Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΚΑΦΡΟΙ ΤΩΝ ΓΚΙΣΕ !...


Χαρακτηριστικό δείγμα της καφρίλας που δέρνει κάμποσους συνέλληνες είναι κι αυτό το γεγονός, που έλαβε χώρα τους προηγούμενους μήνες με την απόσυρση καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, υπό τον φόβο της χρεοκοπίας και της …κατάσχεσής τους !

Υποκινούμενοι από φήμες – τρόμου, για σεισμούς, λιμούς και καταποντισμούς, κάποιοι «έξυπνοι» διοχέτευσαν τις αποταμιεύσεις τους σε ξένες τράπεζες, για να τις σώσουν από τον «προδότη» Παπανδρέου, που οδηγεί την Ελλάδα στην πτώχευση. Τα παπαγαλάκια με αποχρώσεις από μαύρο έως μπλε, πιπίλιζαν συνέχεια την καραμέλα της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, οδηγώντας τους κάφρους των κάφρων στα γκισέ για το σήκωμα των καταθέσεων !

Οι εξελίξεις, όχι μόνο διέψευσαν όλους αυτούς τους ηλίθιους, που έκαναν πρόβες στον καθρέπτες τους για το χαιρέκακο γέλιο με το οποίο θ΄ αντιμετώπιζαν τους , «χρεοκοπημένους» και μη προνοητικούς, φίλους, γείτονες ή συναδέλφους, αλλά τώρα, στον απολογισμό, αφ΄ ενός μετρούν χασούρα ευάριθμου ποσοστού από τα χρήματά τους και αφ΄ ετέρου κινδυνεύουν να μπλέξουν σε χειρότερες περιπέτειες, αφού το υπουργείο ετοιμάζεται να τους ξεψαχνίσει και να τους φορολογήσει, επί πλέον !

Τη χασούρα των …προνοητικών περιγράφει, κατατοπιστικότατα, ο Χαμαιλέων, στο Euro2day, ως εξής :

Αλήθεια είναι ότι η ελληνική οικονομία είχε -και εξακολουθεί να έχει μπροστά της- πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει.
Αλήθεια, επίσης, είναι πως οι ελληνικές τράπεζες κάθε άλλο παρά αλώβητες έμειναν από τη δημοσιονομική κρίση της χώρας.
Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι ότι κάμποσοι ήταν οι «ξύπνιοι» που εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο... τοκίζουν πάνω στα προβλήματα της χώρας, προσπαθώντας να πείσουν τρομαγμένους πελάτες τους να «εξασφαλίσουν» τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.


Βέβαια, για να καταλήξουν οι πελάτες τους να είναι τρομαγμένοι, δεν έφταναν πολλές φορές τα υπάρχοντα προβλήματα, ούτε και οι υπερβολές ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Έβαζαν και οι ίδιοι την… ουρίτσα τους, «εκμυστηρευόμενοι» στους πελάτες τους «αποκλειστικές πληροφορίες» για το… ένα και για το άλλο, ή τεντώνοντας τις επισημάνσεις κάποιων ξένων οίκων, ή…

Μιλάμε δηλαδή για κάποια λαμόγια, που με πρόσχημα την εξασφάλιση των κεφαλαίων των πελατών μαδάνε εδώ και μήνες σαν τα κοτόπουλα ημιμαθείς συμπολίτες μας. Το θέμα, αργά ή γρήγορα, πολύ πιθανόν να καταλήξει και στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Πέραν όμως αυτών, υπήρξαν και κάμποσα «σπίτια» του εξωτερικού που έσπευσαν -έναντι πολύ μεγάλων προμηθειών- να πωλήσουν (καθ' όλα νόμιμα) σε Έλληνες πολίτες επενδυτικά προϊόντα του εξωτερικού με βασικό επιχείρημα την ασφάλεια.

Βέβαια, το αν στις περιπτώσεις αυτές ελέγχθηκε ουσιαστικά το επενδυτικό προφίλ του πελάτη και το πόσο συμβατά ήταν με το συγκεκριμένο προφίλ τα προϊόντα που του πουλήθηκαν, αυτό είναι θέμα που σηκώνει πολλή κουβέντα.

Η ουσία είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις πελατών που κάτι οι υψηλές προμήθειες, κάτι οι απώλειες του προϊόντος, έχουν υποστεί ζημίες της τάξης του 20% και του 30% και αυτό προκειμένου να… ασφαλίσουν τις καταθέσεις τους στην «επικίνδυνη» Ελλάδα.

Και από πάνω, πολλοί από αυτούς τους πελάτες φοβούνται τώρα μήπως τους έρθει... προσεχώς το σχετικό ραβασάκι από το υπουργείο Οικονομικών για φορολογικό έλεγχο…

Τέλος, υπήρξαν και εκείνοι που χρησιμοποίησαν είτε τη μέθοδο του... στρώματος (ο κίνδυνος απώλειας είναι ακόμη μεγαλύτερος, λόγω πιθανής κλοπής, ποντικιών ή άλλων απρόβλεπτων γεγονότων), είτε τη μέθοδο της θυρίδας (πλήρωσαν φύλακτρα, έχασαν τόκους).

Συμπέρασμα; Τώρα λοιπόν που, μετά και την απόφαση της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, επιβεβαιώνεται πως οι τραπεζικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, οι αποταμιευτές θα πρέπει να σκεφτούν με νηφαλιότητα να αποφασίσουν τις επόμενες επενδυτικές τους κινήσεις, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό.

Χωρίς πανικό, χωρίς φοβίες και συνεργαζόμενοι πάντοτε με σοβαρούς συμβούλους. Γιατί ο πανικός είναι κακός σύμβουλος και σχεδόν πάντοτε οδηγεί σε μεγάλες απώλειες…

Κάτι που αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά στις μέρες μας.

Τα σχέδια του υπουργείου για τη φορολόγηση, αλλά και το ξεψάχνιασμα όσων καταγράφηκαν να βγάζουν έξω καταθέσεις, αναφέρονται στο ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ από την Ελένη Λάσκαρη :

Φόρο από 10% έως 15% σε όσους έβγαλαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό μελετά το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο άρχισε ήδη μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου να συγκεντρώνει τις σχετικές λίστες από τις τράπεζες.
«Ζητάμε στοιχεία από το πιστωτικό σύστημα για όσους έβγαλαν σε τράπεζες του εξωτερικού τις καταθέσεις τους από το 2009 και μετά», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που αποκαλύπτει πως στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής φόρου έως και 15% επί των κεφαλαίων που αποσύρθηκαν.
Σύμφωνα με την ίδια πρόταση, ο φόρος θα επιβληθεί σε μεγαλοκαταθέτες που έβγαλαν στο εξωτερικό κεφάλαια πάνω από 150.000 ευρώ και οι οποίοι είτε δεν δήλωσαν τους τόκους που εισέπραξαν είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους. Αν η πρόταση υλοποιηθεί τελικά, θα σημάνει ότι κάποιος που έβγαλε στο εξωτερικό κεφάλαια ύψους 300.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει φόρο έως και 45.000! Εναλλακτικά, θα ελεγχθεί εξονυχιστικά και θα πληρώσει φόρους, πρόστιμα και προσαυξήσεις αγνώστου ύψους αν αποδειχθεί ότι είτε οι λογαριασμοί του δεν δικαιολογούνται είτε δεν έχει καταβάλει φόρους για τους τόκους που έχει εισπράξει.
Από τις αρχές του έτους έως σήμερα εκτιμάται πως έχουν φύγει στο εξωτερικό καταθέσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, ενώ από τις αρχές του 2010 οι εκροές καταθέσεων φτάνουν τα 47 δισ. ευρώ, στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα...
…Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ήδη εντοπίσει 72.000 καταθέτες σε 42 χώρες του εξωτερικού…

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά να πάθουν και εις άλλα χειρότερα !

DORIAN είπε...

Πως τόλεγε ο φαφούτης ο Γεωργίου στην τι βι ; "Ο κλασσικός, ο μαλάκας, ο έλληνας !"

Ανώνυμος είπε...

Πήραν τοις μετρητοίς το Σαμαρά και την έπαθαν ; Σώπα !