Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ : ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ BANK RUN !...


Ομολογώ πως δεν το προέβλεψα αυτό. Με όλα τα προβλήματα στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, δεν παρακολουθούσα την Κύπρο.
 
Εκεί είναι όμως που παίχτηκαν οι μεγάλες ειδήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο. Ως αντάλλαγμα για τη διάσωση, η Κύπρος πρέπει να επιβάλει μεγάλο «κούρεμα» - δηλαδή απώλειες- σε όλους τους καταθέτες των τραπεζών της.
 
Μπορούμε κάπως να καταλάβουμε γιατί το κάνουν : η Κύπρος είναι ένας φορολογικός παράδεισος, ιδιαίτερα για τα assets των ρώσων επιχειρηματιών. Αυτό σημαίνει ότι έχει έναν τεράστιο, υπερμεγέθη τραπεζικό τομέα και μια διάσωση χωρίς «κούρεμα» θα θεωρούνταν ως διάσωση όχι μόνον της Κύπρο, αλλά και Ρώσων αμφίβολης τιμιότητας και χαρακτήρα (νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον πως ο El Erian κατάφερε να γράψει για αυτό, αρκετά δίκαια, χωρίς όμως να αναφερθεί στο «ρωσικό θέμα»).
 
Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι πως δεν επιβάλλεται μόνο στις μεγάλες ξένες καταθέσεις το κούρεμα. Η απομείωση για τις μικρές εγχώριες καταθέσεις είναι ποιο περιορισμένη αλλά παρά ταύτα σημαντική. Είναι ως οι ευρωπαίοι να κρατούν μια πινακίδα “neon” η οποία γράφει στα ελληνικά και τα ιταλικά : καιρός να τρέξετε προς τις τράπεζες σας...
 
Το αύριο και οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες...
 
Paul Krugman

Δεν υπάρχουν σχόλια: