Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ, ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ !...


Η αναδιάρθρωση, στην ουσία, του ελληνικού χρέους, προκαλεί τη μείωσή του σε συνολικό μέγεθος και – ίσως το κυριότερο – λιγοστεύει, κατά πολύ, τους αναγκαίους σε ετήσια βάση πόρους για την αποπληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Αυτό είναι που περιγράφεται ως «ανάσα» και ως «ευκαιρία ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου της ελληνικής οικονομίας».

Οι Ευρωπαίοι πήραν, τελικά, αρκετές αποφάσεις απ΄ αυτές που έπρεπε και θέλαμε, (έμειναν έξω μερικές, με σπουδαιότερη την καθιέρωση του ευρωομολόγου…), και κατά γενική παραδοχή μας τάδωσαν χοντρά ! Ανεξάρτητα των κινήτρων και των λόγων, που συνετέλεσαν σ΄ αυτό, οι ΄Ελληνες τα πήραμε, αφού βέβαια, δεσμευτήκαμε να κάνουμε το …αυτονόητο : να σταματήσουμε να βγάζουμε άλλα ελλείμματα !

Ναι, όλες οι δεσμεύσεις μας, όλα τα μέτρα, περασμένα, βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα, σ΄ αυτό το στόχο συντείνουν, στη παραγωγή, δηλαδή, πρωτογενούς πλεονάσματος, αντί των συνεχών και τεράστιων ετήσιων ελλειμμάτων. Γι αυτό το σκοπό πάρθηκαν και παίρνονται μέτρα, γι αυτό το σκοπό μας πιέζουν όλοι για να τα εφαρμόσουμε. Γι αυτό το σκοπό είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές σ΄ όλους τους τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας και, φυσικά, σ΄ αυτόν της πολιτικής λειτουργίας.

Δεν είναι κάτι το εύκολο, μιας και θάναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στη χώρα μας, αυτό όμως δεν σημαίνει, πως πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως ενδεχόμενο απίθανο ή (το χειρότερο) ως ενδεχόμενο ανεπιθύμητο, στη βάση ανισόρροπων ιδεολογικοπολιτικών προσεγγίσεων.

Η ύπαρξη και το μέλλον αυτής της καταχρεωμένης χώρας συνδέεται απόλυτα με τη διαμόρφωση των όρων, των προϋποθέσεων και των λειτουργιών, που δημιουργούν πλεονάσματα κι όχι ελλείμματα !

Ο άμεσος στόχος είναι η παραγωγή (έστω και μικρού) πλεονάσματος στη χρήση του 2012, για να μπει το νερό στ΄ αυλάκι και να προσεγγιστεί το ποσοστό που είναι αναγκαίο για να υπάρξει ομαλή αποπληρωμή του χρέους.

΄Ηδη, με τις προχθεσινές αποφάσεις της συνόδου κορυφής, τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να παράγονται στα επόμενα χρόνια, μειώνονται στο μισό, καθώς από το 6% (επί του ΑΕΠ), που προβλέπονταν, πέφτουν, περίπου , στο 3% !

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το τι πήραμε, πάνω-κάτω το μάθαμε.
Το τί δώσαμε, μάλλον θα αργήσουμε να το μάθουμε.
Θα μας δέσουν χειροπόδαρα και μετά θα μας το πούν.

Ανώνυμος είπε...

Θα τιμωρηθεί κανένας από όλους εκείνους
που μας έφεραν στην κατάσταση της χρεοκοπίας ?

Πανηγυρίζουμε για την τριακονταετή αναδιάρθρωση του χρέους μας ?

Αποκαλούμε σχέδιο ΜάρσαΛ,
το σχέδιο υποδούλωσης της χώρας,
και των μελλοντικών γενεών ?

Αποχαυνωτικά ρίχνουν μέσα στο νερό ?

boom είπε...

Όχι ρε, θάπρεπε να γυρίσουμε στη δραχμή και να γίνουμε όλοι σαν τα ρεμάλια του ΣΥΡΙΖΑ ή να γίνουμε Κούβα, όπως θέλουν οι βλαμμένοι του ΚΚΕ ! Αν η ανάπτυξη της χ'ωρας θεωρείται από κάποιους υποδούλωση ας πάνε αλλού να ψάξουν την ελευθερία !

Ανώνυμος είπε...

Οι άναρθρες κραυγές του ακροδεξιοαριστερού συνοθυλεύματος αποδεικνύουν το ορθόν των εξελίξεων. Δεν τους έπιασε το στοίχημα στη χρεοκοπία που έβαλαν, όλοι οι άχρηστοι και οι παρίες !

Ανώνυμος είπε...

Οι αργόσχολοι σχολιογράφοι είχαν πλασσάρει την προφητεία τους για την αποτυχία του Παπανδρέου. "Τσάμπα η λιτότητα και η αφαίμαξη του λαού !", έίχαν έτοιμο το σύνθημα ! Την πάτησαν και τραυλίζουν ασυναρτησίες...

Ανώνυμος είπε...

Ες αύριον τα σπουδαία !!!

Ανώνυμος είπε...

Μία ερωτησούλα νέτη-σκέτη για τους φανατικούς.

Έχει η κυβέρνηση λαϊκή εξουσιοδότηση γι αυτά που κάνει ?

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Χρειάζεται, τάχα, νάναι κανείς φανατικός για να σου απαντήσει, πως κάθε κυβέρνηση εκλέγεται για 4 χρόνια κι ό,τι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προβλέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ; Ετούτη η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσον της θητείας της και δεν υπάρχει λόγος να τεθεί σε επανάκριση πριν ολοκληρώσει το έργο της. Μόνο αν θάθελε να κάνει το χατήρι των μπαχαλάκηδων, θ΄ αποτολμούσε τώρα εκλογές !
Για ν΄ αντιστρέψω το ερώτημα, ποιος είναι αυτός που δικαιούται να αμφισβητεί την νομιμοποίηση μιας κυβέρνησης να κυβερνά, σύμφωνα με το Σύνταγμα ; Η περιβόητη λαϊκή εξουσιοδότηση από ποιον δίνεται ή αφαιρείται ;

Ανώνυμος είπε...

Νομιμοποιείται μία κυβέρνηση να κυβερνά,
εφαρμόζοντας τα αντίθετα από αυτά που παρουσίασε σαν προεκλογικό της πρόγραμμα,
και για το οποίο,
πήρε λαϊκή εξουσιοδότηση μέσω των εκλογών ?

Καμία αντίρρηση ότι εκλέγεται για τέσσερα χρόνια,
αλλά για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της,
τιμωρώντας ενόχους, καταχραστές,
διεφθαρμένους πολιτικούς,
-οι οποίοι ξαναβγαίνουν με περισσό θράσος στο προσκήνιο-,
και τα υπόλοιπα του προγράμματός της,
και όχι για να εφαρμόσει,
υποδείξεις και εντολές από ξένα διευθυντήρια,
υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας και των πολιτών της,
σε μία Χώρα γενικευμένης ανομίας,
όπου οι πολίτες διαφθείρουν τους πολιτικούς,
και οι πολιτικοί τους πολίτες.

Ίσως αυτό και να μας αξίζει,
Να γίνουμε προτεκτοράτο.
Καλή συνέχεια.

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Φίλε μου, η Ελλάδα του 2009 ήταν ήδη μια υποθηκευμένη χώρα, μ΄ ένα υπέρογκο χρέος και με μια οικονομία που παρήγγε συνέχεια ελλείμματα. Για ποιο μέλλον της μιλάς ; Ποιο μέλλον να υποθηκεύσει η κυβέρνηση του Παπανδρέου ;
Η τιμωρία των ενόχων δεν γίνεται με συνθήματα ή το πάτημα ενός κουμπιού, αλλά με θεσμικές διαδικασίες, που ισχύουν, αλλά χρειάζονται κι αυτές αλλαγή, κάτι το οποίο πραγματοποιείται.
Εδω και δεκαετίες η Ελλάδα έχει επιλέξει (με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή) το μέλλον της και την πορεία στα πλαίσια της Ε.Ε. ως πλήρες μέλος. υτό, ούτε ν΄ αλλάξει (προς το καλύτερο), είναι δυνατόν, ούτε υπάρχει κάτι αξιόπιστο εναλλακτικό σε παγκόσμιο επίπεδο.
΄Οσα ακούγονται ή γράφονται περί άλλου δρόμου, περί ανεξάρτητης πορείας κλπ, προέρχονται, τα περισσότερα, από άτομα και φορείς, τουλάχιστον γραφικούς. Αυτά τα κένα λόγια αν έμπαιναν σε λαϊκή κρίση (μέσω δημοψηφίσματος) θα απομυθοποιούνταν τελείως...
Οι αντιδράσεις των πολιτών και των εργαζομένων κατά της κυβέρνησης, οφέιλονται στην αναγκαστική μεν, αλλά σκληρότατη λιτότητα που επεβλήθηκε στο αρχικό στάδιο της πολιτικής ανασυγκρότησης της χώρας. ΄Αλλο αυτές οι αντιδράσεις κι άλλο η ηλίθια παραδοχή, πως ο λαός ασπάζεται τις μαλακίες των παραμυθατζήδων, των κάθε είδους πολιτικών ανισόρροπων και των μαυραγοριτών των δυσκολιών του.