Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ...

Μια σημαντική πρωτο-βουλία της Ελλάδας, με έντονα στρατηγικά στοιχεία, ανακοίνωσε στις Βρυξέλλες, σήμερα, ο Γιώργος Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, παρουσίασε και ανέλυσε το στόχο για την ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, στην Ε.Ε., μέχρι το 2014, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η επέκταση της ΄Ενωσης σ΄ όλη την περιοχή.
Πρόκειται για καλά μελετημένη πρωτοβουλία, η οποία εμπεριέχει πολλές, ενδιάμεσες προσπάθειες, για το ξεπέρασμα των υπαρχόντων διακρατικών διαφορών, σε διμερές ή σε πολυμερές επίπεδο. Αν αναλογιστεί, κανείς, πως ειδικά ο χώρος αυτός, ο των δυτικών Βαλκανίων, είναι ιστορικά, μεγάλος …παραγωγός πολεμικών και άλλου είδους συγκρούσεων, τότε η ελληνική πολιτική πρόταση, αποκτά μεγάλη σημασία και βαρύτητα.
>>>>Διαβάστε περισσότερα...

Η αναφορά και μόνο των προβλημάτων, που ενυπάρχουν, προκαλεί δέος : ενδο-Γιουγκοσλαυικά, Κόσσοβο, Αλβανικό, Σκοπιανό, (με τριπλή διακλάδωση με Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία).
Ο Γ. Παπανδρέου ήταν σαφής, πρώτον στην επισήμανση, πως η υλοποίηση αυτού του στόχου, για την Π.Γ.Δ.Μ, περνάει μέσα από την επίλυση της διαφοράς της με την χώρα μας, στο ζήτημα της ονομασίας και δεύτερον, στην εξαίρεση της υπόθεσης ένταξης της Τουρκίας, (μένει χωριστά), καθ΄ όσον τα προβλήματα με την εξ ανατολών γείτονα, είναι περισσότερα, πιο πολύπλοκα και απαιτητικά μεγαλύτερων προσπαθειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: