Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

ΝΑ, ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ !...

Με συνοπτικές και παράνομες διαδικασίες, μεταξύ των άλλων απ' ευθείας ανάθεση, χωρίς οικοδομική άδεια και έναντι υπερβολικού και αδικαιολόγητου χρηματικού αντίτιμου, πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2009 το έργο μεταστέγασης της Δ' Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας στον περιβάλλοντα χώρο του ΓΓΝΘ «Η Σωτηρία».

Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα σπάταλης δημοσίου χρήματος και για άλλη μια απόδειξη των στημένων διαδικασιών που χαρακτήρισαν την προηγούμενη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ κατά τη διετία 2008-2009.

Ο φάκελος, που αφορά την υπόθεση και περιλαμβάνεται στην έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίοι πραγματοποίησαν πολύμηνο έλεγχο στα οικονομικά του ΟΚΑΝΑ, βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έκθεση των επιθεωρητών, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «Ε», τα έργα για τη μεταστέγαση της Δ' Μονάδας Υποκατάστασης από κτίριο της οδού Σοφοκλέους στον περιβάλλοντα χώρο του ΓΓΝΘ «Η Σωτηρία» ανέθεσε το καλοκαίρι του 2009 η τότε διοίκηση του ΟΚΑΝΑ στη ΔΕΠΑΝΩΜ Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων). Η απόφαση για τη μεταστέγαση της μονάδας ελήφθη σε πολιτικό επίπεδο σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπό τον τότε γ.γ. Υγείας.

Ωστόσο το έργο αρχικού προϋπολογισμού 500.000 ευρώ εκτέλεσε τελικά και με απ' ευθείας ανάθεση η εταιρεία Element Τεχνική Κατασκευαστική ΑΤΕ και παρά το γεγονός ότι η μεταστέγαση της μονάδας υλοποιήθηκε με προκατασκευασμένους οικισμούς που παραχώρησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο προϋπολογισμός του έργου ανέβηκε στο 1.201.000 ευρώ.

Πληθώρα σοβαρών ατασθαλιών χαρακτηρίζουν την υπόθεση. Για την παραχώρηση του οικοπέδου δεν υπάρχει σχετικός τίτλος ούτε σχετική απόφαση του Δ.Σ. του ΓΝΝΘ «Η Σωτηρία». Το έργο πραγματοποιήθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της θέσης (βρίσκεται πάνω από ρέμα). Επίσης η μελέτη εφαρμογής δεν συνοδεύτηκε από τα απαιτούμενα λεπτομερειακά σχέδια, στατική μελέτη κ.λπ., ενώ για το έργο δεν εκδόθηκε ποτέ η απαιτούμενη οικοδομική άδεια.

Το αποτέλεσμα είναι να μην καταστεί δυνατή η σύνδεση με νερό και ηλεκτρικό και η μονάδα να λειτουργεί σήμερα με ποτιστικό νερό και «δανεικό» ηλεκτρικό.
Σοβαρά ερωτήματα δημιούργησε στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και το γεγονός ότι, ενώ είχε ήδη ολοκληρωθεί το έργο και η Δ' μονάδα Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ λειτουργούσε από τις 3/9/2009 στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου «Η Σωτηρία», η ΔΕΠΑΝΟΜ στις 10/9/2009 και παραμονές εκλογών είχε αποστείλει έγγραφο προς το υπουργείο Υγείας, ενημερώνοντας ότι η υπηρεσία προέβη στη σύνταξη μελέτης δημοπράτησης για την κατασκευή κτιρίου για τη μεταστέγαση της Δ' Μονάδας Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.

Τις σοβαρές συνέπειες των παράνομων διαδικασιών, που χαρακτήρισαν την υλοποίηση του όλου έργου, πληρώνουν τώρα οι 400 χρήστες που παρακολουθούνται στη Μονάδα Υποκατάστασης. Εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρξε σύμβαση έργου με την ανάδοχη εταιρεία που κατασκεύασε τη μονάδα, η ίδια αρνείται τώρα να προβεί στην αποκατάσταση των κακοτεχνιών στη βάση των προκατασκευασμένων οικισμών, με αποτέλεσμα φίδια και ποντίκια να κάνουν... πάρτι ανάμεσα στους ασθενείς. *

Ξόδευαν περισσότερα για τηλέφωνα, παρά για μεθαδόνη !

Η περίπτωση της μεταστέγασης της Δ. Μονάδας δεν ήταν βέβαια το μόνο δείγμα απληστίας στον ΟΚΑΝΑ . Και μεγάλο «φαγοπότι» ημετέρων κατά τη διετία 2008-2009 φέρνει στο φως η έκθεση ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που πραγματοποίησαν πολύμηνους έλεγχους στα οικονομικά του οργανισμού.
Την ώρα που χιλιάδες νέοι αργοπέθαιναν στις λίστες της ντροπής του οργανισμού, στον ΟΚΑΝΑ ξοδεύονταν περισσότερα χρήματα για ταξίδια παρά για... μεθαδόνη. Το 2008 οι δαπάνες για μεθαδόνη έφταναν το ποσό των 283.359 ευρώ και το 2009 τα 218.628 ευρώ, ενώ αντίστοιχα την ίδια χρονική περίοδο οι δαπάνες για ταξίδια ανέρχονταν στα 357.700 και 387.849 ευρώ. Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι δαπάνες για τηλεπικοινωνίες στον οργανισμό κατά το διάστημα 2008-2009 άγγιζαν τις 420.000 το χρόνο. Οσον αφορά τις προμήθειες υγειονομικού υλικού, γίνονταν αποκλειστικά από μια εταιρεία με εντολή του τότε προέδρου. Ούτε λόγος βέβαια εκείνα τα χρόνια για διαγωνισμούς στον ΟΚΑΝΑ, αφού γενικότερα οι προμήθειες υλικών γίνονταν πάντα είτε με απ' ευθείας ανάθεση είτε το έργο «έσπαγε» σε πολλά κομμάτια, ώστε να παρακάμπτονται οι διαδικασίες που όριζε ο νόμος...

Σε εξωτερικούς συνεργάτες ανέθετε η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ εργασίες τις οποίες μπορούσαν κάλλιστα να διεκπεραιώσουν στελεχωμένα τμήματα του οργανισμού. Μικροί Κροίσοι επιπλέον υπήρξαν οι υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ εκείνη τη χρονική περίοδο, αφού η αύξηση των αποδοχών τους κυμάνθηκε από 60% μέχρι 182% και ιατρός του οργανισμού βρέθηκε με 30.189 ευρώ το χρόνο υπερωρίες.

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ Από την Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

Γκιωνης είπε...

Μα τί να τα κάνουμε αυτά ;
. Θα πάει κανένας επί τέλους ΜΕΣΑ ; Στα σίδερα ;
Όλα τα άλλα, απλά προτρέπουν και άλλους να κάνουν τα αντίστοιχα, όσο δεν τιμωρείται κανείς