Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ !...

Ήταν ανάμεσα στις δέκα λέξεις που αναζητήθηκε στο αμερικανικό λεξικό Μerriam-Webster κατά τη διάρκεια του 2010, ενώ ήταν και αυτή που σήμαινε την αλλαγή του μέχρι τώρα τρόπου ζωής των περισσότερων κατοίκων του αναπτυγμένου κόσμου. Η λιτότητα. Το 2010 στιγματίστηκε από την ένταση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, οδηγώντας τους “ηγέτες” να καταλύσουν την παράδοση του “κοινωνικού κράτους” και να λάβουν σκληρά μέτρα λιτότητας ώστε να αντιμετωπίσουν τη λαίλαπα των κερδοσκόπων.
Ενώ δείγματα λιτότητας είχαν φανεί από το 2009, το 2010 είναι αυτό που κορύφωσε τις αντιλαϊκές πολιτικές, με τις περισσότερες κυβερνήσεις να παίρνουν μέτρα που πλήττουν εισοδηματικά τους πολίτες. Η Ευρώπη αποφάσισε να τιμωρήσει τα μέλη της που ήταν “δημοσιονομικά απείθαρχα” ενώ δεν έλειψε και το “μαχαίρι” σε δικαιώματα και υπηρεσίες που απείλησαν ακόμη και τη συνοχή των κοινωνικών δομών.
Ας δούμε σε κάθε χώρα τα μέτρα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια του 2010:
Ιρλανδία
Η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα που ζήτηση τη βοήθεια της Ευρώπης ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση που προκάλεσαν οι τράπεζες της, ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2014 οι προϋπολογισμοί της θα είναι κατά 14 δισ. ευρώ μικρότεροι. Μόνο το 2011 οι περικοπές θα φτάσουν τα 6 δισ. ευρώ, μετατρέποντας τον προϋπολογισμό τον πιο σκληρό στην ιστορία της Ιρλανδίας.
Ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος στο 2,9% μέχρι το 2015, από 32% φέτος, επέβαλε σκληρή λιτότητα στους Ιρλανδούς που έχουν ήδη βρεθεί στα όρια τους, καθώς η λιτότητα γι' αυτούς έχει ξεκινήσει από το 2008 όταν και είχαν βρεθεί και πάλι ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Στην περίπτωση της Ιρλανδίας, όλα έγιναν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, παρατηρούν οι αναλυτές, συγκρίνοντας τα γεγονότα με την Ελλάδα. Όλα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο, όταν τα σοβαρά προβλήματα των τραπεζών της χώρας ανάγκασε την κυβέρνηση και πάλι να αναλάβει το κόστος διάσωσης τους, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 45 δισ. ευρώ.
Οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων περικόπηκαν φέτος κατά 5% ενώ 24.750 έχασαν τη δουλειά τους, μειώθηκαν κατά 2,8 δισ. ευρώ οι δαπάνες δημόσιας υγείας και αυξήθηκαν κατά 1,9 δισ. ευρώ οι φόροι εισοδήματος. Η ελάχιστη ωριαία αποζημίωση μειώθηκε στα 7,65 ευρώ, ενώ και ο ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθεί από το 21% στο 22% το 2013 και στο 24% το 2014.
Μεγάλη Βρετανία
Η συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε φέτος το μεγαλύτερο πρόγραμμα περικοπών από την εποχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οι περικοπές αναμένεται να φτάσουν τα 83 δισ. στερλίνες (95 δισ. ευρώ) σε βάθος τετραετίας.
Ο υπουργός οικονομικών της χώρας, ο George Osborne, έχει ήδη ανακοινώσει περικοπές 490 χιλ. θέσεων στο δημόσιο τομέα τα επόμενα τέσσερα χρόνια, διαφορετικά η κυβέρνηση θα “μείνει χωρίς λεφτά”, ενώ ανάλογη θα είναι και η εικόνα στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 8%, ενώ το όριο ηλικίας στη συνταξιοδότηση θα ανέλθει στα 66 χρόνια σταδιακά μέχρι το 2020.
Γαλλία
Στα 45 δισ. ευρώ θα φτάσουν οι περικοπές στον προϋπολογισμό της Γαλλίας τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς και η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης κατατάσσεται στους “δημοσιονομικά απείθαρχους” της Μέρκελ και του Σόιμπλε.
Η κυβέρνηση της χώρας έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ώστε να αποφύγει την άρση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας, τα οποία είναι απαραίτητα λόγω της επιμονής της αναιμικής ανάπτυξης.
