Δευτέρα 23 Μαρτίου 2009

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...

Στους βραχυπρόθεσμους στόχους της μελ-λοντικής του κυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ έχει συμπεριλάβει, μια δραστική και αποφα-σιστική παρέμβαση στο χώρο των Τραπε-ζών, προκειμένου ν΄ ανατρέψει, τόσο την υπάρχουσα κατάσταση, που έχει διαμορ-φωθεί, όσο και τις εξελίξεις, που υπήρξαν και που διαφαίνονται, ως απόρροια αυτής της κατάστασης.
Η ασύδοτη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία διαμορφώθηκε στα πλαίσια της άκρατης νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που εφαρμόστηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, η κύρια αιτία της κρίσης που επήλθε και ταλανίζει τη διεθνή Οικονομία.
Και στην Ελλάδα, υπάρχουν πολλά φαινόμενα διαστρεβλωτικής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Από τη μια, η πολιτική της πλήρους και άκρατης ιδιωτικοποίησής του, που εφαρμόστηκε, (όχι μόνο μετά το 2004), και από την άλλη ο παροπλισμός των θεσμικών οργάνων ελέγχου και παρέμβασης, επέτρεψαν στις Τράπεζες, επωφελούμενες της κατάστασης, να οργιάσουν, κερδοσκοπώντας ασύστολα και το χειρότερο, να δημιουργήσουν, σ΄ ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, συνθήκες ασφυκτικής υπερχρέωσης.

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, ως κυβέρνηση, θα ενισχύσει αποφασιστικά τη συμμετοχή και την παρουσία του Κράτους στο τραπεζικό σύστημα, με συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις :
Αποκατάσταση του ελέγχου στην Εθνική Τράπεζα, με την απόκτηση, σε πρώτη φάση, ενός πακέτου μετοχών της τάξης του 12-13%, έτσι ώστε, μαζί με το 21,5%, που ελέγχουν τα διάφορα Ταμεία, να φτάσει, σε πρώτη φάση, στο κρίσιμο ποσοστό του 33+ %.
Αντιστροφή της πορείας ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, (Post Bank), και απόκτηση του καθαρού ελέγχου του, με το Κράτος στο +51%, (σήμερα ελέγχει άμεσα το 34% και έμμεσα - δια των ΕΛΤΑ - άλλο ένα 10%)…
Ματαίωση κάθε διαδικασίας, ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και διατήρηση του πλήρους ελέγχου του Κράτους επ΄ αυτής.

Ο κρατικός πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα, θ΄ αποκτήσει, κατ΄ αρχήν, κεντρικό συντονισμό, σ΄ ό, τι αφορά τη λειτουργία και τις παρεμβάσεις του, ενώ δεν αποκλείεται στην πορεία, να υπάρξουν και αλλαγές στις δομές και τα σχήματα, π.χ. ενοποιήσεις, κύρια του ΤΤ με την ΑΤΕ.
Το κύριο ζητούμενο, πάντως, είναι ο περιορισμός της ασυδοσίας, της κερδοσκοπίας και της εκμετάλλευσης, όχι μόνο σε βάρος των πολιτών, αλλά και ολόκληρων τάξεων, π.χ. μικρομεσαίων…

5 σχόλια:

SPIROS FOYNTAS είπε...

ΜΑΚΑΡΙ ...ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ...ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΤΙΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ !!!

Ανώνυμος είπε...

Το αν θα τα κάνει αυτά και γενικά για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, είναι κυρίως θέμα των χιλιάδων μελών του και των παρεμβάσεών τους...

Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο πούχει να κάνει το ΠΑΣΟΚ είναι να κόψει ένα "κοστούμι" σε κάθε Τράπεζα, 20% επί των κερδών τους της τελευταίας 4ετίας. Ξέρετε πόσα θα μαζευτούν ?

Ανώνυμος είπε...

@boom
Το λιγότερο 2 δισεκατ. Ευρώ !...

Ανώνυμος είπε...

Προς τι λοιπόν άλλες έκτακτες εισφορές ;