Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

TEST ΚΟΥΡΑΣΗΣ...


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

INSTITUTE FOR DIPLOMACY
AND GLOBAL FFAIRS

Περίληψη Εκδήλωσης


ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Το Ινστιτούτο Διπλωματίας και Διεθνών Εξελίξεων του Αμερικανικού Κολεγίου της Ελλάδας (Deree College) διοργάνωσε στις 17 Mαρτίου 2009 κλειστή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κων/νο Μητσοτάκη και ορισμένο αριθμό συνομιλητών. Το θέμα της συνάντησης ήταν «Που Ημασταν... Που Πάμε» και μετείχαν πρόεδροι επιμελητηρίων, επιχειρηματικών οργανώσεων και υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων και δημοσιογράφοι.

Ο κ. Μητσοτάκης στην εισήγησή του τόνισε πως η κρίση βρίσκει τους έλληνες ανέτοιμους και με άγνοια των πραγματικών προβλημάτων. «Ζήσαμε δανειζόμενοι» σημείωσε «κι αρνηθήκαμε πεισματικά τις μεταρρυθμίσεις». Για να πορευθεί η χώρα με σιγουριά στην δύσκολη εποχή που διανύουμε είναι απαραίτητο να αποτυπωθεί σωστά η πραγματικότητα. Να γίνει ένα είδος απογραφής, «να μετρήσουμε τι συμβαίνει, και που ακριβώς βρισκόμαστε». Η απογραφή θα μπορούσε να γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε ο πρώην Πρωθυπουργός, με συμμετοχή εμπειρογνωμόνων των κομμάτων. Ακόμη, αν χρειασθεί, και με την βοήθεια κάποιων διεθνών οργανισμών. Είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό πως ζούμε πάνω από τις δυνάμεις μας και πως περνάμε καλύτερα από άλλους λαούς της Ευρώπης των οποίων οι χώρες είναι πλουσιότερες από την δική μας.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε επίσης την ανάγκη σεβασμού της δημοκρατικής νομιμότητας από όλους. Και πως η κυβέρνηση οφείλει να την εγγυηθεί και, εν ανάγκη, να την επιβάλει. Το πρόβλημα για την Δημοκρατία δεν προέρχεται από το ΚΚΕ αλλά από την θολή Αριστερά που ουσιαστικά την αρνείται και δεν διστάζει να υπονομεύσει τους θεσμούς.

«Η απόλυτη αλήθεια για την οικονομία», έκλεισε την εισήγησή του ο κ. Μητσοτάκης, «πρέπει να αποκαλυφθεί στον λαό. Πως, μεταξύ άλλων, χρωστάμε σήμερα (δημόσιο χρέος μαζί με τις εγγυήσεις, ιδιωτικό χρέος και κοινωνική ασφάλιση ) περί τα 800 δις. Ευρώ! Οφείλουμε όλοι να συνεννοηθούμε και να ακολουθήσουμε μιά μακροχρόνια πορεία ανάκαμψης. Από τα σωρευμένα ελλείμματα των τελευταίων 28 ετών μία η δύο γενιές θα αναγκασθούν να σηκώσουν το μεγάλο βάρος. Αλλά η χώρα πρέπει επιτέλους να αναπνεύσει...»

Ενας από τους συνομιλητές, προερχόμενος από τον τραπεζικό χώρο, τόνισε πως η χώρα στην πραγματικότητα δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το χρέος της. Δίχως τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ, που μας διευκολύνει να έχουμε την πλάτη της Κεντρικής Ευρωπαικής Τράπεζας (ΚΕΤ) σε κάθε προσπάθεια δανεισμού μας, θα ήταν αδύνατον η χώρα να βρεί χρήματα για τα ομόλογά της. Ανεξάρτητα από το ύψος του spread. Mας στηρίζει το γεγονός πως η ΚΕΤ αγοράζει τα δάνειά μας και διευκολύνει έτσι την απορρόφηση των ομολόγων που εκδίδουμε. Το πρόβλημα όμως συνεχώς μεγαλώνει και είναι άγνωστο το μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως είναι περισσότερο αισιόδοξος και πως η Ευρώπη δεν θα μας αφήσει τελικά να βουλιάξουμε. Δεν μπορούμε βέβαια να ζούμε συνεχώς με ελλείμματα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιο πρωτογενές πλεόνασμα και να αρχίσουμε έτσι να ξεπληρώνουμε τα χρωστούμενα.

Αλλος συνομιλητής αναφέρθηκε στην επιδίωξη της περίφημης συναίνεσης. Και τόνισε πως οι πάντες συναινούν σε ένα πράγμα. Στην δημιουργία καινούργιων ελλειμμάτων. Που βρίσκεται λοιπόν το κώλυμα για να ομονοήσουν;

Ενας εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου αναφέρθηκε στο πολιτικό κόστος, σημειώνοντας πως η κάθε κίνηση αποφυγής του συσσωρεύει τα βάρη που κάποια στιγμή εμφανίζονται όλα μαζί. «Η πολιτική της ήπιας προσαρμογής που ακολούθησε η κυβέρνηση» τόνισε «δεν εξαφάνισε τα προβλήματα. Απλά τα ανέβαλε για να πέσουν τώρα όλα μαζί πάνω στην οικονομία». Αλλος συνομιλητής αναφέρθηκε στην φοβία που διακατέχει τον πολιτικό κόσμο για τα Μέσα Ενημέρωσης. «Η τρομοκρατία του Δελτίου των 8 ματαιώνει η επιβάλει πολιτικές» τόνισε.

Ενα μεγάλο κομμάτι της σημερινής κρίσης στην Ελλάδα είναι ψυχολογικό, σημείωσε ένας ακόμη εκπρόσωπος του επιχειρηματικού κόσμου. Οφείλεται στην καθημερινή αναφορά από τα Μέσα της όποιας επικείμενης κρίσης, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μιά κατάσταση εικονικής πραγματικότητας. Πρόβλημα βέβαια, και σοβαρό, υπάρχει και στον τομέα της παιδείας, τόνισε ένας ακόμη συνομιλητής. «Βλέπουμε στα Πανεπιστήμια κάθε νέα φουρνιά φοιτητών να είναι ποιοτικά χειρότερη από την προηγούμενη», σημείωσε, «που θα οδηγήσει αυτή η κατηφόρα;»

Ο πρώην Πρωθυπουργός κλείνοντας τόνισε πως παραμένει αισιόδοξος αλλά όλοι οφείλουμε να σοβαρευτούμε και να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τα σημερινά σοβαρότατα προβλήματα.

Την συζήτηση συντόνισε ο Δ/ντής του Ινστιτούτου κ. Ανδρέας Ανδριανόπουλος.