Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΗΛΙΘΙΟΚΡΑΤΙΑ !...


Είναι δύσκολο να συγκρατήσει κανείς την αναγούλα του, βλέποντας το ρεπορτάζ με τον υποψήφιο βουλευτή της Χρυσής Αυγής και τους υποστηρικτές του κόμματος, που μεταδόθηκε από το Βρετανικό δίκτυο Channel4.
 
Παρακολουθώντας τα «επιχειρήματα» των πρωταγωνιστών, μπήκα στον πειρασμό να αμφισβητήσω το κατά πόσον είναι τελικά καλή ιδέα η αρχή «κάθε πολίτης, μία ψήφος». Μεσόκοπες, μαυριδερές, ξεδοντιασμένες κυρίες, με εμφανές πρόβλημα έντονης τριχοφυίας, δήλωναν – και φαίνεται να το πίστευαν ειλικρινά – ότι είναι φυλετικά ανώτερες από άλλους ανθρώπους. Το που στήριζαν αυτήν τους την θέση αποτελεί μεγάλο μυστήριο. Ούτε ευειδείς ήταν, ούτε σωματική ρώμη διέθεταν, ούτε κάτι ουσιαστικό είχαν πετύχει στη ζωή τους, ούτε θα πετύχαιναν κάτι αν η Ελλάδα ήταν πλούσια χώρα, ούτε μορφωμένες ήταν, ούτε τίποτα. Θα μου πείτε, «γιατί είναι σωστό να είναι ρατσιστής κάποιος που έχει εξαιρετικά προσόντα;».
 
Όχι, αλλά τουλάχιστον μπορείς να πεις ότι αυτός ο άνθρωπος παρερμήνευσε τα χαρίσματά του και είναι αδικαιολόγητος γι’ αυτό. Στην περίπτωση των κυριών, οι σκέψεις τους δεν έχουν κανένα έρεισμα στην πραγματικότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους κοπρήτες που εμφανίζονται στο βίντεο να κάθονται στο καφενείο και να απειλούν ότι θα κάνουν τους μετανάστες «σαπούνια» (σιγά μη σκίσετε κανένα καλτσόν....).
 
Παρακολουθώντας το ρεπορτάζ του Channel4 κατέληξα στο συμπέρασμα ότι για την εκτόξευση της Χρυσής Αυγής δεν φταίει η κρίση. Κρίση και ανεργία υπάρχει και στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και αλλού. Ναζιστικό κόμμα τέτοιου τύπου μόνο στην Ελλάδα εμφανίστηκε. Και η κρίση ήταν μόνο η αφορμή.

Η Χρυσή Αυγή έγινε γνωστή μέσα στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων και κατάφερε να συσπειρώσει κυρίως ανθρώπους μειωμένων δυνατοτήτων, οι οποίοι, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που επικρατούν ή θα επικρατήσουν στην Ελλάδα, δεν είχαν καμία ελπίδα να προκόψουν. Οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν επιτέλους ένα κόμμα που δεν ντρέπεται γι’αυτούς, αλλά είναι περήφανο που τους αντιπροσωπεύει.

Το κόμμα αυτό τους πούλησε δύο παραμύθια: πρώτον ότι «για τη χρεκοπία της Ελλάδας φταίνε οι ξένοι μετανάστες και όχι οι κυβερνήσεις που ψηφίζατε, ούτε εσείς οι ίδιοι» και δεύτερον ότι «δεν έχει σημασία που δεν θα καταφέρετε ποτέ τίποτα στη ζωή σας, το σημαντικό είναι ότι κατάφεραν οι Αρχαίοι Έλληνες. Δεν χρειάζεται να μάθετε τίποτα για τους αρχαίους Έλληνες, ούτως ή άλλως δεν έχετε την παιδεία να διαβάσετε Θουκυδίδη. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρετε είναι ότι ήταν σπουδαίοι».

Φυσικά, οι ολιγόνοες και βραδύνοες στους οποιους απευθύνεται η Χ.Α κατάπιαν αμάσητο το παραμύθι. Είναι μια ιστορία παρηγορητική και ευχάριστη για τις δικές τους αποτυχίες. Και στο κάτω-κάτω, μέχρι εκεί φτάνει το μυαλουδάκι τους. Θα διερωτηθεί κανείς, μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι των οποίων ο εγκέφαλος απέχει γαλαξίες ολόκληρους από την πραγματικότητα ; Όχι βέβαια, αν ήταν έτσι θα είχα ήδη σκίσει το διαβατήριό μου και θα είχα κάνει αίτηση για άλλη υπηκοότητα.

Η Ελλάδα είναι μοναδική υπό την έννοια ότι έχουμε και κόμμα που επιχειρεί να δώσει φωνή και εκπροσώπηση στην ελληνική ηλιθιότητα. Το μόνο ερώτημα είναι αν αυτό το ρεύμα θα γίνει τελικά πλειοψηφικό στην ελληνική κοινωνία. Γιατί αν γίνει, μετά δεν μαζεύεται το πράγμα... Πώς να μαζέψεις αυτούς τους ανθρώπους ;

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, τα άλλα κόμματα τους κρατούσαν υπό έλεγχο, δωροδοκόντας τους με πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, θεσούλες στο δημόσιο και άλλα ρουσφέτια. Τώρα που τα λεφτά τελείωσαν, οι ηλίθιοι επαναστάτησαν. Καλή μας τύχη...
 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

"μπήκα στον πειρασμό να αμφισβητήσω το κατά πόσον είναι τελικά καλή ιδέα η αρχή «κάθε πολίτης, μία ψήφος»"

Συγχαρητήρια, μόλις φλέρταρες με τον ναζισμό.

"Κρίση και ανεργία υπάρχει και στην Ισπανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και αλλού. Ναζιστικό κόμμα τέτοιου τύπου μόνο στην Ελλάδα εμφανίστηκε."

Κάνεις λάθος. Προχθές το βράδυ έβλεπα ρεπορτάζ στην Ισπανική τηλεόραση για το πως αυξάνει τα μέλη της η España 2000 (http://espana2000.org/).