Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΡΑ !...


Τα τελευταία βράδια η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει στους 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά εμείς δεν ανάβουμε καλοριφέρ. «Αγάπη μου, φόρα μια ζακέτα. Τι θα κάνεις όταν πιάσουν τα πραγματικά κρύα ;». Σωστό... Ποιο είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο των ημερών ; «Παρήγγειλα πετρέλαιο»...
 
Τη διαφήμιση την ακούσατε ; «Μ' αρέσουν τα κρύα αστεία. Μου αρέσει να μου τα λένε στην ψύχρα. Μου αρέσει το κρύο νερό. Το κρύο μπάνιο σφίγγει το δέρμα», απαγγέλλει ο έρμος που προσπαθεί να συνηθίσει τις χαμηλές θερμοκρασίες - κάτι που εντός ολίγου θα αφορά πάρα πολλούς σε όλη την Ελλάδα.
 
Και όλα αυτά γιατί ; Για να χτυπηθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα. Και πώς χτυπιέται ; Απλό, με την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Πες το κι έγινε... Καλό Πάσχα !
 
Και τι απέγινε ; Οι φόροι εξισώθηκαν, αλλά το πετρέλαιο κίνησης πωλείται ακριβότερα από το θέρμανσης επειδή, λέει, έχει και βιοντίζελ. Ωραία, αλλά η διαφορά τιμής δεν συνιστά κίνητρο για λαθρεμπόριο ; Προφανώς - αλλά όχι στην Ελλάδα, όπου οι λαθρέμποροι έχουν μπέσα και μόλις άκουσαν ότι έγινε η εξίσωση των φόρων αποφάσισαν να αλλάξουν επάγγελμα ! Σιγά που το αποφάσισαν : διότι πέρα από όλα αυτά, υπάρχουν και το - αφορολόγητο - ναυτιλιακό πετρέλαιο και οι εικονικές εξαγωγές, για να τα εκμεταλλευθούν και να βγάλουν ακόμα περισσότερα από πριν !
 
Βέβαια, οι φύλακες έχουν γνώση. Οι αρμόδιοι θα βάλουν GPS στα βυτία και θα παρακολουθούν την κίνηση κάθε λίτρου καυσίμου. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε πέρυσι τη Μεγάλη Εβδομάδα - και μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι η εφαρμογή του θα γίνει... καλό Πάσχα !
 
Και τι θα συμβεί σε λίγους μήνες ; Τίποτα σπουδαίο. Απλώς, χιλιάδες άνθρωποι θα ξεπαγιάζουν, τα κρατικά έσοδα θα μειωθούν αισθητά - οπότε μπορεί να χρειαστεί να περικοπούν λίγο ακόμα οι μισθοί και οι συντάξεις για να πιάσουμε τους στόχους - και το λαθρεμπόριο θα οργιάζει. Τρία στα τρία !
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: