Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Ο ΚΥΒΟΣ ΔΕΝ ΕΡΡΙΦΘΗ, ΣΤΗΘΗΚΕ !...


Ο συμπαθής και φαινομενικά κάπως αφελής, επίτροπος των οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε., ο ΄Ολι Ρεν μίλησε ξεκάθαρα χθες στην Ουάσιγκτον : "...οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα επιτρέψουν μία μη ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε θα αφήσουν τη χώρα να βγει από την ευρωζώνη,..".

Σε απλά λόγια, δηλαδή, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα επιτρέψουν (σπρώξουν) μια ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας, χωρίς αυτή να βγει από την Ευρωζώνη !

Ο ΄Ολι, δείχνοντας πόσο καλός (και ωμός...), πολιτικός μπορεί να γίνει ένας πρώην ποδοσφαιριστής, φρόντισε να μην αφήσει κενά, σχετικά με τα κίνητρα και τη σκοπιμότητα των επιλογών των ηγετών : "άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας ή πιθανή έξοδός της από το ευρώ, θα προκαλούσε τεράστια οικονομική και κοινωνική καταστροφή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνολικά. Θα είχε επίσης σοβαρές επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί !...".

Ο κύβος έχει ...στηθεί, λοιπόν, κι όλα, όλοι (και ...'Ολι), δείχνουν πως πάμε για βαθύ κούρεμα του ελληνικού χρέους, της τάξης του 50%, δηλαδή, στη διαγραφή του μισού ποσού των, περίπου, 360 δισ. Ευρώ.

Οι αμερικάνοι προέτρεψαν τους "ευρωπαίους ηγέτες", να βοηθήσουν καθοριστικά τα αδύναμα μέλη της Ευρωζώνης, που λαμβάνουν μεταρρυθμιστικά μέτρα, (διάβαζε Ελλάδα...), ενισχύοντας το EFSF, (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), έτσι ώστε να μπορέσει αυτό να απορροφήσει τις ζημιές που θα προκληθούν στο τραπεζικό σύστημα από το haircut.

Παρ΄ όλο που φάνηκε, πως οι προτροπές του Γκάϊτνερ, πρόσφατα στη μάζωξη του Eurogroup στην Πολωνία, δεν έπιασαν τόπο - κυρίως στους γερμανούς - όλες οι πληροφορίες που έρχονται, αυτές τις ημέρες από τις ΗΠΑ, όπου γίνονται η Γ.Σ. του ΟΗΕ, η τακτική σύνοδο των μελών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και η σύνοδος του G20, αναφέρουν, πως βρισκόμαστε στις παραμονές της απόφασης των ευρωπαίων να ενισχύσουν τα κεφάλαια του EFSF και να τα φτάσουν στο 1 τρισ. Ευρώ, σηματοδοτώντας έτσι το πέρασμα σε μια νέα διαδικασία αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, με αποφασιστικότητα και βιώσιμους τρόπους !
Ας μη βιαστούμε, βέβαια, να διαγνώσουμε κάποιο συναισθηματικό ενδιαφέρον των αμερικάνων για την Ευρώπη, τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρετούν, καθώς οι εκτιμήσεις τους μιλάνε για επέκταση της κρίσης και στην από κει πλευρά του Ατλαντικού, με την παγκόσμια, πλέον, οικονομία να κινδυνεύει σφόδρα.
Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τις φιλελληνικές τους παρεμβάσεις, για μια σειρά λόγων και αιτιών...

Μπορεί μέσα σ΄ αυτές τις σημαντικές και σπουδαίες εξελίξεις, το βασικό "ελληνικό" ερώτημα "και η δική μας ανελέητη σφαγή, πού κολλάει και προς τι ?...", να φαντάζει επουσιώδες, αφορά, όμως, το ξεθεμελίωμα όλων των εργασιακών κατακτήσεων, δεδομένων και δικαιωμάτων, το ξεκλήρισμα ενός ολόκληρου λαού !

Η απάντηση στο αγωνιώδες αυτό ερώτημα υπάρχει διατυπωμένη εδώ και χρόνια, επαναλαμβανόμενη συνέχεια και με κάθε ευκαιρία, στις απόψεις, που επιχειρούσαν να εξηγήσουν και να δικαιολογήσουν το "γιατί δεν γίνονται ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα ;".
΄Ολα εκείνα που οι θιασώτες των άκρατων κανόνων της ελεύθερης αγοράς, κατέγραφαν στις, κατά καιρούς, επισημάνσεις τους, ως εμπόδια, αίρονται, σήμερα, με μια σκληρή - εξολοθρευτική πολιτική, που επιλέχτηκε και εφαρμόζεται στο όνομα "της διάσωσης της χώρας από τη χρεοκοπία" ! ΄Ετσι, κάποια στιγμή, θα καταστεί συμφέρουσα η συμμετοχή των ευρωπαίων και αμερικανών κεφαλαιούχων στο "νέο σχέδιο Μάρσαλ", οι οποίοι αν και εκμεταλλευτές, θα παρουσιαστούν ως ...σωτήρες !...

Υ.Γ. Με το δίκιο τους θ΄ απορούν αρκετοί, με το φορολογικό. Ανέκαθεν οι πανταχόθεν "επενδυτές" απεχθάνονταν και πολεμούσαν τους υψηλούς ελληνικούς φορολογικούς συντελεστές, τους οποίους, όμως, η τρόϊκα διατηρεί.
Ο ...εναλλακτικός Σαμαράς, ενώ σ΄ όλα τάλλα, σχεδόν, συναινεί (μερικά τα προκαλεί, π.χ. εφεδρεία...), ή κάνει το κορόϊδο, στο φορολογικό προτείνει ακριβώς το αίτημα των κεφαλαιούχων.
Να, λοιπόν, η "χρυσή τομή", που θα οδηγήσει στην πλήρη συναίνεση, πριν ή μετά τις εκλογές : όλα καλά καμωμένα (μειώσεις κόστους εργασίας, κατάργηση δικαιωμάτων κλπ), συμπληρώνονται με τη δραστική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και προχωράμε στην ...ανάπτυξη !...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

δηλαδή δεν κατάλαβα δεν θες τη διαγραφή του μισού χρέους; ή μήπως τη θέλεις και παράλληλα θέλεις και μια ελλάδα που συνεχίζει να παράγει ελλείματα; ή μήπως είσαι διατεθειμένος να μη δεχτείς τη διαγραφή του χρέους προκειμένου να μην υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο (το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη χειρότερο)

υ.γ. συμφωνώ μαζί σου ότι οι φόροι στις επιχειρήσεις δεν μπορεί να μειωθούν κι άλλο. το αντίθετο μάλιστα. βεβαίως, αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο σε εθνικό πίπεδο, αλλά σε ευρωπαϊκό

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

@18.12
Συνοπτικά, γιατί μερικά θέματα που βάζεις χρειάζονται μία και δύο ιδιαίτερες αναρτήσεις.
Φυσικά και θέλω τη διαγραφή όσου χρέους γίνεται και μπορεί ν΄"απορροφηθεί" και ακόμα περισσότερο ΔΕΝ θέλω την παραγωγή ελλειμμάτων. Απλά πιστεύω πως η λεγόμενη "προσαρμογή" στην Ελλάδα, υπήρξε πολλαπλάσια του χρειαζόμενου επιπέδου και πολύ σκληρότερη, σχεδόν απάνθρωπη !
Το δίλλημα έλλειμμα ή απολύσεις στο δημόσιο (σύντομα πάντα), είναι ψευτοδίλλημα, χαρακτηριστική έκφραση του δημιουργούμενου κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού, (καθοδηγούμενου...). Ο δημόσιος τομέας είναι μεγάλος,, πρέπει να μειωθεί, αλλά τα ελλείμματά του δεν οφείλονται μόνο σ΄ αυτό, αλλά και στο ό,τι λειτούργησε σκανδαλωδώς υπέρ των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, πολλαπλώς και έκδηλα χαριστικά !

Ανώνυμος είπε...

Σικέ όλα σικέ, σικέ,
Σικέ όλα σικέ και μιλημένα,
Σικέ όλα σικέ, σικέ,
Ψεύτικα και στημένα ...

http://www.youtube.com/watch?v=lCTDiwp9Za4

boom είπε...

Πάντα είναι καλό να ξέρουμε οι όποιες εξελίξεις,ακόμα και οι καλές, από που μας έρχονται, από ποιους και που μας πηγαίνουν !

χρυσηίς είπε...

H δημοσιονομικη -και οχι μονο- προσαρμογη ηταν και ειναι σκληροτερη απο οτι περιμεναμε,κυριως γιατι τμηματα του πληθυσμου,κυριως η μεσαια ταξη δεν εκανε το καθηκον της,απεφυγε -υπαρχουν τροποι- να φορολογηθει συμφωνα με την φοροδοτικη της ικανοτητα.
Ειναι σκληροτερη γιατι εκανε η κυβερνηση το λαθος -που μπορει να πληρωθει ακριβα απο τη χωρα- να επιτευχθει μειωση του ελλειμματος σε σχετικα συντομο χρονικο διαστημα.
Επισης ειναι πασιφανες οτι καθυστερησε στην εφαρμογη των συμφωνηθεντων σε βαθμο που με εξεπληξε.
Το δημοσιο -που το ξερω καλα- ειναι ενα χαος .
Πριν φτασει στο εσχατο μετρο της εφεδρειας οφειλε να ψηφισει ενιαιο μισθολογιο .
Ταυτοχρονα οφειλε να εχει ηδη αναδιαταξει τις Υπηρεσιες μειωνοντας δραστικα τις θεσεις των τμηματαρχων και δντων οπως προτεινει ο ΟΟΣΑ και μεταφεροντας το πλεοναζον προσωπικο εκει που υπαρχει αναγκη.
Αντι αυτου,συνεχισε να προσλαμβανει συμβασιουχους ορισμενου χρονου,κυριως οκταμηνιτες .

Ανώνυμος είπε...

όλα όσα λέγονται για καθυστερήσεις, λάθη κλπ σε βάρος της κυβέρνησης δε νομίζω ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με τις θυσίες που καλούμαστε όλοι να κάνουμε σήμερα, ακόμη και αν ως ένα ορισμένο βαθμό ισχύουν. σε πολλά μάλιστα η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που παρουσιάζεται (λ.χ. οι συμαβσιούχοι ορισμένου χρόνου κάθε χρόνο μειώνονται συστηματικά σε σχέση με τον προηγούμενο και περιορίζονται στις περιπτώσεις υπηρεσιών όπου στο παρελθόν δούλευαν σχεδόν αποκλειστικά με συμβασιούχους και μάλιστα έργου και χωρίς ασεπ). επίσης, όλοι αποφεύγουν να αναφερθούν στις σφοδρότατες αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση εδώ και 1,5 χρόνο σε κάθε παρέμβασή της. οι αντιδράσεις αυτές προφανώς και επηρεάζουν και την ταχύτητα των αλλαγών, αλλά και την ποιότητά τους. είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς ανθρώπους που, έως χθες υποστήριζαν να φύγει η τρόϊκα, ότι το μνημόνιο είναι εγκληματικό, ότι η συνταγή είναι λάθος, ότι δεν πρέπει να περάσει το μεσοπρόθεσμο και διάφορα άλλα τέτοια που μόνο ανασταλτικά λειτουργούσαν για το κυβερνητικό έργο, σήμερα να πρωτοστατούν στην κριτική για καθυστερήσεις στη συμμόρφωση με τις επιταγές του μνημονίου, της τρόϊκα και του μεσοπρόθεσμόυ.
επανερχόμενος στο ζήτημα θυσίες νομίζω ότι ήταν ξεκάθαρο απ` την αρχή ότι αυτές θα ήταν ούτως ή άλλως μεγάλες, ακόμη και πολλοί από εμάς δεν θέλαμε να το παραδεχτούμε ή ελπίζαμε ότι δεν θα ήταν έτσι. και αυτό οφείλεται τόσο στη φύση και την ένταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα (και η ευρώπη) σε επίπεδο οικονομίας, αλλά και σε επίπεδο διοίκησης, όσο και στην προτεσταντική ηθική που διέπει τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες που με τρόπο πολύ σκληρό λέει "θα πληρώσεις το τίμημα και θα το πληρώσεις ως τιμωρία".
τέλος, επιμένω ότι αυτή τη στιγμή η ορθότερη για το λαό μας επιλογή είναι να σφίξει τα δόντια και να κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να διασφαλιστούν συμφωνημένες λύσεις με τους ευρωπαίους για το χρέος και τη γενικότερη οικονομική και αναπτυξιακή προοπτική της ελλάδας. λύσεις που ήδη συζητιούνται και μέρος τους αποτελεί και η συμφωνία του ιουλίου (η οποία ούτε έχει κλείσει ακόμη ούτε αποτελεί και την οριστική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους). εκτός βέβαια και αν βλέπουμε το μέλλον της χώρας στο πλαίσιο άλλων γεωπολιτικών συμμαχιών (κατά τη γνώμη μου ανύπαρκτων). εγώ προσωπικά δεν το βλέπω

ΛΟΓΟΠΛΟΚΟΣ είπε...

Καλημέρα ! Η υπομονή και το σφίξιμο των δοντιών, είναι συνυφασμένα με την προσμονή και την ελπίδα. ΄Ετσι δεν είναι ; Αυτά όμως δεν έχουν δοθεί στον δοκιμαζόμενο λαό...

χρυσηίς είπε...

Να διευκρινισω οτι δεν ειμαι απο αυτους που ζητουσαν ή ζητουν να φυγει η τροικα.
Αυτο δεν με εμποδιζει να επισημαινω τα λαθη που εγιναν και γινονται.
Ενα απο αυτα ειναι οτι χαθηκε πολυτιμος χρονος και παρολο που πολλοι αντεχουν να πληρωσουν τα τελη,εισφορες κλπ , εντουτοις αρνουνται.
Ισως γιατι τους κλεινει το ματι η αντιπολιτευση που δημοσκοπικα προηγειται .
Ισως γιατι υπηρξε -μεχρι τωρα- ατιμωρησια .
(Που ειναι η εξεταστικη για τα στατιστικα στοιχεια που δινονταν για 5 χρονια ?)

Ειναι χαρακτηριστικη η αρνηση οσων διαμαρτυρονται , μια φυγη απο την σκληρη πραγματικοτητα .
Η αλληλεγγυη μας στους αδυναμους ειναι να πληρωσουμε τις υποχρεωσεις μας οσοι μπορουμε για να φτασουμε του χρονου σε ισοσκελισμενο προυπολογισμο και ας ελπισουμε οτι μετα απο αυτο οι εταιροι μας θα βοηθησουν με ενα γενναιο κουρεμα του χρεους.Ωστε να μην ειναι δυσβαστακτη η εξυπηρετηση του , να εξοικονομηθουν ποροι που χρειαζονται για την αναπτυξη και την μειωση της ανεργιας .
Αλλιως,για ποιους γινονται ολα αυτα ?