Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

ΤΙ ΖΗΤΑΕΙ Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ 700€, ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου, προσωπικά, κατάφεραν μια συντριπτική ήττα στη ΝΔ και τον κ. Κ. Καραμανλή. Ο ελληνικός λαός τιμώρησε με ιστορικά χαμηλά ποσοστά τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Ταυτόχρονα, για πολλοστή φορά τα τελευταία 35 χρόνια, οι Έλληνες πολίτες προικοδότησαν μια νέα κυβέρνηση με ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο, μια καθαρή και ισχυρή εντολή για ριζικές αλλαγές στο οικονομικό και θεσμικό τοπίο.
Είναι αυτονόητο ότι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να απορρίψει κάθε δεύτερη σκέψη για θεωρίες καμένης γης και να προχωρήσει άμεσα και αποφασιστικά α) στην εύρεση κεφαλαίων για τόνωση της ανάπτυξης με ταυτόχρονη εξισορρόπηση του δημοσιονομικού, β) στην αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης με όχημα την πράσινη οικονομία και έμφαση στην αξιοποίηση των εργατών γνώσης, γ) θεσμική αναδιάρθρωση για μεγαλύτερη διαφάνεια και περισσότερη αποκέντρωση, δ) εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του κράτους, ε) ενίσχυση της εσωτερικής ασφάλειας.
Παράλληλα, πρέπει να σκύψει με ειλικρίνεια και διάθεση επίτευξης χειροπιαστών αποτελεσμάτων στο μείζον ζήτημα της γενιάς των 700 ευρώ. Των νέων με τα κομμένα φτερά που βλέπουν τα παλιά δεδομένα της εργασιακής ανασφάλειας να επιστρέφουν -χαμηλές αμοιβές, υπερεργασία, πολυαπασχόληση, μαύρη εργασία-, τους μηχανισμούς κοινωνικής και οικονομικής ανόδου να έχουν φρακάρει, και τη διαγενεακή ανισότητα να αυξάνεται μέσα από τη δημόσια υπερχρέωση και τη διεύρυνση του οικολογικού ελλείμματος.
Σαν G700 θα θέλαμε να δούμε να συμβαίνουν τα εξής πράγματα από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στο επίπεδο των θεσμών :
1. Να ανοίξει τη διαδικασία διαβούλευσης εντάσσοντας σ' αυτή την Κοινωνία των Πολιτών: οργανώσεις, άτυπες ομάδες και κινήσεις πολιτών από τη γειτονιά και τον πολιτισμό μέχρι την εργασία, grassroot ή netroot διαδικτυακές ομάδες. Δεν μπορεί τα νομοσχέδια, τα σχέδια νόμου και οι προτάσεις νόμου που συζητιούνται στη Βουλή, να τα κουβεντιάζουν μόνο τα κόμματα, τα συνδικάτα και οι εκπρόσωποι της αγοράς, με την πλειοψηφία της κοινωνίας να μένει απέξω. Αμέτοχη, χωρίς φωνή πετώντας πέτρες από τα blogs ή το πεζοδρόμιο. Δεν μπορεί να μην επιτρέπεται στις οργανώσεις πολιτών να συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση πάνω σε θέματα και κυβερνητικές πρωτοβουλίες που τους αφορούν. Στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή της θεσμικής κατοχύρωσης της συμμετοχής της ΚτΠ στη διαβούλευση, μπορεί να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Εκπροσώπων Συμφερόντων στα πρότυπα του Ευρωπαϊκού Μητρώου Εκπροσώπων Συμφερόντων με δυνατότητα των εγγεγραμμένων ομάδων ή φορέων να καταγράφουν την άποψή τους και υποχρέωση του κράτους να τη δημοσιεύει στο διαδίκτυο σε ειδική ιστοσελίδα μαζί με τις επίσημες απόψεις όλων των φορέων, αλλά και προαιρετική πρόσκληση των ομάδων αυτών σε ακρόαση από την αρμόδια κάθε φορά Επιτροπή της Βουλής.
2. Να κατοχυρωθεί θεσμικά η έννοια της διαγενεακής δικαιοσύνης. Να δημιουργηθεί καταρχάς Συνήγορος των μελλοντικών γενεών, υπό τη μορφή ανεξάρτητης αρχής ή ειδικής διακομματικής επιτροπής της Βουλής με κατοχυρωμένη όμως συμμετοχή και εκπροσώπων από την ΚτΠ, με αντικείμενο την αξιολόγηση των δημοσιονομικών και οικολογικών επιπτώσεων των πολιτικών της εκάστοτε κυβέρνησης. Δεύτερον, να κατοχυρωθεί η αρχή της διαγενεακής δικαιοσύνης στο Σύνταγμα.
3. Να δημιουργηθεί γνωμοδοτικός διαγενεακός προϋπολογισμός, όπου θα αποτυπώνονται οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι των πολιτών σε βάθος τριανταετίας, τόσο στο ασφαλιστικό όσο και στους υπόλοιπους τομείς, και θα υπολογίζεται το καθαρό δημοσιονομικό βάρος (fiscal burden) που αφήνει η μία γενιά στην άλλη καθώς και το καθαρό ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει η μία γενιά να πληρώσει κατά τη διάρκεια της ζωής της ως φόρο (life time net tax rate) ή ως χρέος για να καλύψει τις υποχρεώσεις αυτές.

