Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ?

Πολλές είναι οι κινήσεις τον τελευταίο καιρό για την αξιοποίηση του διαδικτύου για μια πιο διαφανή διακυβέρνηση που όχι μόνο λογοδοτεί αλλά βάζει στην συζήτηση τον ίδιο τον πολίτη. Τα παρακάτω είναι, μόνο, μια μικρή καταγραφή. Αν έχω ξεχάσει κάτι μπορείτε να συμπληρώσετε ελεύθερα...

Έλεγχος
Το PolitiFacts είχε ξεκινήσει ως το μέρος όπου οι πολίτες μπορούσαν να κρίνουν πόση αλήθεια ή ψέμα εμπεριέχουν οι δηλώσεις των πολιτικών. Το πραγματικά ενδιαφέρον που δημιούργησε, όμως, είναι ένα ασυνήθιστο τρόπο ελέγχου της προεδρίας Obama, το Obamameter. Έχουν καταγράψει τις 500+ προεκλογικές υποσχέσεις του Barack Obama και τις παρακολουθούν ενημερώνοντας καθημερινά πόσες από αυτές έχουν υλοποιηθεί, πόσες είναι σε φάση σχεδιασμού και πόσες έχει, ο Πρόεδρος των Η.Π.Α, αθετήσει. Ο έλεγχος του προεκλογικού προγράμματος βρίσκεται, δηλαδή, για τον Αμερικάνο πολίτη μόλις ένα κλικ μακριά.
Διαφάνεια και συμμετοχή.
Το StimulusWatch δίνει τη δυνατότητα στην Αμερικάνικη κυβέρνηση να ξέρει τι λένε οι πολίτες για κάθε δολάριο που ξοδεύει (σε τοπικό επίπεδο) στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης της οικονομίας. Όπως διάβασα στον Νίκο Δρανδάκη ο δημιουργός του κλήθηκε πρόσφατα, από μια κυβερνητική επιτροπή του Λευκού Οίκου, να καταθέσει τις απόψεις του για το πως θα αποφύγει η κυβέρνηση τη σπατάλη χρημάτων. Αυτός πριν πάει, ζήτησε από τον κόσμο να τον βοηθήσει να διαμορφώσει ένα πλήρες και ολοκληρωμένο κείμενο, δημιουργώντας ένα wiki στο οποίο έγινε η σχετική συζήτηση.
Λογοδοσία.
Ο Λευκός Οίκος, πρόσφατα άνοιξε σελίδα με την ονομασία Open For Questions. Στην σελίδα αυτή μπορεί να μπει ο οποιοσδήποτε να καταθέσει την ερώτηση του και αυτή να βαθμολογηθεί από τους υπόλοιπους επισκέπτες του ιστότοπου. Στις πιο δημοφιλής ερωτήσεις θα απαντά προσωπικά ο Barack Obama. Ο συνεργάτης του Προέδρου, Mitch Stewart, ενημέρωσε εχθές ότι ο Λευκός Οίκος δέχεται ερωτήσεις για την οικονομία και ήδη 72.800 ερωτήσεις έχουν δεχθεί, περίπου, 2.000.000 ψήφους.
Στην Ελλάδα.
Τα παραδείγματα στην χώρα μας είναι ακόμα λίγα και δεν έχουν φθάσει, ακόμα, σε κυβερνητικό επίπεδο. Ο Συνασπισμός στο πρόσφατο συνέδριο του προσπάθησε να καταθέσει σε ανοιχτή διαβούλευση το προγράμματα του αν και καθυστερημένα. Το ίδιο είχε συμβεί και στο περσινό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ όπου η συζήτηση έγινε περισσότερο σε μη επίσημο κομματικό forum, παρά στο dialogos.pasok.Το wikipolitics είναι, αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο εργαλείο συζήτησης προτάσεων, προγραμμάτων και σχεδίων νόμου (αυτή την περίοδο μπορεί κανείς να συμμετέχει σε συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη και την παιδεία). Σε επίπεδο πολιτικών ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν κατά καιρούς δώσει διαδικτυακές συνεντεύξεις ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη απαντά με βίντεο, αρκετά συχνά, σε ερωτήσεις επισκεπτών της προσωπικής της σελίδας.Το σπουδαιότερο, όμως, βήμα για μια πιο οργανωμένη στροφή στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση έγινε, κατά την γνώμη μου, πριν από λίγες μέρες. Με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου συγκροτήθηκε επιτροπή έργο της οποίας είναι η παραγωγή στρατηγικών, πολιτικών και δράσεων για το e-government. Από ανθρώπους που γνωρίζουν έμαθα ότι τα μέλη της επιτροπής αυτής αποτελούν, ίσως, τις κορυφαίες επιλογές που μπορεί να κάνει κανείς για αυτό τον τομέα.
Επιμύθιο.
Δειλά - δειλά φαίνεται ότι και στην Ελλάδα κάτι αλλάζει απαραίτητο στοιχείο, όμως, παραμένει η συμμετοχή των πολιτών. Όσα εργαλεία και όσες ευκαιρίες και αν δοθούν αν εμείς οι ίδιοι δεν αποδείξουμε ότι δεν έχουμε υποστεί μη αναστρέψιμη λοβοτομή μετά από τόσα χρόνια παθητικής θέασης των εξελίξεων στην ουσία τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Γιατί καλά τα μεταξύ μας λόγια για κοινωνία των πολιτών και ανοιχτές πολιτικές αλλά ήρθε η στιγμή να αποδείξουμε πόσο ενεργοί και το κυριότερο πόσο ανοιχτοί είμαστε στο να συμμετέχουμε αλλά και να μοιραζόμαστε χωρίς απαραίτητα να περιμένουμε ίδιον όφελος...

Πάντα υποκειμενικά, Παναγιώτης Παπαχατζής

Δεν υπάρχουν σχόλια: