολιτικές, βέβαια, ευθύνες) δεν ανατρέπονται εύκολα και δη με υπουργικές εντολές.
Δε νομίζω πως οι υπουργοί έδωσαν εντολή να μην εισπραχθούν τα ΕΤΑΚ από το 2009... Ούτε νομίζω πως υπάρχει κουμπί που σταματάει τη φοροδιαφυγή κι αποφεύγει η κυβέρνηση να το πατήσει !
Οι νέοι θεσμοί και τα νέα σχήματα θέλουν χρόνο να λειτουργήσουν και ν΄ αποδώσουν, κάποιοι θέλουν τις αποφάσεις που ανατρέπουν ολόκληρο το μεταπολιτευτικό οικοδόμημα, όχι μόνο να λαμβάνονται, αλλά και να υλοποιούνται μέσα σ΄ ένα χρόνο !
Ε, αυτό δεν μπορεί να γίνει με τίποτα !
Γι αυτό επιλέγονται τα εύκολα !...