Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ !...


Οι διαδικασίες και οι διεργασίες των τελευταίων ημερών σε επίπεδο κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, (υπουργικό συμβούλιο, κοινοβουλευτιή ομάδα), εκείνο το ουσιαστικό που ανέδειξαν δεν είναι οι βλακείες που αναλυτές, δημοσιογραφίσκοι, φυλλάδες και κανάλια προβάλλουν σε στυλ κουτσομπολίστικων μεταδόσεων, αλλά το γεγονός – αιτία της άσχημης πορείας των πραγμάτων, των αμφιλεγόμενων και ασυνάρτητων μέτρων, των αποτυχιών και των αδιεξόδων : η άκρατη συγκεντροποίηση των συζητήσεων, των σχεδιασμών και των αποφάσεων !

Μετά την, ούτως ή άλλως, εγκατάλειψη των επεξεργασμένων, από τις ομάδες, τις επιτροπές και τα όργανα του κόμματος, προγραμματικών θέσεων, είναι η πρώτη φορά που γίνεται συζήτηση η οποία εμπεριέχει την αναζήτηση προτάσεων, έστω και εναλλακτικών, στα έτοιμα θέσφατα των κονκλάβιων του υπουργείου οικονομικών.

Αυτό το μεγάλο βήμα προόδου έφεραν οι αντιδράσεις, οι διαμαρτυρίες, η αγανάκτηση και οι κινητοποιήσεις, τόσο στην κοινωνία, όσο και μέσα στο κόμμα !

Ας ελπίσουμε πως μέσα από τις διαδικασίες αυτές θα ενταφιαστεί η εύκολη και ισοπεδωτική πεπατημένη, που στο ερώτημα «που θα βρεθούν λεφτά ;», απαντούσε επίμονα και μονότονα «μειώνοντας μισθούς και συντάξεις κι αυξάνοντας τους φόρους !...).

Ποιος να βάλει την κοινωνική διάσταση των όποιων μέτρων οι τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ, οι απολίτικοι και χωρίς ιδεολογία γιάπηδες, τρόφιμοι του L.S.O. που πέρα από τον καθρέπτη τους και την οθόνη του υπολογιστή τους, δεν έχουν άλλες προσλαμβάνουσες ;
Ποιος θα υποκαταστήσει τον παραδοσιακό, αλλά δοκιμασμένο και αναντικατάστατο, ρόλο, του βουλευτή – εκπροσώπου του λαού ;

Το μεγάλο λάθος (σχεδόν εγκληματικό…), του δίδυμου Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου, στο 18μηνο που πέρασε, ήταν ακριβώς αυτό : η πλήρης συγκεντροποίηση των αποφάσεων και ο ταυτόχρονος παραμερισμός των θεσμοθετημένων επιτροπών και οργάνων του κόμματος, αλλά και της κυβέρνησης.

Πρόκειται για την κύρια αιτία του θλιβερού, όσο και τραγικού φαινομένου, η τρόικα και οι εκπρόσωποί της (τεχνοκράτες και πολιτικοί) να έχουν το «πάνω χέρι» στις όποιες διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, καθώς και στη λήψη – επιβολή, των όποιων αποφάσεων, εξοντωτικών και ανυπόφορων γα τον ελληνικό λαό !

Από πού ν΄ αντλήσουν δύναμη και διαπραγματευτικά ατού, οι συνήθεις εκπρόσωποι της κυβέρνησης, (πρωθυπουργός και ΥΠΟΙΚ), από τα επιχειρήματα των συμβούλων τους και όλων αυτών των γραφειοκρατών, που μόνο ασκήσεις στο χαρτί και στον υπολογιστή ξέρουν και λύνουν ;

΄Εστω και αργά, ας αλλάξει η πεπατημένη, που τόσα λάθη και δεινά επέφερε και ας ελπίσουμε, πως υπάρχουν περιθώρια διορθωτικών κινήσεων και παρεμβάσεων !...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εάν το ΠΑΣΟΚ νομίζει με τους Μαυρογιαλούρους που έχει μαζεμένους στις τάξεις του ότι εφαρμόζοντας τις μπούρδες του "Ζάππειου ΙΙ" του Σαμαρά, θα πετύχει αποτελέσματα και "συναίνεση" είναι γελασμένο.
Εάν δεν μπορεί να τα βάλει με την πραγματική αιτία του προβλήματος που ζει η χώρα, δηλαδή το δημόσιο και τις δαπάνες του, και προσπαθεί με οριζόντιες περικοπές θατσερικού τύπου στα εισοδήματα όλων των μισθωτών και των συνταξιούχων, καλύτερα να φύγει μια ώρα αρχύτερα.
Εάν νομίζει ότι δεν θα απολύσει κανέναν από το δημόσιο ή δεν θα μειώσει δραματικά τους μισθούς τους, ή αν νομίζει ότι θα χαρίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είναι οι κατ΄εξοχήν φοροφυγάδες, εφαρμόζοντας τις ηλιθιότητες του προγράμματος του Σαμαρά που μας οδήγησαν μέχρι εδώ, δεν χρειάζεται να ξαναψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ. Οτιδήποτε άλλο κι αν ψηφίσουμε θα είναι καλύτερο. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί δεν κόβει εντελώς το αφορολόγητο όσων αμοίβονται από το δημόσιο και στους ελεύθερους επαγγελματίες, και να αφήσει όλους τους άλλους ήσυχους. Γιατί δεν διπλασιάζει τα τεκμήρια; Νάτα τα λεφτά.
Το μόνο που ακούμε είναι οι μ....ες των Πετσάλνικων, Βενιζέλων, κλπ. για επιβολή έκτακτης εισφοράς στους μισθούς και συντάξεις (άνω των 6.000!), αμνηστεία στους φοροφυγάδες με τα ακίνητα και επιβολή φόρου ακίνητης περιουσίας ακόμη και για τις παράγκες.