Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ !...


Το Δ.Ν.Τ. υποχώρησε τον περασμένο Μάρτιο, δεχόμενο τις θέσεις της Ε.Ε., για το ελληνικό χρέος, τώρα, όμως, εμφανίζεται να θέλει εντελώς καθαρές λύσεις. Η διοίκηση του Ταμείου επικαλείται, για μιαν ακόμα φορά, το καταστατικό του, που λέει, πως δεν μπορεί να χρηματοδοτεί μη βιώσιμα χρέη, μόνο που αυτή την περίοδο, η επίκληση δεν φαίνεται νάναι τυπική, αλλά ουσιαστική.
 
Η Κρ. Λαγκάρντ, που διακόπτει την περιοδεία της στην Ασία για να είναι στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup, επανέλαβε ότι το ταμείο «ζητά πραγματική και όχι πρόχειρη λύση για την Ελλάδα».
 
Σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Ε.Ε., το χρέος της χώρας θα διαμορφωθεί στο 174,7% του ΑΕΠ το 2016, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη, με τα σημερινά δεδομένα, τη μείωσή του στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Γι’ αυτό και ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ έθεσε την περασμένη Δευτέρα το θέμα της μετάθεσης του στόχου για το 2022, προκαλώντας έντονη -και δημόσια- αντίδραση της Κρ. Λαγκάρντ.
 
Με ορίζοντα τη συνεδρίαση της Τρίτης, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όπως ξεκαθάρισε και ο εκπρόσωπος του ταμείου W. Murray. Aπό την πλευρά της Ευρώπης, το ενδεχόμενο ρήξης με το ΔΝΤ αποτελεί εφιάλτη. Πολλές χώρες βλέπουν τη συμμετοχή του, όπως και τη χρηματοδότηση ως προαπαιτούμενο για τη στήριξη της ευρωζώνης στην Ελλάδα, τόνισε ο Όλι Ρεν. «Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν, ακόμα και επί της αρχής, να δράσει η ευρωζώνη χωρίς το ΔΝΤ», πρόσθεσε.
 
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής, ελπίζοντας σε λύση που θα αποδεσμεύσει τα 44,5 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα διαπραγματεύεται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα ρυθμίζονται τα θέματα του ειδικού λογαριασμού και της «ρήτρας» αποκλίσεων, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα κληθεί να πάρει σύντομα νέα μέτρα.
 
Με νεότερες δηλώσεις της από τη Μανίλα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, είπε ότι είναι σημαντικό στο eurogroup της 20ής Νοεμβρίου να επιτευχθεί συμφωνία, που θα θέσει πάλι σε βιώσιμη τροχιά την οικονομία της Ελλάδας. Η ίδια τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι νομοθέτες πρέπει να εφαρμόσουν πολιτικές δεσμεύσεις για να βοηθήσουν την ανάκαμψη της ευρωζώνης το επόμενο έτος.