Το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 έτη, καθώς τα ταμεία της χώρας βρίσκονται “στο όριο”, ενώ αυξήθηκε και κατά μία ποσοστιαία μονάδα και ο φόρος υψηλών εισοδημάτων.
Ελλάδα
Το δάνειο των 110 δισ. ευρώ που πήρε η χώρα μας την Άνοιξη, εισήγαγε στη ζωή μας το Μνημόνιο, το οποίο επιβάλλει περικοπές που φτάνουν τα 30 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Τα μέτρα πολλά, με τα σημαντικότερα να εστιάζονται στη μείωση των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση του ΦΠ στο 23%, και τις τεράστιες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.Ολλανδία
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδία, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανακοίνωσε τον Οκτώβριο περικοπές που φτάνουν έως και τα 18 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Ωστόσο, το κοινοβούλιο της χώρας δεν έχει ακόμη εγκρίνει το πρόγραμμα περικοπών, με τους Ολλανδούς να αναμένουν και τη δική τους σειρά.
Ισπανία
Η κυβέρνηση Θαπατέρο προσπαθεί εδώ και μήνες να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα προϋπολογισμού στο 6% το 2011 από 11,1% το 2009.
Στο πρόγραμμα λιτότητας περιλαμβάνονται περικοπές στο 8% του προϋπολογισμού, με τους Ισπανούς δημόσιους υπαλλήλους να χάσουν το 5% των απολαβών τους, την ίδια ώρα που ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε κατά 1%. Επιπλέον, οι μακροχρόνια άνεργοι έχασαν το μηνιαίο επίδομα των 426 ευρώ, ενώ παρελθόν αποτελεί και το επίδομα τεκνοποίησης για τις νέες μητέρες ύψους 2.500 ευρώ
Ρουμανία
Χρειάστηκε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να αντιμετωπίσει την κατά 7% ύφεση του 2009 και να καταφέρει να καταβάλει τους μισθούς και τις συντάξεις. Η παρουσία του Ταμείου στη χώρα οδήγησε σε μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%, ενώ κατά 15% ήταν η μείωση στις συντάξεις.
Όπως και η Ελλάδα, έτσι και η Ρουμανία βρίσκεται σε ένα αυστηρό πρόγραμμα περικοπών και μεταρρυθμίσεων ώστε να εκταμιεύει κανονικά τις δόσεις του ΔΝΤ.
Ιταλία
Στα 24 δισ. ευρώ φτάνουν οι περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνιτην επόμενη 2ετία, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,6% του ΑΕΠ της χώρας. Ανάμεσα στα μέτρα βρίσκονται μειώσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, και πάγωμα των προσλήψεων στον τομέα. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ κόβονται και οι χρηματοδοτήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση κατά 13 δισ. ευρώ.
Η φορολογία υψηλών εισοδημάτων διαμορφώνεται στο 10%, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών και των βουλευτών.
Γερμανία
Η εμπνευστής του οικονομικού μοντέλου της λιτότητας με τη σημερινή του μορφή, η Γερμανία έχει στόχο να μειώσει το έλλειμμα της στο 3% μέχρι το 2014, από το 3,1% το 2009 και 5% το 2010. Οι περικοπές που θα οδηγήσουν στο στόχο φτάνουν τα 80 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων μείωση των αμυντικών δαπανών και περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα. Μάλιστα, η αναμόρφωση του ιστορικού Stadtschloss palace στην καρδιά του Βερολίνουν αναβλήθηκε εξαιτίας της λιτότητας !
Πορτογαλία
Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθώντας την πορεία της Ιρλανδίας και της Ελλάδα.
Η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Jose Socrates έχει ανακοινώσει σταδιακά σειρά μέτρων ώστε να φτάσει το έλλειμμα στο 4,6% του ΑΕΠ το 2011, από 7,3% φέτος. Οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα θα δούν μείωση του μισθού τους κατά 5%, ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%, ενώ οι φορολογούμενοι με εισόδημα πάνω από 150.000 ευρώ θα αντιμετωπίσουν το συντελεστή του 45% μέχρι το 2013. Οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 40%.
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα από το REPORTER.GR

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε Λογοπλόκε, δεν το στέλνεις και στον Σαχλαμάρα το κείμενο σου, γιατί μας έχει ζαλίσει τα ούμπαλα με το μέο μείγμα φρικασέ, να δει ότι, ό,τι γίνεται εδώ, γίνεται και στη Ευρώπη εντός ή εκτός Τρόϊκας.