Στο επίπεδο των πολιτικών :
1. Να προωθηθεί ένα New Deal για νέους. Το ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευτεί για κατάργηση των stage από το Δημόσιο και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων σαν κίνητρο για πιο εύκολη ένταξη στην αγορά εργασίας. Έχουμε προτείνει ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης των νέων στα πρώτα τους εργασιακά βήματα. Με ένα πριμ απασχόλησης της τάξης των 30 λεπτών για κάθε ευρώ εισοδήματος πάνω από τα 300 και μέχρι τα 700 ευρώ και κίνητρα για αγορά πρώτης κατοικίας ή ενοικίασης κατοικίας. Το πακέτο θα αφορά σε νέους που διανύουν τα τρία πρώτα χρόνια του εργασιακού τους βίου.
2. Να ανοίξει η κουβέντα για το ασφαλιστικό στη λογική ότι πρέπει να μεταβούμε σ' ένα νέο κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα. Δεδομένων των πιέσεων που θέτει στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα η διαδικασία πληθυσμιακής γήρανσης, πρέπει να βρούμε τρόπους να χρηματοδοτήσουμε τις μελλοντικές υποχρεώσεις χωρίς να ξεζουμίζουμε τους εργαζόμενους και ειδικά τους νέους και τις μελλοντικές γενιές. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε προτείνει ένα μικτό ασφαλιστικό σύστημα με έναν πυλώνα βασικής σύνταξης αναδιανεμητικής λογικής (αλληλεγγύης των γενεών) και έναν πυλώνα προσωπικής αποταμίευσης κεφαλαιοποιητικής λογικής.

Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται να καινοτολμήσει. Με μία τόσο ευρεία νίκη, ένα τόσο μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο, και δεδομένου του προφίλ του Γιώργου Παπανδρέου, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αμφιταλαντεύσεις, ναι μεν αλλά, ήξεις αφίξεις, τετριμμένα πράγματα, και στρογγυλό κυβερνητικό λόγο. Για τη γενιά των 700 ευρώ μια τολμηρή και καινοτόμα ταυτόχρονα κυβέρνηση θα είναι αυτή που θα σκύψει με ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση του διαγενεακού ζητήματος. Αν αδιαφορήσει, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι μία απ' τα ίδια και η κατάληξή της θα είναι η αναμενόμενη. Γρήγορη παρακμή, κοινωνική γκρίνια και τελικά πτώση.

Από το G700

Δεν υπάρχουν σχόλια: