Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009

ΓΑΖΑ : Η ΝΕΑ ΑΠΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ...

Τώρα που έκατσε η σκόνη του πολέμου, καταμετρήθηκαν οι νεκροί –πάνω από 1400- οι καταστροφές των κτηρίων –πάνω από 5.000- και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανοικοδόμηση της Γάζας από τις ‘φιλάνθρωπες’ χώρες του πολιτισμένου κόσμου, ας προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε για μια ακόμη φορά την….Αμερική: ποιος θα κερδίσει από την παγκόσμια βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους;
Μα αυτοί που ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς! Το ίδιο το κράτος του Ισραήλ και οι ….επιχειρήσεις του!…
Διότι, από ποιον και πως θα χτιστούν ξανά οι κατεστραμμένες πολυκατοικίες και τα κατεστραμμένα νοσοκομεία;
Ποιος θα ξαναφτιάξει το άχρηστο πλέον δίκτυο της ύδρευσης;…
Οι Ισραηλινές κατασκευαστικές εταιρείες, μαζί με κάποιες συν…εταίρες αιγυπτιακές, είναι έτοιμες να αναλάβουν το μεγάλο αυτό, δύσκολο και παράλληλα ….φιλάνθρωπο έργο.
Είναι έτοιμες να περάσουν τα κατάλληλα οικοδομικά υλικά μέσα από τις σήραγγες και κάτω από το χώμα της κατακτημένης παλαιστινιακής Γής, για να οικοδομήσουν ξανά ότι χάλασαν οι ομοεθνείς πολεμικές βιομηχανίες τους!
Θα δούμε σε επανάληψη, αλλά τώρα σε μια περιληπτική μικρού μήκους ταινία, του ίδιου έργου που παίχτηκε στο ΙΡΑΚ: εκεί βομβάρδισαν πρώτα οι πολεμικές βιομηχανίες των ΗΠΑ και έκαναν ένα κράτος οικόπεδο και μετά ήρθαν οι κατασκευαστικές εταιρίες των ΗΠΑ για να ξαναχτίσουν αυτά που γκρεμίστηκαν!
Στη Γάζα όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για τους σύγχρονους είλωτες του Ισραήλ, από ότι συμβαίνει με τους Ιρακινούς και τις ΗΠΑ.
Στην αποικία οι είλωτες δεν έχουν εργασιακά δικαιώματα. Εργάζονται υπερωρίες στις επιχειρήσεις των Ισραηλινών, χωρίς να τις πληρώνονται. Δεν μπορούν να καταγγείλουν κανέναν εργοδότη για εκμετάλλευση.
Στην αποικία, οι Ισραηλινές εταιρείες πληρώνουν χαμηλά έως εξευτελιστικά ενοίκια, επιδοτούνται από το Ισραηλινό κράτος και δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στην αποικία οι είλωτες είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν μόνο τα προϊόντα που τους προσφέρουν οι ευσπλαχνικοί Ισραηλινοί στις τιμές που θέλουν. Στην αποικία δεν λειτουργεί η ελεύθερη αγορά και οι Παλαιστίνιοι είναι αναγκασμένοι να παραδίδουν τα δικά τους προϊόντα –φρούτα και λουλούδια κυρίως-της δικής τους κατακτημένης γης, μόνο σε εταιρείες του Ισραήλ σε εξευτελιστικές τιμές για εξαγωγή.
Επίσης πολλά προϊόντα των Παλαιστινίων …αναμιγνύονται με εκείνα των Ισραηλινών και πωλούνται μετά στο εξωτερικό σε πολύ υψηλότερες τιμές από εκείνες που αγοράστηκαν! Στην αποικία οι κατακτητές έχτισαν 135 οικισμούς για αποκλειστική χρήση από τους εποίκους κατά παράβαση της τέταρτης συνθήκης της Γενεύης και των κανονισμών της Χάγης.
Το αρδευτικό δίκτυο και το αποχετευτικό που κατασκεύασαν οι Ισραηλινές εταιρείες, είναι μόνο για αποκλειστική χρήση των Ισραηλινών και όχι των Παλαιστινίων. Υπάρχει φυσικά και το μοναδικό αίσχος του τοίχους! Ένα σκληρό απαρτχάιντ που ισχύει εδώ και πολλά χρόνια και για το οποίο δεν μιλάει κανείς!
Και έρχεται η παγκόσμια κοινότητα των Υποκριτών και των Φαρισαίων σήμερα, να μαζέψει κάποια εκατομμύρια δολάρια και να τα δώσει στο …Ισραήλ, για να ξαναχτίσει αυτά που γκρέμισε πριν λίγες εβδομάδες!
Ας γυρίσουμε τώρα στο άλλο μας πλευρό κι ας ονειρευτούμε ότι ξεπεράσαμε την οικονομική κρίση, ας ονειρευτούμε ότι έχουμε γεμάτα πορτοφόλια και οι παραλίες της Χαλκιδικής είναι στη θέση τους και μας περιμένουν…
Αναστάσιος Καζαντζίδης
Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: