Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ !...


Από την πρώτη στιγμή που οξύνθηκε το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, με τα έργα και της ημέρες της Ν.Δ. του Καραμανλή του μικρού και την κατάρρευση της κυβέρνησής του, ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης υπήρξε καθοριστικά αρνητικός για τη χώρα. Κάνοντας, εν μια νυκτί, στροφή 180ο μοιρών, άρχισαν να βάλουν κατά ριπάς, ενάντια στην ελληνική οικονομία και τα κρατικά ομόλογα, οδηγώντας έτσι στο κλείσιμο των αγορών σ΄ αυτά.
 

Από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής του ο Γ. Παπανδρέου κατήγγελλε τον υπονομευτικό ρόλο των οίκων και προσπάθησε το θέμα τους, να το βάλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. ΄Όπως και σε μια σειρά άλλων ζητημάτων, για μεγάλο χρονικό διάστημα μιλούσε σε ώτα μη ακουόντων. Οι αμερικάνικοι οίκοι συνέχιζαν να πυροβολούν την Ελλάδα και να υπονομεύουν κάθε προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων τη.

Αφού, τελικά, η βασική άποψη – θέση του Παπανδρέου για τον πανευρωπαϊκό, ακόμα και παγκόσμιο, χαρακτήρα της κρίσης του χρέους, πέρασε, και έγινε αποδεκτή η λήψη ουσιαστικών μέτρων σε επίπεδο Ευρωζώνης, για την Ελλάδα, η απόπειρα των οίκων αξιολόγησης να συνεχίσουν τα απαράδεκτα παιχνίδια τους και κυρίως η προαναγγελία τους πως θα θεωρήσουν πιστωτικό γεγονός, (χρεοκοπία) την μετακύλιση της λήξης ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, (πράγμα που θα σήμαινε πληρωμή των CD’S), υποχρέωσε την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Ε.Ε. να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον τους και να προβάλλει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δραστική αντιμετώπιση της κατάστασης, με κυριότερο μέτρο τη συγκρότηση και λειτουργία ευρωπαϊκών οίκων.



Ποιος δεν θυμάται τον έλληνα πρωθυπουργό να αγωνίζεται, μόνος, να πείσει τους ομολόγους του στην Ε.Ε. για το συγκεκριμένο ζήτημα ;
Τι άλλο από δικαίωσή του αποτελούν οι τωρινές αντιδράσεις της Μέρκελ και των άλλων ηγετών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά των οίκων αξιολόγησης ;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστά,
όντως πρόκειται για δικαίωση.
Ο τίτλος όμως υπονοεί,
ότι υπήρξαν και προηγούμενες δικαιώσεις.
Θα ήταν χρήσιμο να τις αναφέρεις.
Και θα περίμενα και κάποια αναφορά
στον λόγο του Κουρουμπλή στην Βουλή.
Είναι δυνατόν να πέρασε απαρατήρητος,
ένας τέτοιος μνημειακός λόγος,
καθαρός, ανεπεξέργαστος, λόγος ψυχής ?
Μπορείς να τον βρεις, αν θέλεις,
στην παρακάτω διεύθυνση,

http://www.youtube.com/watch?v=M9v28JbhPuc

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Το ίδιο το κείμενο, φίλε μου, αναφέρει την τελική επικράτηση των απόψεων του Παπανδρέου για τον χαρακτήρα της κρίσης, αλλά και μια σειρά άλλων ζητημάτων ξεκίνησαν απ΄ αυτόν, όπως η μετακύλιση του χρέους, η ενισχυση της Ελλάδας για αναπτυξιακούς σκοπούς, το ευρωομόλογο κ.α.
Τώρα για τον Κουρουμπλή, αν δεχθούμε πως μπορεί να ρισκάρει κανείς με την χρεοκοπία ή μη της χώρας κι αν ενστερνιστούμε την άποψη πως δεν υπάρχει κίνδυνος, αλλά οι ευρωπαίοι μας τρομοκρατούν για να μας απομυζήσουν, τότε λόγια σαν του Κουρουμπλή έχουν σημασία και αξία.
Αν όμως τα πράγματα είναι κρίσιμα και παίζεται η ύπαρξη της σύγχρονης Ελλάδας, τότε πρόκειται για ηρωϊσμούς εκ του ασφαλούς και επιλογή της εύκολης λύσης και στάσης...